Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøkte å advare

Amerikanske tjenestemenn forsøkte febrilsk å advare om kjempebølgene som var på vei mot sørasiatiske strender, men det fantes ikke noe offisielt varslingssystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Charles McCreery, sjef for det amerikanske byrået NOAA på Hawaii, som følger med på hav- og atmosfærebevegelser i Stillehavet. Slike katastrofer skjer bare hvert 700. år i denne regionen, og derfor er det ikke laget noe varslingssystem, påpeker han.

Et massivt jordskjelv, som ifølge det amerikanske geologiske byrået målte 9,0 på Richters skala, utløste kjempebølgene. De ansatte ved NOAA fanget opp skjelvet, og ringte umiddelbart rundt til australske myndigheter, til den amerikanske marinen og USAs ambassader. Men de hadde ingen mulighet til å varsle de titusener av mennesker i de sørasiatiske landene som ble rammet av naturkatastrofen.

- Vi har ingen kontakter i adresseboka i den delen av verden, sier McCreery.

Waverley Person fra USAs geologiske byrå sier et lignende varslingssenter som det de har i Stillehavsregionen kunne ha spart tusenvis av liv. Det er lite sannsynlig at området rundt Det indiske hav vil bli rammet igjen av et slikt fenomen i den nærmeste framtid. Men Person mener at landene i regionen likevel bør informere folk langs kysten om at de bør dra lenger innover i landet dersom de merker jordskjelv.

Australske forskere mener at jordskjelvet og de påfølgende flodbølgene 2. juledag kan ha blitt utløst av et stort undersjøisk jordskjelv som rammet havområdene rundt Antarktis på julaften, melder avisen Sydney Morning Herald.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media