Forsøker livredning

Markeringen av femårsdagen for Oslo-avtalen kan ha skapt et gjennombrudd for fredsprosessen i Midtøsten. I går kveld lå det et forslag til løsning på bordet som palestinernes president, Yassir Arafat, må ta stilling til. Og partene fortsatte forhandlingene på Holmenkollen utenfor Oslo utover natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs fredsmekler, Dennis Ross, understreket at det ennå var avstand mellom partene like før midnatt, men avstanden var mindre enn før. Arafat kom til Oslo i går for å være med på en markering av Oslo-avtalen på Nobelinstituttet. Der ga han betinget støtte til et forslag om tilbaketrekning av israelske styrker fra Vestbredden.

Israel skal trekke seg ut av ytterligere 13 prosent av Vestbredden, men omtrent en firedel av dette skal gjøres til naturreservater. I klartekst betyr det at palestinerne ikke kan bygge på disse stedene.

Tilleggskrav

Men Arafat sa ingenting om hvorvidt han godtar israelernes tilleggskrav om at de fortsatt skal ha ansvaret for sikkerheten rundt reservatene. Da får palestinerne råderett over områdene bare i navnet, mens israelerne i gavnet beholder den militære kontrollen.

Lederen for den israelske delegasjonen, Meir Sheetrit, sa til Dagbladet i går kveld at dette var et av spørsmålene som ble diskutert på Holmenkollen Park Hotell.

Tidligere på dagen i går godtok statsminister Benjamin Netanyahu for første gang i prinsippet at Israel må trekke seg tilbake fra 13 prosent av Vestbredden, i tråd med et forslag fra USA. Ved å åpne for tilbaketrekning spilte Netanyahu ballen over til Arafat. Samtidig gjorde han - mer eller mindre ufrivillig - femårsmarkeringen i Oslo til noe mer enn ei mimrestund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer