VIL SKJERME SMÅSPARERNE:   REUTERS/Kai Pfaffenbach
VIL SKJERME SMÅSPARERNE: REUTERS/Kai PfaffenbachVis mer

Forsøker å skjerme Kypros' småsparere

Regjeringen på Kypros jobber på spreng for å forsøke å skåne vanlige folk for den omstridte avgiften på bankinnskudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I utgangspunktet skal småsparerne tvinges til å betale 6,7 prosent av pengene de har på konto, for å hjelpe bankene.

Men både finansminister Michalis Sarris og sentralbanksjef Panicos Demetriades har sagt til landets folkevalgte at de vil finne ut om kontoer med mindre enn 100.000 euro kan få en mye lavere avgift eller slippe den helt.

Regjeringens mål er å få den omstridte lovendringen gjennom nasjonalforsamlingen før bankene åpner igjen tirsdag.

Avgiften er del av en avtale for å få krisehjelp fra EU. Men Den europeiske sentralbanken (ESB) er åpen for at det gjøres endringer, sier det tyske styremedlemmet Jörg Asmussen. Forutsetningen er at inntektene kan dekkes inn på andre måter.

Dersom skatten på de lave innskuddene forsvinner eller kuttes, blir den til gjengjeld høyere for innskudd over 100.000 euro.

Utsatt avstemning En talsmann for EUs økonomikommissær Olli Rehn sier kommisjonen ikke har noe imot en slik løsning så lenge den støttes av myndighetene på øya.

- Da vil kommisjonen være rede til å anbefale at eurolandene godkjenner avtalen, sier talsmannen.

Myndighetene på Kypros kjemper en kamp mot klokka for å unngå at folk tømmer kontoene sine fullstendig før avgiften blir vedtatt.

Siden mandag er en helligdag, har nasjonalforsamlingen én dag til å bli enige på. Men fortsatt er det uklart om regjeringen vil klare å oppnå flertall for avgiften.

- Parlamentet blir bedt om å legalisere en beslutning om blindt ran av innskyterne, i strid med alle skrevne og uskrevne lover. Vi nekter å gå med på dette, sier Yiannakis Omirou, president i nasjonalforsamlingen og leder for sosialistpartiet EDEK.

Det spekuleres på om Kypros' president Nicos Anastasiades vil måtte erklære tirsdag som en ny helligdag hvis ikke de folkevalgte har godtatt avgiften før den tid.

Muligheten for å overføre penger elektronisk skal ha blitt fjernet for flere dager siden, for å unngå at bankene tømmes for penger.

Strid om innskuddsgaranti Myndighetene på Kypros hevder de var nødt til å godta bankskatten for å få krisehjelp fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble hevder at Kypros' regjering selv nektet å skjerme de minste bankkontoene.

I utgangspunktet er bankkundene omfattet av en innskuddsgaranti som sikret at alle med mindre enn 100.000 euro i banken ville få igjen pengene sine.

Ifølge Schäuble var det Kypros' regjering, ESB og EU-kommisjonen som insisterte på at alle bankkundene måtte betale avgift. IMF skal ha støttet Tysklands syn og gått inn for å overholde innskuddsgarantien.

Frykter spredning Skjebnen til bakkundene på Kypros har utløst bekymring for at folk også i andre euroland skal bli redde for å miste sparepengene sine.

Hvis frykten sprer seg og et stort antall mennesker flytter penger ut av landet, kan det skape store problemer for et allerede svært sårbart bankvesen.

Den økonomiske krisen i Hellas er en av årsakene til at bankene på Kypros i dag befinner seg på randen av kollaps. Bankene har mange viktige kunder i utlandet, og de er blitt anklaget for å hvitvaske penger for kriminelle i Russland. Dette skal være en av årsakene til at EU-landene har vært skeptiske til å ta regningen for redningen av bankene.
(NTB-Reuters-AFP)