Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøker å tappe nettbanken din

2000 PC-er infisert av trojaner, to falske transaksjoner har gått gjennom

 ADVARER:  Norske nettbankkunder advares mot et trojanerangrep som forsøker å tappe kontoen din for penger.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
ADVARER: Norske nettbankkunder advares mot et trojanerangrep som forsøker å tappe kontoen din for penger. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettkriminelle bruker trojanere og annen uønsket programvare i et forsøk på å nå kontoene til norske nettbankbrukere. Advarselen kommer fra Bankenes Standariseringskontor (BSK) og Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Advarselen sendes ut etter at det er blitt avdekket flere forsøk på nettopp dette. Slik kriminalitet er et problem i utlandet, men så langt har vi her i nord sett lite til dette.

- Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim i BSK.

To transaksjoner er imidlertid blitt gjennomført. Bankene har nå økt beredskapen, og overvåker aktiviteten ekstra nøye. Kripos er også koblet inn i saken.

Bankene følger godt med på antallet PC-er som er infisert av trojaneren, og tirsdag morgen var det snakk om opp mot 2.000 infiserte PC-er her i landet.

Om lag 200 av disse er blitt brukt til innlogging i nettbanken mens trojaneren var infisert. Men det trenger ikke nødvendigvis å bety at det er gjennomført falske transaksjoner via disse PC-ene.

Sikkerhetstiltak
- Det settes inn ulike sikkerhets- og mottiltak for å stoppe denne kriminaliteten, og det er bankene selv som har avdekket virksomheten, sier Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgvier i FNO.

Kvalheim understreker at det fortsatt er trygt å bruke nettbank.

- Men sikkerhet er en kontinuerlig prosess, og vi må stadig oppdatere oss. Det er denne trojanervarianten ved navnet SpyEye et godt eksempel på, sier han.

Oppdater!
De to foreningene oppfordrer folk til å holde PC-ene oppdatert, og det samme gjelder selvsagt antivirusprogramvaren.

- Hvis folk oppdager noe uvanlig ved innloggingen, eller ved selve nettbanken, er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder hvis det skulle oppdages ukjente transaksjoner, sier Kvalheim.

Finanstilsynet, Kripos og NorCERT i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er informert om saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media