CASUAL VELGERJAKT: Den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney ligger godt an i nominasjonskampen i Iowa. Kanskje har den mer avslappede klesstilen falt i smak hos velgerne. Foto: AP Photo/Charlie Riedel)
CASUAL VELGERJAKT: Den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney ligger godt an i nominasjonskampen i Iowa. Kanskje har den mer avslappede klesstilen falt i smak hos velgerne. Foto: AP Photo/Charlie Riedel)Vis mer

Forsøker å sjarmere velgerne med jeans

Stive Mitt Romney kaster jakka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES (Dagbladet): Romney leder på meningsmålingene dagen før nominasjonskampen for de republikanske presidentkandidatene starter i delstaten Iowa i morgen. Men seieren er langt fra sikker.

I en meningsmåling i Des Moines Register nyttårsaften, fikk Romney 24 prosent. Ron Paul ligger på andreplass med 22 prosent, og Rick Santorum, som har vokst kraftig på målingene de siste dagene, fikk 15 prosent.

Pinlige situasjoner Romney anklages for å være en stiv riking som har store problemer med å snakke med vanlige folk. Mer enn én gang har det oppstått pinlige pauser og situasjoner når Romney har forsøkt å møte velgere ansikt til ansikt.

Den siste tida har de republikanske presidentkandidatene vært høyt og lavt i Iowa. Delstaten er den første som holder holder primæravstemning. Å gjøre det bra i Iowa er avgjørende for mange av kandidatene fordi det gir nødvendig momentum videre i nominasjonskampen.

Rutete skjorter Romneys tilhengere, som møter opp på valgkampmøtene, er høflige avmålte og langt fra støyende entusiastiske. For mange er han det minste ondet i et felt av middelmådige kandidater.

Kristenkonservative velgere liker dårlig at Romney er mormoner, og at han tidligere var en relativt liberal guvernør i Massachusetts. I mange politiske spørsmål har han nærmest snudd 180 grader for å tekkes velgerne. Dessuten er han en styrtrik næringslivleder, og mange mener Romney fullstendig mangler utstråling.

I et forsøk på å tekkes folkelige iowere, har han nå kastet dressen, men mange synes fortsatt at smilet virker stivt.

- Alt virker tvunget. Det er nesten et slags felt mellom deg og ham, men du kommer ikke gjennom det om du vil, sier Craig Robinson, tidligere politisk leder for det republikanske partiet i Iowa, til Reuters.

Han er ikke tilknyttet noen av kandidatene i år og mener at Romney virkelig forsøker å forbedre seg fra valgkampen i 2008 hvor han også tapte i Iowa til Mike Huckabee.

- Jeg har for eksempel ennå til gode å se Romney ha på seg en dress i Iowa, sier Robinson.

Han mener det er helt bevisst at Romney byttet sitt finansmannutseende med folkelige jeans og rutete skjorter. Dessuten deltar Romneys kone Ann aktivt. Hun har mye av den sjarmen og varmen som Romney selv mangler.

Som Gore - Romney er ikke i nærheten av for eksempel Bill Clinton eller George W. Bush' når det kommer til folkelig appell, sier Robinson.

Flere sammenlikner ham heller med de stive presidentkandidatene Al Gore og John Kerry, som begge tapte.

Selv Romneys egne innrømmer at han passer best i et styrerom.

- Han er kanskje bedre i et styrerom enn i et valgkamptelt, men han vet hvordan han skal ta et rom, sier David Kochel, Romneys fremste rådgiver i Iowa, til Reuters.

Konservative Newt Gingrich ledet tidligere i desember på flere målinger, men populariteten har rast etter en storm av negative angrep. Nå ligger han på femteplass.

I stedet har den eksentriske libertineren Ron Paul sust fram. Han er så omstridt at han har minimale sjanser til å vinne hele nominasjonen, men har svært entusiastiske og trofaste tilhengere.

Den siste tida har også den tidligere senatoren, Rick Santorum steget kraftig på meningsmålingene i Iowa. Han er den som trolig har drevet mest valgkamp i Iowa. Budskapet hans er først og fremst at han er den virkelige konservative kandidaten.