Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøkt drept i 40 år

Hver eneste amerikanske president siden 1969 er forsøkt likvidert.

HØYRISIKO: Secret Service vil følge president Barack Obama og kona Michelle tett når paret lander i Oslo i forkant av fredspristildelingen. Sikkerhetstiltakene vil bli de høyeste noensinne på norsk jord, med god grunn. Obama er verdens mektigste og mest terrorutsatte person. Foto: AP
HØYRISIKO: Secret Service vil følge president Barack Obama og kona Michelle tett når paret lander i Oslo i forkant av fredspristildelingen. Sikkerhetstiltakene vil bli de høyeste noensinne på norsk jord, med god grunn. Obama er verdens mektigste og mest terrorutsatte person. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Barack Obama kommer til Norge med verdens høyeste sikkerhetsberedskap. Med god grunn:

Samtlige amerikanske presidenter siden 1969 er forsøkt likvidert.

— Obama kommer med de villeste og mest omfattende sikkerhetstiltakene som finnes. Vi snakker om verdens kanskje mest terrorutsatte person, sier terrorforsker og USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

Dagbladet har gjennomgått de attentater og attentatforsøk amerikanske presidenter har vært utsatt for. Historien tilsier at det er gode grunner bak det massive sikkerhetsoppbudet som ankommer Oslo om få dager.

Jobbrisiko
Obamas sju siste forgjengere har alle vært mål for attentatforsøk.

Faktisk er Lyndon B. Johnson den siste sittende amerikanske presidenten som ikke har vært utsatt for noe kjent attentatforsøk. Men i hans presidentperiode var USA fortsatt i sjokk etter likvideringen av John F. Kennedy i Dallas i 1963.

Johnson ble erstattet av Richard Nixon i 1969. Han og samtlige presidenter deretter har vært utsatt for mer eller mindre seriøse likvideringsforsøk.

— De kjente forsøkene er mange, i tillegg er det noen vi kanskje ikke har fått høre om, sier Romarheim.

Reddet av håndkle
Omstridte George W. Bush er den siste som nær ble blåst til himmels. Bare flaks og et kjøkkenhåndkle forhindret at det skjedde.

Under en tale i Georgias hovedstad Tbilisi landet en håndgranat ved siden av Bush og hans kone Laura.

SKJØT REAGAN: I det president Ronald Reagan forlater Hilton Hotel 30. mars 1981, skyter John Hinckley Jr. presidenten. Foto: AP
SKJØT REAGAN: I det president Ronald Reagan forlater Hilton Hotel 30. mars 1981, skyter John Hinckley Jr. presidenten. Foto: AP Vis mer

Splinten var fjernet og granaten aktiv. Den russiskproduserte granaten hadde attentatsmannen gjemt i et håndkle. I ettertid har det kommet fram at dette lille tøystykket rundt granaten var det eneste som forhindret den fra å sprenge presidenten og hans følge til himmels.

En ny tidsalder
I Norge sammenligner mange Bill Clintons Oslo-besøk i 1999 med sikkerhetstiltakene rundt Obama. Det blir helt feil, mener eksperter Dagbladet har snakket med.

— Det blir ikke helt riktig å sammenligne. Clinton er riktignok den første og hittil eneste sittende amerikanske president som har besøkt Norge. Men i mellomtida har vi hatt 11. september. Obama har i tillegg en rekke andre trusler mot seg. Sikkerhetsnivået vil være mye høyere nå, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

— De to besøkene representerer to forskjellige tidsaldre. 11. september døde seks ganger så mange som i noe annet tidligere anslag, sier Romarheim.

HARDT SKADET: President Ronald Reagan var døden nær grunnet stort blodtap. En livvakt ble lam for livet.  Foto: AFP
HARDT SKADET: President Ronald Reagan var døden nær grunnet stort blodtap. En livvakt ble lam for livet. Foto: AFP Vis mer

Terror er politikk
11. september gjorde terror til ett av George W. Bush' mest brukte ord. For etterretningstjenestene innebar det en teknologisk og økonomisk revolusjon — og et ufattelig stort ansvar.

— Terrorisme er systematisk planlagt vold med et politisk formål. Terrorister ser ofte på seg selv som intellektuelle, altruistiske
krigere. De utøver vold for å kommunisere noe. Det er for å bombe seg til forhandlingsbordet eller å undergrave en regjering ved å få den til å se ut som svak eller handlingslammet, sier Anders Romarheim.

- Har gått bra
Den organiserte terrorisme er hva moderne etteretningstjenestene bruker mest tid og ressurser på å ha forsøkvis under kontroll. Og med hell.

— Det har jo gått merkverdig bra. Amerikanske presidenter kan ikke låse seg inne heller. Det er forventet at de er ute blant folk og tar dem i hånda. Sikkerhetsmessig er det en krevende situasjon. Historien gir en klar advarsel, sier historiker Hans Olav Lahlum, forfatter av boka «Presidentene».

Ikke minst da president Ronald Reagan ble skutt på åpen gate i Washington i 1980.

— Hadde Reagan kommet til sykehus fem minutter seinere enn han gjorde, ville han ikke overlevd, sier Lahlum.

Ensomme ulver
Reagans attentatsmann var ikke terrorist, ei heller var han politisk motivert.

Han gjorde det for å imponere skuespilleren Jodie Foster etter å ha sett filmen «Taxi Driver» 15 ganger.

FLAKS REDDET BUSH: Kun flaks hindret at Vladimir Arutyunian drepte George W. Bush under et besøk i Tbilisi. Arutyunian kastet en håndgranat som landet få meter fra presidenten og hans kone. Foto: AP
FLAKS REDDET BUSH: Kun flaks hindret at Vladimir Arutyunian drepte George W. Bush under et besøk i Tbilisi. Arutyunian kastet en håndgranat som landet få meter fra presidenten og hans kone. Foto: AP Vis mer

—Attentatsmannen brukes som skolebokeksempel på såkalte «ensomme ulver», forstyrrede mennesker som på eget initiativ får en idé om å drepe en president, sier Romarheim.

Hvem som helst
Flertallet av likvideringsforsøk mot amerikanske presidenter er utført nettopp av slike ensomme ulver.

I større grad enn terror er det ustabile personer som gjør sikkerhetsopplegget massivt. Dette er personer «ingen» har hørt om, før de plutselig står der med en pistol.

Det lærte president Gerald Ford alt om da to ulike kvinner med tre ukers mellomrom trakk pistol mot ham i 1975.

IKKE SAMMENLIGNBART: Bill Clintons besøk i Norge hadde et langt lavere sikkerhetsopplegg enn hva Barack Obama vil bli omfattet av. Foto LANGSEM/BJØRN Dagbladet
IKKE SAMMENLIGNBART: Bill Clintons besøk i Norge hadde et langt lavere sikkerhetsopplegg enn hva Barack Obama vil bli omfattet av. Foto LANGSEM/BJØRN Dagbladet Vis mer

Men Lahlum hevder en velorganisert terrorgruppe har større sjanse for å lykkes enn de ensomme ulvene.

— Jeg tror presidenten er bedre rustet nå enn før mot ensomme ulver. Tidligere måtte du på kloss hold med en pistol for å lykkes, nå kan velorganiserte grupper skaffe seg en rakett, sier Lahlum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media