Forsøker å kneble blogger med søksmål

Jarle (36) trues med søksmål etter å ha blogget negativt om telefonselgere. Advokatene sendte klagebrev til sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På sin private blogg på internett har Jarle Dahl Bergersen skrevet kritiske innlegg om to nettkataloger.

Nå har begge firmaene hyret advokat for å kneble den kritiske bloggeren.

Trues med søksmål

Jarle Dahl Bergersen har i sin jobb som markedsansvarlig i et firma innen brannsikkerhet stor pågang av telefonselgere. I sin private blogg skrev han i fjor høst og vinter kritiske kommentarer til hvordan selskapene Bedriftsguiden.no og Nettkatalogen.no opererer.

Det fikk begge selskapene til å engasjere advokater, og Dahl Bergersen har mottatt to brev fra henholdsvis Wikborg, Rein & Co på vegne av Bedriftsguiden.no og Haavind Vislie på vegne av Nettkatalogen.no.

 • Les hele brevet fra Wikborg, Rein & Co
 • Les hele brevet fra Haavind Vislie

  - Jeg blir beskyldt for å bryte markedsføringsloven i det ene brevet og ikke følge presseetiske regler i det andre, sier Dahl Bergersen.

  Han synes det er underlig at hans private blogg som ikke har noe med nettkataloger å gjøre, skulle rammes av noen av lovene.

  - Bloggen min er ikke et kommersielt nettsted og heller ikke et journalistisk arbeid. Jeg verken selger noe eller gjør krav på å fremstille meg som journalist, forteller Dahl Bergersen.

  Sendt til sjefen


  Da brevet fra advokatfirmaet Haavind og Vislie kom i slutten av november i fjor, ble han først sint. Det var stilet og sendt til hans sjef og arbeidsgiver og ikke til ham som privatperson.

  - Hadde det ikke vært for at jeg er medeier i firmaet og slik sett har en trygg posisjon, hadde jeg blitt skremt og redd. Jeg oppfatter brevet som en klage på min private blogg, men sendt til sjefen min!, sier Dahl Bergersen oppgitt.

  I brevet fra advokat Peter L. Brechan i Haavind Vislie hevdes det at Dahl Bergersen må følge presseetiske regler:

  «Etter avslutning av bloggen er man over i de regler som \'vær varsom plakaten\' til Norsk Presseforbund setter opp som etisk norm. (...) En del av innleggense ser også ut til å være skrevet av konkurrenter til Nettkatalogen, uten at dette ser ut til å være fulgt opp.»

  Advokat Peter L. Brechan i Haavind Vislie forsvarer at brevet ble sendt til Dahl Bergersens arbeidsgiver.

  - Vår klient oppfattet innleggene i Dahl Bergersens blogg, slik de fremsto, som en sammenblanding av Dahl Bergersen som privatperson og som representant for et firma. Derfor ble brevet sendt til arbeidsgiver, sier Brechan.

  Han vil ikke gå nærmere inn på hvilke formuleringer som klienten fant støtende eller fornærmende.

  Truer med rettssak
  I det andre advokatbrevet blir Dahl Bergersen varslet om søksmål for å bryte markedsføringsloven. I brevet fra Wikborg, Rein & Co på vegne av sin klient Bedriftsguiden.no står det:

  «Vi er av den klare oppfatning at den negative omtalen av Bedriftsguiden slik den fremgår på internett, strider mot god forretningsskikk og at omtalen således er belagt med erstatningsansvar. (...) Vi imøteser Deres tilbakemelding om at ovennevnte opplysninger er fjernet snarest.»

  På spørsmål om på hvilket grunnlag advokatfirmaet anser bloggen til Dahl Bergersen som en konkurrent til Bedriftsguiden.no, får ikke Dagbladet.no noe utfyllende svar.

  - Dette er en privatsak mellom klient og Bergersen. Ingen kommentar, sier advokat Karl Erik Bernt i Wikborg, Rein & Co.

  Dagbladet.no snakket med oppgitt informasjonsansvarlig på Bedriftsguiden.nos hjemmeside.

  - Jeg er ikke lenger informasjonsansvarlig, nå er jeg på markedsavdelingen. Du må snakke med Gunnar Andreassen, men han får du bare tak i på e-post, sier Bjørn Torgersen i Bedriftsguiden.no.

  Andreassen har ikke svart på Dagbladet.nos gjentatte henvendelser.

  74 719 konkurrenter
  I en e-post til Dagbladet.no sender Torgersen senere det han mener er bevis på at Dahl Bergersen bedriver konkurrerende virksomhet i sin deltagelse i dmoz.org.

  Jarle Dahl Bergersen er oppgitt over påstandene til Bedriftsguiden.no.

  - Jeg kan innrømme at jeg drev i internettkatalogbransjen for omtrent ti år siden.

  Men i dag jobber jeg i et firma som driver med røykvarslere, brannslukkere og alarmsystemer.

  Ifølge bloggeren er dmoz en frivillig, gratis og ikke-kommersiell åpenkilde-nettkatalog, og han mener derfor han ikke kan beskyldes for å bedrive konkurrerende virksomhet mot Bedriftsguiden.no eller Nettkatalogen.no.

  - Jeg bidrar i en åpen kilde-katalog som heter dmoz som er gratis og har 74 719 bidragsytere. Da er vel alle de også konkurrenter da? ler Dahl Bergersen.

  Han er lite begeistret over brevet som han oppfatter som en trussel for å fjerne kritiske bemerkninger om Bedriftsguiden.no på sin egen blogg.

  Ytringsfrihet også på blogg


  Fagekspertene er ikke i tvil: Ytringsfriheten er hellig.

  - Jeg kjenner ikke detaljene i denne konkrete saken. Men som hovedprinsipp er det ytringsfrihet, den er nedfelt i Grunnlovens paragraf 100. Ytringsfriheten gjelder for alle typer publikasjoner - også blogger - så fremt ytringene ellers ikke er ærekrenkende eller injurierende, sier professor Jon Bing ved Institutt for Rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo.

  Forsvarer bloggere


  Også generalsekretær i Norsk Presseforbund går langt i å forsvare bloggere.

  - Ytringsfriheten beskytter i stor grad meningsytringer, så som karakteristikker. For eksempel kan man si at noen er \'idiot\' eller \'apekatt\', men detaljerte og konkrete påstander må man kunne dokumentere, sier Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

  - På generelt grunnlag kan jeg si at hovedregelen er ytringsfriheten med de begrensningene som står i Grunnloven. Men i motsetning til profesjonell presse, er privatpersoner som blogger på internett ikke underlagt Vær Varsom-plakaten.

  - Sagt på en enkel måte: Alle som har pressekort må følge plakaten, privatpersoner kan frivillig følge plakaten. For bloggere har i dag ikke redaktøransvar i klassisk forstand, sier Kokkvold.

TRUES: Jarle Dahl Bergersen (36) skrev kritisk om telefonselgere på sin private blogg. Det gikk ikke upåaktet hen... Foto: Privat
TRUES: Jarle Dahl Bergersen (36) skrev kritisk om telefonselgere på sin private blogg. Det gikk ikke upåaktet hen... Foto: Privat Vis mer
Forsøker å kneble blogger med søksmål
TRUER: Advokatkontoret Wikborg, Rein & Co. truer med søksmål. <a href="http://www.dagbladet.no/download/bedriftsguiden-brev.pdf">Les hele brevet!</a>
TIL SJEFEN: Advokatfirmaet Haavind og Vislie sendte like så godt sitt brev til Dahl Bergersens sjef. <a href="http://www.dagbladet.no/download/nettkatalogen.pdf">Les hele brevet!</a>