- Forsøk på terror

Politiet mener den siktede moskéskytteren ville utføre en terrorhandling.

TERROR-FORSØK: Politiet med siste nytt om terror-forsøket i Bærum. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet mener at mannen i 20-åra som i går skjøt i en moské i Bærum, etter at han skal ha drept et familiemedlem, forsøkte å begå en terrorhandling.

- Vi har nå fått bedre oversikt og mer informasjon i etterforskningen til nå. Vi har konkludert med at vi står overfor et forsøk på terrorhandling, sier enhetsleder Rune Skjold på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

- Han har brukt våpen i en moské, han har uttrykt høyreekstreme holdninger, han har uttrykt holdninger i form av hyllest av Quisling og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger. Han ville skape frykt. Det gjør at vi ennå ikke konkluderer med at det er en terrorhandling, men etterforsker det som forsøk på terror, sier Skjold.

ORIENTERTE PRESSEN: Politiet orienterte søndag ettermiddag pressen om moskeskytinga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORIENTERTE PRESSEN: Politiet orienterte søndag ettermiddag pressen om moskeskytinga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samarbeider med PST

Politiet samarbeider tett med PST, samtidig som de søker vitner og forsøker å avhøre mannen. Mannen har vært i et kort avhør natt til søndag, men har ikke ønsket å avgi forklaring.

Forsvarer Unni Fries er ordknapp om saken overfor Dagbladet søndag.

- Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer om hvordan siktede stiller seg til siktelsen i dag. Det er alt for tidlig å si noe om. Vi har behov for å få mer oversikt over saken og konferere mye mer med vår klient, sier hun til Dagbladet.

- Hva er årsaken til det?

- Det vil vi ikke si noe om. Det er bare sånn det er.

Hun har vært i kontakt med klienten sin via en kollega, som har snakket med ham på vegne av henne. Hun sier derfor at hun har behov for å konferere mer med ham og kommer ikke til å gi noen ytterligere kommentarer søndag.

SIKTEDE NEKTER: Men politiet vil forsøke å avhøre den siktede på nytt søndag kveld. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Trym Mogen. Vis mer

Hyller helter

- Det ble avfyrt flere skudd og det ble funnet våpen på stedet. Det er ingen tvil om at den raske handlingen på stedet før politiet kom, har gjort at de har stoppet gjerningspersonen og hindret større konsekvenser. Det er ikke ufarlig, og disse personene har utvist stort mot, sier enhetsleder Rune Skjold på pressekonferansen.

Han viser til at 65 år gamle Rafiq stoppet skytteren og holdt ham nede fram til politiet ankom stedet. Han ble selv lettere skadd i basketaket med den siktede mannen.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby opplyser at mannen i 20-åra er siktet for drap og drapsforsøk.

- Vi antar at det blir fengsling klokka 13.00 i morgen. Vi ønsker også å få mannen vurdert av våre sakkyndige, sier politiadvokaten.

Til Dagbladet opplyser han at politiet begjærer mannen varetekstfengslet i fire uker.

Kan endres

Kraby sier at siktelsen kan endres til å handle om terror. Saken etterforskes nå som forsøk på terror.

- Det handler både om motiv og forstyrrelse for samfunnet.

Rune Skjold i politiet ønsket på pressekonferansen i 12-tida ikke å gi detaljer om drapsofferet av hensyn til de pårørende. I ettertid er det bekreftet at det var siktedes lillesøster (17) som ble funnet drept.

Skjold sier at det er gjort funn på åstedet i en bolig i Bærum der jenta skal ha blitt funnet drept.

Politiet vet ikke når drapet skjedde. De første meldingene om skyting i moskeen kom klokka 16.07 lørdag ettermiddag.

- Vi har ikke noe tidspunkt for drapshandlingen, og etterlyser nå vitner. Vi jobber med å knytte denne antatte gjerningsmannen opp mot drapshandlingen. Det blir en del av etterforskningen, sier Skjold.

Hatt kontakt med siktede

Politiet ønsker ikke å gå inn på hvilke våpen eller hvor mange som ble funnet i moskeen etter skytingen. Skjold bekrefter imidlertid at politiet har hatt kontakt med mannen tidligere.

- Politiet har kjennskap til ham, men det er ikke snakk om noe omfattende kontakt, sier han.

På spørsmål om politiet mistenker at han har samarbeidet med noen, sier Skjold:

- Han har hatt dialog på nettsamfunn med andre, men utover der har vi ikke opplysninger om at det skal ha vært noe samarbeid. Han har hatt dialog med folk på nettsamfunn. Den skal vi kartlegge.

På spørsmål om mannen er å betegne som en «ensom ulv», svarer enhetslederen:

- Vi har ingen opplysninger om at noen har samarbeidet med ham. Vi har ingen andre enn de vi har sett han har kontakt med på nettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer