Forsøker livredning

Markeringen av femårsdagen for Oslo-avtalen kan ha skapt et gjennombrudd for fredsprosessen i Midtøsten. I går kveld lå det et forslag til løsning på bordet som palestinernes president, Yassir Arafat, må ta stilling til. Og partene fortsatte forhandlingene på Holmenkollen utenfor Oslo utover natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs fredsmekler, Dennis Ross, understreket at det ennå var avstand mellom partene like før midnatt, men avstanden var mindre enn før.
Arafat kom til Oslo i går for å være med på en markering av Oslo-avtalen på Nobelinstituttet. Der ga han betinget støtte til et forslag om tilbaketrekning av israelske styrker fra Vestbredden.

Israel skal trekke seg ut av ytterligere 13 prosent av Vestbredden, men omtrent en firedel av dette skal gjøres til naturreservater. I klartekst betyr det at palestinerne ikke kan bygge på disse stedene.

Tilleggskrav

Men Arafat sa ingenting om hvorvidt han godtar israelernes tilleggskrav om at de fortsatt skal ha ansvaret for sikkerheten rundt reservatene. Da får palestinerne råderett over områdene bare i navnet, mens israelerne i gavnet beholder den militære kontrollen.

Lederen for den israelske delegasjonen, Meir Sheetrit, sa til Dagbladet i går kveld at dette var et av spørsmålene som ble diskutert på Holmenkollen Park Hotell.

Tidligere på dagen i går godtok statsminister Benjamin Netanyahu for første gang i prinsippet at Israel må trekke seg tilbake fra 13 prosent av Vestbredden, i tråd med et forslag fra USA. Ved å åpne for tilbaketrekning spilte Netanyahu ballen over til Arafat. Samtidig gjorde han - mer eller mindre ufrivillig - femårsmarkeringen i Oslo til noe mer enn ei mimrestund.

Redusert

Tidligere i uka sa nemlig Netanyahu at han ikke hadde tid til å være nostalgisk ved å komme til Oslo.
Arafat, som var i Oslo så seint som i mai, kom til Fornebu i et norsk fly i totida i går ettermiddag. Etter et kort besøk hos statsminister Kjell Magne Bondevik, dro han rett til Nobelinstituttet for å holde et foredrag om fredsprosessen sammen med Israels tidligere utenriksminister, Shimon Peres. I foredraget sa en merkbart eldet Arafat at det ikke fantes noe alternativ til fred, og at prosessen ikke kan snus. Samtidig sparte han ikke på kruttet i sin omtale av Likud-regjeringen.

- Siden Netanyahu tok over i 1996 er håpet om fred i ferd med å forsvinne. Den israelske regjeringen fortsetter en politikk som går ut på å la være å innfri avtaler, sa han.

Om den palestinske lederen reiser hjem med en avtale i lomma i dag, avhenger av detaljer. Men detaljer har vist seg å velte fredsprosessen mange ganger tidligere.