OVER 50 SKIP INNEFROSSET: Over 50 skip ligger innefrosset i store ismasser i Østersjøen, og svenske isbrytere sliter med å trekke dem løs. Foto: REUTERS/SCANPIX
OVER 50 SKIP INNEFROSSET: Over 50 skip ligger innefrosset i store ismasser i Østersjøen, og svenske isbrytere sliter med å trekke dem løs. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Forsøker å trekke løs innefrosne skip i Østersjøen

Svenske isbrytere greide i natt å trekke løs ferja Amorella i Østersjøen, som lå innefrosset med nærmere 1 000 personer om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Over 50 fartøy, blant dem flere store passasjerferjer, lå torsdag innefrosset i ismassene i Østersjøen, og arbeidet med å trekke dem løs har vist seg å være svært vanskelig.

Sent torsdag kveld lyktes isbrytere med å trekke løs fartøyet Via Mare som hadde 66 personer om bord.

I 2-tiden natt til fredag greide den store isbryteren Ymer også å frigjøre Amorella som lå fast ved øya Tjärven utenfor Kapellskär nordøst for Stockholm.

Bom fast

- Nå er hun løs og går med god fart mot Stockholm, fortalte Johny Lindvall ved det svenske Sjöfartsverket.

Han tror at det vil ta flere dager før isbryterne har kommet alle de innefrosne skipene i Østersjøen til unnsetning.

- Men det er vanskelig å gi noen eksakt prognose, sier han.

Sveriges største isbryter Oden er for tiden på oppdrag i Antarktis og kan derfor ikke bistå med å rydde vei for de mange innefrosne skipene.

Vanskelige forhold

Utenfor Sundsvall venter 15 frakteskip på hjelp, mens andre skip lå innefrosset i Gävlebukta og utenfor Umeå.

Isforholdene i Østersjøen er svært vanskelige. Kraftig nordavind presser store ismasser inn mot svenskekysten, og sjøfartsmyndighetene har oppfordret rederiene til å la alle fartøy bli liggende ved kai.

De vanskelige isforholdene ventes å bedre seg litt når vinden ifølge meteorologene snur i løpet av helgen, men ventetiden for dem som ligger innefrosset kan fram til da bli lang.

(NTB)

KJEMPER: Flere skip sitter fast i isen utenfor Kapellskär i Østersjøen og isbrytere kjemper for å trekke dem løs. Foto: Kustbevakningen / SCANPIX
KJEMPER: Flere skip sitter fast i isen utenfor Kapellskär i Østersjøen og isbrytere kjemper for å trekke dem løs. Foto: Kustbevakningen / SCANPIX Vis mer