Forsøkt nektet å vitne for Stortinget

Høsten 2012 ble daværende politimester Torbjørn Aas ble bedt av Stortinget om å møte for høringen om Gjørv-kommisjonen. Det likte ikke politidirektør Humlegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): I dag lanseres boka «Politiledelse». En av dem som har bidratt her er tidligere politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark politidistrikt. Blant annet etterlyser han mer inkluderende holdninger.

I et større intervju i dagens avis forteller Torbjørn Aas også om hvordan han opplever at politiet mangler demokratisk sinnelag og om en mangel på åpenhet.

Det som skjedde da Aas ble innkalt til høring om Gjørv-kommisjonen illustrerer det han mener:

 - Jeg fikk et brev fra Stortinget, hvor jeg ble invitert til høringen. Da jeg orienterte Humlegård, spurte han om jeg hadde tenkt å møte opp.

- Min opplevelse var at hans reaksjon var negativ, og at han ikke ønsket at jeg skulle møte opp, til tross for at det var Stortingets som ba meg komme og svare på spørsmål. Jeg forsto Stortinget slik at de ville få belyst saken også fra andre enn de som hadde direkte ansvar under hendelsene 22. juli, sier Torbjørn Aas.

- For meg er det åpenbart å stille opp når Stortinget ber om det. I en av samtalene med politidirektøren sa han rett ut at han anbefalte meg å ikke svare på spørsmål. Og hvis jeg måtte svare, skulle jeg si at jeg ikke hadde noen kommentar.

- I en av samtalene sa også Humlegård til meg at jeg måtte være klar over at han og mange med ham, mente at jeg ikke burde vært innkalt, og at det var andre enn meg som har noe å tilføre saken.

For åpenhet Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener politiet kontinuerlig jobber for en åpenhetskultur.

- Jeg ønsker at det skal være åpenhet både sideveis og oppover, når det for eksempel gjelder saker som ikke håndteres etter rutiner og retningslinjer, eller opplevelser som seksuell trakassering. Bare på den måten kan vi bli bedre, sier politidirektøren til Dagbladet.

- Jeg vil at vi i enda større grad selv skal evne å finne svakhetene ved vår tjenesteutøvelse og ikke minst å gjøre noe med dem, til beste for publikum, sier Humlegård.

Politidirektøren har både internt og i media sagt at det kan ikke være «hjemme alene-fest», når han har beskrevet forholdene i politidistriktene. Dette har Aas reagert på.

- Som bakteppe for de endringer vi i Politidirektoratet (POD) gjør, ligger både Difis (Direktoratet for forvaltning og IKT) evaluering av POD, Gjørv-rapporten og Politianalysen. Vi er grundig kritisert for ikke å styre og lede etaten på en god måte.

- Hvordan opplevde du dette?

- Det var svært ubehagelig. Jeg valgte selvfølgelig å stille opp i Stortinget, og i dag jobber jeg ikke i politiet, sier Torbjørn Aas til Dagbladet.

Tidligere i sommer ble deler av innholdet i boka «Politiledelse» kjent, der beskriver Torbjørn Aas hvordan han opplevde Humlegård. Aas har fram til nå ikke ønsket å si noe mer om konflikten.

Da svarte Humlegård slik til Dagbladet:

- Ingen andre som satt i dette møtet kjenner seg i igjen i Torbjørn Aas' historie.

INNKALT AV STORTINGET : - Jeg oppfattet politidirektør Odd Reidar Humlegård og hans forsøk på å få meg fra å møte for Stortinget som svært ubehagelig. Jeg valgte selvfølgelig å stille opp i Stortinget, og i dag jobber jeg ikke i politiet, sier Torbjørn Aas til Dagbladet Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INNKALT AV STORTINGET : - Jeg oppfattet politidirektør Odd Reidar Humlegård og hans forsøk på å få meg fra å møte for Stortinget som svært ubehagelig. Jeg valgte selvfølgelig å stille opp i Stortinget, og i dag jobber jeg ikke i politiet, sier Torbjørn Aas til Dagbladet Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer