SKREMSEL: Det er ikke lett for Finanstilsynets direktør, Morten Baltzersen, å mane til forsiktighet i dagens situasjon. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SKREMSEL: Det er ikke lett for Finanstilsynets direktør, Morten Baltzersen, å mane til forsiktighet i dagens situasjon. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Forsøker å skremme med høyere renter

Det er ikke lett å være pessimist og mane Ola og Kari Nordmann til forsiktighet når alt ser så rosenrødt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet frykter at optimisme og høye forventninger fort kan snu til pessimisme:

- Forventninger i husholdningene om vedvarende lave renter, høy sysselsetting, høy oljepris og sterk inntektsvekst kan lett snu til pessimisme og økonomisk tilbakeslag, sier Baltzersen.

Han advarer om at svekket tillit til norsk økonomi kan føre til et fall i boligprisene eller forsterke en påbegynt nedgang, og utløse en betydelig finansiell konsolidering i husholdningssektoren.

Les også: Tror boligprisene vil falle

- Ringvirkningene til resten av økonomien kan bli store, og bankenes utlånstap vil øke, sier han.

Flere husholdninger er mer sårbare dersom inntektene svikter eller rentene øker. Finanstilsynet mener vi må regne med høyere renter fremover.

Økt bruk av avdragsfrie lån, rammelån, lav rente og lav boligbeskatning er noen av faktorene som kan bidra til at gjelden øker mer enn inntektene, mener tilsynet.

- I en høykonjunktur med høy oljepris, internasjonal usikkerhet og lav rente er det særlig viktig at både myndigheter og banker har et langsiktig perspektiv i sine risikovurderinger, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen ved framleggelsen av rapporten.

Les også: Blir det rentekutt i mai eller juni?

Alt i alt slås det imidlertid fast at det går bra i norsk økonomi, men at det er stor usikkerhet i internasjonal økonomi.

Videre fremhever tilsynet at inntjeningen i bankene er god, og utlånstapene er lave.

Dette gir et godt grunnlag for å styrke bankenes evne til å takle dårligere tider ytterligere, heter det i rapporten.