Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøkte å dekke over drap på britisk demonstrant

Den israelske soldaten Aymad Atawna dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aymad Atawna ble i dag dømt til fem og en halv måned i fengsel for å ha løyet for å beskytte medsoldaten som står tiltalt for drapet på den britiske demonstranten Tom Hurndall på Gaza-stipen, melder nyhetsbyrået AP.

Hurndall ble skutt av en israelsk soldat i august 2003 da han hjalp palestinske barn fra å bli kjørt ned av israelske stridsvogner som rullet inn i området under en militær operasjon.

Etter drapet forklarte Atawna etterforskerne at briten hadde skutt mot de israelske soldatene. Men senere har han innrømmet at han løy, og at Hurndall var ubevæpnet da Atawnas medsoldat skjøt ham i hodet.

Briten lå ni måneder i koma før han døde på et sykehus i London januar for et år siden.

Rettssaken mot den drapstiltalte soldaten som skjøt pågår fortsatt. Opprinnelig var han tiltalt for grov vold med hensikt til å skade, men tiltalten ble endret til drap da Hurndall døde.

- Aymad Atawna har begått en graverende forbrytelse som kan skade troverdigheten som hersker mellom hæren og dens soldater. I tillegg har soldaten med løgn skadet staten Israels anseelse i verden, skriver hoveddommeren, oberstløytnant Aharon Mishnayot, i dommen.

Israel nektet i utgangspunktet å etterforske skytingen, men ga etter da britiske myndigheter la press på saken.

DØDE: Her blir Hurndall overført til et sykehus i London. Men etter ni måneder i koma, døde briten av hodeskadene. Foto: Scanpix
DØDE: Her blir Hurndall overført til et sykehus i London. Men etter ni måneder i koma, døde briten av hodeskadene. Foto: Scanpix Vis mer
DØMT: Den israelske soldaten Aymad Atawna fortalte etterforskerne at den britiske demonstranten var bevæpnet og skjøt mot dem. Men så la han kortene på bordet og innrømte at det hele var en løgn for å beskytte soldaten som skjøt.
DREPT: Vitner har forklart at Tom Hurndall hjalp palestinske barn fra å bli meid ned av israelske stridsvogner da soldaten åpnet ild. Han ble truffet i hodet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media