Forsøkt drept i 40 år

Hver eneste amerikanske president siden 1969 er forsøkt likvidert.

HØYRISIKO: Secret Service vil følge president Barack Obama og kona Michelle tett når paret lander i Oslo i forkant av fredspristildelingen. Sikkerhetstiltakene vil bli de høyeste noensinne på norsk jord, med god grunn. Obama er verdens mektigste og mest terrorutsatte person. Foto: AP
HØYRISIKO: Secret Service vil følge president Barack Obama og kona Michelle tett når paret lander i Oslo i forkant av fredspristildelingen. Sikkerhetstiltakene vil bli de høyeste noensinne på norsk jord, med god grunn. Obama er verdens mektigste og mest terrorutsatte person. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Barack Obama kommer til Norge med verdens høyeste sikkerhetsberedskap. Med god grunn:

Samtlige amerikanske presidenter siden 1969 er forsøkt likvidert.

— Obama kommer med de villeste og mest omfattende sikkerhetstiltakene som finnes. Vi snakker om verdens kanskje mest terrorutsatte person, sier terrorforsker og USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

Dagbladet har gjennomgått de attentater og attentatforsøk amerikanske presidenter har vært utsatt for. Historien tilsier at det er gode grunner bak det massive sikkerhetsoppbudet som ankommer Oslo om få dager.

JobbrisikoObamas sju siste forgjengere har alle vært mål for attentatforsøk.Faktisk er Lyndon B. Johnson den siste sittende amerikanske presidenten som ikke har vært utsatt for noe kjent attentatforsøk. Men i hans presidentperiode var USA fortsatt i sjokk etter likvideringen av John F. Kennedy i Dallas i 1963.

Johnson ble erstattet av Richard Nixon i 1969. Han og samtlige presidenter deretter har vært utsatt for mer eller mindre seriøse likvideringsforsøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer