Forsøker å skaffe mer vaksiner

Pausen utvides for bruken av AstraZeneca-vaksinen i Norge. Nå vil FHI prøve å få tak i flere vaksiner fra Pfizer og Moderna.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag kom helsemyndighetene med en ny og oppdatert informasjon om bruken av AstraZeneca-vaksinen i Norge.

Regjeringen har konkludert med at AstraZeneca fortsatt skal settes på pause, mens FHI sier nei til bruk av vaksinen.

Dermed følger Norge foreløpig ikke etter Danmark, som tidligere denne uka konkluderte med å droppe vaksinen permanent.

- Jeg vil berømme FHI for å være framoverlent på lik linje med danske myndigheter. Samtidig trengs det mer informasjon før vi tar en endelig beslutning, sa Høie under pressekonferansen.

Ekspertutvalg

Mens FHI mener at AstraZeneca-vaksinen bør droppes fra vaksinasjonsprogrammet, mener regjeringen altså at det foreløpig ikke er godt nok grunnlag for å konkludere.

Et ekspertutvalg skal vurdere både AstraZeneca- og Janssen-vaksinen innen 10. mai, opplyste Høie.

- De skal gjøre en helhetlig risikovurdering av å ta vaksinene i bruk og vurdere bruk i ulike aldersgrupper. De skal også vurdere om det er mulig å identifisere personer med høy risiko for alvorlige bivirkninger, og om det er mulig å fange opp alvorlige bivirkninger så tidlig at det er mulig å behandle, sa Høie.

Bruken av vaksinen har vært på pause i Norge og Danmark siden 11. mars.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer

Ifølge Høie ønsker regjeringen mer internasjonale data og en bredere vurdering av konsekvensene, før de trekker en konklusjon.

- Det kan være klokt å få flere øyne til å se på saken, sa helseministeren.

- Har forståelse

Tidligere torsdag sa medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, følgende til Dagbladet:

- Vi har orientert FHI om det vi vet om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen i Europa, hva legemiddelmyndighetene har foretatt seg og hvilke vurderinger vi har gjort til nå. Vi har informert om at disse alvorlige hendelsene nå er oppført på listen over bivirkninger du kan få av vaksinen. I tillegg har vi informert om antall registrerte tilfeller i Europa. Det er nå godt over 200, sa Madsen.

Etter at regjeringen har kommet med sin beslutning, skriver Madsen følgende i en SMS til Dagbladet:

- Vi har forståelse for regjeringens beslutning. Legemiddelverket vil bidra med den informasjon legemiddelmyndighetene har inn i ekspertgruppen.

Vil ha flere vaksiner

Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forklarer at man nå vil prøve å få tak i flere vaksiner fra Pfizer og Moderna.

- Vi vil også se på muligheten til å øke tidsintervallene mellom vaksinene, sa Stoltenberg.

Stoltenberg sa videre at de har konkludert annerledes enn det europeiske legemiddelverket (EMA) på grunn av situasjonen i Norge.

- Det er de vanskeligste anbefalingen vi har gitt, men jeg har en forståelse for at regjeringen tar en annen beslutning og vil ha en grundigere vurdering.

Fellesskapet Norge er en del av når det gjelder innkjøp av vaksiner, kom i går med beskjed om at det er blitt flere vaksiner fra Pfizer og Moderna tilgjengelig, opplyste Høie.

- Vi har kontinuerlig kontakt både med selskapene og det fellesskapet vi har i EU der. Det er et arbeid som pågår hele veien og vi ønsker å sikre at Norge får rask tilgang til vaksinene, sa Høie.

Danmark skroter vaksinen

I går besluttet altså Danmark å skrote AstraZeneca-vaksinen.

- Covid-19-vaksinen fra produsenten AstraZeneca har skapt en helt ny sykdom som risikerer å drepe mennesker. Derfor er det den riktige avgjørelsen da Danmark, som det eneste landet i verden, droppet lanseringen av AstraZeneca-vaksinen onsdag, sa en av Danmarks ledende vaksineforskere, professor i infeksjonsmedisin, Jens Lundgren, i programmet «Lippert» på TV 2 News torsdag.

VITT (vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni) er navnet på tilstanden som forskerne mener har forårsaket flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen, skriver danske TV 2.

Den nye og sjeldne tilstanden risikerer å ramme én av 40 000, anslår den danske helse- og medisinmyndigheten.

Vil gi bort vaksinene

Norge har rundt 180 600 AstraZeneca-doser på lager.

52 800 av dem har utløpsdato til 30. juni, mens resten utløper 30. juli. Når det gjelder Johnson & Johnson-vaksinen er det i dag bare 24 doser av denne i Norge.

Høie vil ikke svare på hva som skjer med vaksinene som muligens ikke blir brukt, men at det blir tatt en vurdering på det etter hvert.

- Selvfølgelig skal vi sende vaksinene til utlandet hvis ikke vi kan bruke dem selv, har SVs helsepolitiske talsmann, Nicholas Wilkinson, uttalt til Dagbladet.

Helseminister Bent Høie var ikke avvisende til ideen fra SV-politikeren.

- Hvis vi kommer til en endelig konklusjon om å ikke bruke dem, og andre vil ha dem, vil vi ikke sitte på disse vaksinene, sa Høie til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer