Forsøkt drept av Taliban

Legen Nejmela (26) jobber for den norske Afghanistankomiteen. Hun skulle bare hente noe bak huset sitt. Da smalt det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): Bare flaks reddet henne da ei bombe eksploderte utenfor døra hennes 11. november.

FN-sjåføren Abdul Salam ble skadd da attentatmenn skjøt mot bilen. Hans passasjer, franske Betina Goislard, døde.

I Afghanistan er hjelpearbeidere blitt et krigsmål.

Nejmela skulle hente noe i bilen bak familiens hus i byen Ghazni da det smalt. Den unge legen, som arbeider for den norske Afghanistankomiteen, falt over ende.

- Jeg hørte en forferdelig lyd og så ild, forteller Nejmela.

Kritiserte Taliban

Deler av yttermuren og huset ble ødelagt, men ingen kom til skade, forteller hun. Av hensyn til familien ber hun om at vi ikke bruker fullt navn. Vi treffer henne i Kabul, der hun, etter oppfordring fra familien, har oppholdt seg siden bombeattentatet.

I tillegg til jobben som lege har Nejmela vært kommentator i lokalradioen i Ghazni, der hun har gått hardt ut mot Taliban og al-Qaida.

Det er enda ikke klart hvem som sto bak attentatet mot Nejmela, men mistankene retter seg mot Taliban-bevegelsen, som opererer i store deler av det østlige og sørlige Afghanistan. Ghazni-provinsen, der Nejmela kommer fra, ligger sør for Kabul.

Mens de satt i regjering, lovpriste Talibans leder mulla Omar de mange hjelpeorganisasjonene i landet. Nå er det endret: «Vår regjering har alltid respektert menneskene som jobber i ikke-statlige organisasjoner, og som virkelig ønsker å bygge Afghanistan. Men det er en annen type organisasjoner som bare bruker betegnelsen ikke-statlig, og som egentlig arbeider og spionerer for USA. Vi oppfordrer Taliban over hele landet til å angripe dem og kaste dem ut av Afghanistan,» heter det i en uttalelse fra Taliban fakset til nyhetsbyrået AP.

Drept i attentat

FN-sjåføren Abdul Salem fikk føle trusselen på kroppen. Mellom klokka elleve og tolv 16. november kjørte han franske Betina Goislard (29) ut fra hovedkvarteret til FNs barnefond, UNICEF, i Ghazni by. Midt i sentrum kjørte en motorsykkel med to menn opp på sida av bilen og pepret den med et automatgevær.

- Jeg hørte hun skreik, og at hun falt over på mitt sete. Jeg forsto ikke hva som hadde skjedd med en gang. Jeg gikk ut av bilen og ropte på noen som kunne kjøre oss til sykehus, forteller Salem.

Selv ble han truffet av ei kule i hånda og ei i armen. Smertene kjente han ikke før de kom til sykehuset. Da var Goislard allerede død. Også Abdul Salem bor nå hos slektninger i Kabul.

- Barna mine bor hos besteforeldre i Ghazni, men jeg er redd for å reise dit, sier han.

Forverring

Goislard ble den tolvte hjelpearbeideren som er drept i Afghanistan siden mars. De fleste av dem var afghanere. I tillegg kommer flere attentater mot valgarbeidere, lokale myndigheter og utenlandske soldater. FN har nå innført strenge restriksjoner for sitt personell øst og sør for Kabul.

- Sikkerhetssituasjonen er forverret de siste seks månedene, sier Manoel de Almeida e Silva, talsmann for FNs hjelpeprogram for Afghanistan (UNAMA).

Nejmela ønsker å fortsette arbeidet sitt på kvinneklinikken i Ghazni, men både familien og ledelsen i Afghanistan sier et klart nei til det av sikkerhetshensyn.

- Hadde det vært opp til meg, hadde jeg vært tilbake på jobb. Pasientene trenger meg. Jeg vil jobbe for folket i mitt hjemdistrikt, sier hun.

SLAPP MED SKREKKEN: Ukjente gjerningsmenn plasserte ei bombe utenfor hjemmet til legen Nejmela (26). I store deler av Afghanistan er hjelpearbeidere blitt et mål.
BLE BESKUTT: Menn på motorsykkel skjøt mot bilen til FN-sjåføren Abdul Salam (t.h.) på høylys dag i byen Ghazni sør for Kabul. Han slapp fra det med to kuler i kroppen.