Første dobbelhenrettelse i USA siden 2000:

Forsøkte å få stanset henrettelsene fordi de straffedømte var overvektige

Desperat kamp til siste slutt for å få stanset henrettelsene i Arkansas.

HENRETTET: Drapsdømte Jack Jones (t.v.) og Marcel Williams ble henrettet natt til tirsdag norsk tid i Arkansas. Foto: Arkansas Department of Correction via AP, File
HENRETTET: Drapsdømte Jack Jones (t.v.) og Marcel Williams ble henrettet natt til tirsdag norsk tid i Arkansas. Foto: Arkansas Department of Correction via AP, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Bare timer før de begge skulle henrettes av myndighetene i Arkansas i USA, sendte advokatene til Jack Jones (52) og Marcel Williams (46) inn en siste desperat anke i håp om å få stanset den planlagte giftinjeksjonen.

I hver sin anke til amerikansk høyesterett argumenterte de begge for at deres overvekt kunne utsette dem for grunnlovsstridig smerte og lidelse dersom henrettelsen gjennomføres med bedøvingsmiddelet midazolam, melder Reuters.

DØDSSTRAFF: Arkansas hadde ikke henrettet noen siden 2005, men i løpet av ti aprildager skal etter planen hele åtte personer henrettes. Dette er dødsstraff i USA. Video: CNN. Vis mer

Bare om lag 30 minutter før han skulle henrettes, kom beskjeden til Jones fra Høyesterett om de ikke vil stanse den, melder AP. Heller ikke Williams fikk medhold i Høyesterett.

Stanset i siste øyeblikk

Jones skulle etter planen bli henrettet klokka 19 lokal tid (klokka 2 tirsdag norsk tid journ.anm.) i Cummins Unit-fengselet 12 mil sørøst for delstatshovedstaden Little Rock. Klokka 2.20 norsk tid ble han erklært død etter å ha fått ei sprøyte med gift.

Williams skulle etter planen bli henrettet klokka 20.15 lokal tid (om lag klokka 3.15 tirsdag norsk tid journ.anm.). Men akkurat da henrettelsen skulle starte, ble den stanset midlertidig av dommeren Kristine Baker.

Etter én time opphevet hun stansingen slik at henrettelsen skulle kunne gjennomføres, melder den lokale TV-kanalen KATV. Klokka 5.33 norsk tid ble også Williams erklært død.

Jones fikk et siste måltid bestående av stekt kylling med poteter, beef jerky, en sjokolademilkshake og en sjokolade. Williams fikk et måltid bestående av stekt kylling med poteter, bananpudding, nachos med jalapenos og chiliost samt brusen Mountain Dew å drikke.

Arkansas hadde ikke henrettet noen siden 2005, men i løpet av ti aprildager skal etter planen hele åtte personer henrettes. Det skyldes at et av medikamentene delstaten bruker i henrettelser, går ut på dato ved utgangen av april.

Arkansas bruker midazolam for at den innsatte skal miste bevisstheten. Deretter brukes pancuronium bromide for å paralysere. Til slutt brukes kaliumklorid for å påføre den innsatte hjertestans. Det er midazolam som går ut på dato.

Drap og voldtekt

Jack Jones ble dømt for å ha voldtatt og drept 34-årige Mary Phillips i 1995, og for å forsøkt å ta livet av hennes 11 år gamle datter. Han er også dømt for et annet tilfelle av voldtekt og drap. Marcel Williams ble dømt for å bortføre, voldta og drepe Stacy Errickson (22) i 1997. Han skal også ha bortført og voldtatt to andre kvinner.

Begge argumenterte for at overvekten deres kunne utsette dem for grunnlovsstridig behandling. Forsvarerne til Jones hevdet at han kunne bli «torturert til døde» fordi han kan være motstandsdyktig mot midazolam. De hevdet, ifølge BBC at han allerede tar store doser av to andre medikamenter for å behandle flere sykdommer, blant annet diabetes og høyt blodtrykk.

Forsvarerne til Williams sa at det kunne være vanskelig å finne blodårene til klienten fordi han veier om lag 180 kilo.

Jones argumenterte også for at delstatshøyesterett brukte en gal prosedyre da de i 1997 vurderte hvorvidt en jury opptrådte korrekt da de dømte ham til døden.

Williams argumenterte for at hans tidligere advokater unnlot å gi juryen, som dømte ham, beviser for hans vanskelige barndom, som skal ha omfattet seksuelt, fysisk og psykisk misbruk. Han sendte også en ny anke til høyesterett i delstaten hvor han hevdet at forsvareren hans i rettssaken plagierte store deler av ankedokumentene.

- Manipulerer

Før saken endte hos Høyesterett, hadde ankene deres blitt avvist av lavere rettsinstanser.

- Dette er et forsøk på å manipulere den juridiske prosessen, skrev Arkansas justisminister i rettsdokumentene, ifølge Reuters.

I forrige ble gjennomførte Arkansas sin første henrettelse på 12 år da delstaten tok livet av Ledell Lee.

Sist to personer ble henrettet på samme dag i USA, var i 2000 i Texas.

Enda en innsatt, Kenneth Williams, skal etter planen henrettes torsdag selv om forsvarerne hans hevder han er psykisk utviklingshemmet. De fire andre planlagte henrettelsene er stanset midlertidig av rettsapparatet.

Sju personer er henrettet i USA hittil i år, fire i Texas og de andre tre i statene Arkansas, Missouri og Virginia. I fjor ble til sammen 20 personer henrettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer