Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsøkene på omkamp er uaktuelle

Venstre er lite imponert over asylutspillene fra Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde.

IKKE IMPONERT: - Jeg opplever at tonen på borgerlig side generelt er god. Men enkelte stemmer utenfor regjering, særlig i Frp, snakker ofte med store bokstaver. Det bidrar ikke til god stemning, sier stortignsrepresentant for Venstre Sveinung Rotevatn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: - Jeg opplever at tonen på borgerlig side generelt er god. Men enkelte stemmer utenfor regjering, særlig i Frp, snakker ofte med store bokstaver. Det bidrar ikke til god stemning, sier stortignsrepresentant for Venstre Sveinung Rotevatn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 17 i dag møter regjeringen støttepartiene Venstre og KrF i et forsøk på å sluttføre asylforhandlingene.

Som et vedlegg til samarbeidsavtalen de fire partiene imellom, ble det etter Nydalen-forhandlingene i høst skrevet under på en egen avtale om utlendingsfeltet. Partiene var imidlertid langt fra enige.

Les hele den særskilte asylavtalen her.

Forhandlingene ledes av justisminister Anders Anundsen (Frp), og flere av hans partikolleger har de siste dagene pisket opp stemningen.

I Dagbladet på søndag anbefalte Frp-nestor Carl I. Hagen at regjeringen bør true KrF og Venstre med at den avtale skrinleggingen av olje-utredningen i Lofoten kan trekkes tilbake dersom sentrumspartiene ypper for mye i de pågående asylforhandlingene.

Mandag morgen sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) at han er villig til å skrote samarbeidsavtalen med sentrumspartiene dersom Frp ikke får gjennomslag.

Sveinung Rotevatn (V) er lite imponert:

- Forsøkene på omkamp, som jeg mener Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde driver med, er uaktuelle.

Asylbarn-uenighet - Jeg opplever at tonen på borgerlig side generelt er god. Men enkelte stemmer utenfor regjering, særlig i Frp, snakker ofte med store bokstaver. Det bidrar ikke til god stemning. Vi legger til grunn at de fire partiene skal samarbeide gjennom hele perioden, og enkeltpartier kan ikke true med at samarbeidsavtalen er i fare om man ikke får gjennom hele partiprogrammet, sier Rotevatn.

Han viser til den allerede inngåtte avtalen, og mener den legger klare føringer som Frp ikke kan vri seg unna.

Under forhandlingene er hele den særskilte avtalen om asyl- og innvandringspolitikken er oppe til diskusjon, men det er særlig spørsmålet om asylbarn som volder besvær.

Avtalen slår fast at det skal etableres en «varig ordning» som sikrer vektlegging av barns situasjon. Hvordan dette konkret skal gjøres, er kjernen i forhandlingene:

• Regjeringen ønsker å unngå at familier som får avslag på sine søknader, kan trenere saken for å få opphold.

ANGRIPER SENTRUMSPARTIENE: Nylig avgåtte fylkesleder i Oslo Christian Tybring-Gjedde (Frp) og tidligere partileder Carl I. Hagen har de siste dagene hyttet truende med neven mot Venstre og KrF i forbindelse med de pågående asylforhandlingene. Foto: Morten Holm / SCANPIX
ANGRIPER SENTRUMSPARTIENE: Nylig avgåtte fylkesleder i Oslo Christian Tybring-Gjedde (Frp) og tidligere partileder Carl I. Hagen har de siste dagene hyttet truende med neven mot Venstre og KrF i forbindelse med de pågående asylforhandlingene. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

• Venstre og KrF kjemper for at avtalens bud om «en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig» må bety at barns beste-prinsippet skal trumfe såkalte innvandringspolitiske hensyn.

- Det ligger en tydelig føring i avtalen om at dette skal på plass. Det er avgjørende at vi får en regelendring som legger større vekt på barnefaglige hensyn, sier Rotevatn.

Overtid, men ingen krise Det andre stridsspørsmålet dreier seg om lukkede mottak. I avtalen slås det fast at det skal settes i gang et arbeid «for å ta i bruk og gjøre gjeldende bestemmelsene i utlendingslovens §106, første ledd».

Paragrafen regulerer adgangen til å pågripe og fengsle utlendinger. Frp ønsker å benytte lukkede mottak i mye større grad enn i dag.

- Etablering av lukkede mottak er ekstremt dyrt. Dersom Frp ønsker å endre reglene for å senke kravet til innesperring, ser jeg det som helt uaktuelt for oss, sier Venstre-representanten.

Det var et opprinnelig mål om at forhandlingene skulle vært sluttført før jul. På tross av den kraftige forsinkelsen, og ønsket om å sette et punktum, blir ikke kveldens forhandlinger sett som noen «siste frist», får Dagbladet opplyst.

Imidlertid er det et ønske fra flere hold om å informere partienes stortingsgrupper på onsdag.

Kan bli nye møter - Det hadde vært en fordel å bli ferdige i dag slik at vi får presentert resultatet for stortingsgruppene på onsdag. Men om vi ikke kommer dit i dag, er ikke det nødvendigvis noe nederlag. Det er viktigere å gjøre en grundig arbeid, enn å sluttføre en avtale som fortsatt etterlater rom for tolkning, sier kommunikasjonsrådgiver i KrF Gunnhild Sørås til Dagbladet.

Det betyr at det ikke nødvendigvis er siste gang forhandlingsdelegasjonene i de fire partiene møtes, selv om det skulle ende med enighet i kveld.

Dersom en eller flere av stortingsgruppene ikke er fornøyd med resultatet, og protesterer slik Frp's Christian Tybring-Gjedde i dag advarer om, kan det i verste fall tvinge de fire borgerlige partiene tilbake til forhandlingsbordet.

- Men jeg går ut fra at forhandlingsdelegasjonene har de nødvendige fullmaktene fra sine stortingsgrupper, sier Sørås.

Hele Norges coronakart