KLEMT SAMMEN: De fem valpene hadde dårlig plass i buret i bagen. Foto: Tollvesenet
KLEMT SAMMEN: De fem valpene hadde dårlig plass i buret i bagen. Foto: TollvesenetVis mer

Forsøkte å gjemme disse fem valpene i en bag for å smugle dem inn til Norge

- Det er sjelden vi beslaglegger så mange som fem dyr på en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En litauisk mann bosatt i Norge som ble stoppet på grensa ved Ørje i Østfold i går ettermiddag forsøkte så godt han kunne å skjule en grå bag som lå på gulvet på passasjersetet i bilen. Det hadde han god grunn til: I bagen lå det fem små valper av rasen Yorkshireterrier, skriver NRK.

FORSØKT SKJULT: Buret var plassert i denne bagen som sto på gulvet på passasjersiden i bilen. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SKJULT: Buret var plassert i denne bagen som sto på gulvet på passasjersiden i bilen. Foto: Tollvesenet Vis mer

Han hadde ingen papirer på hundene, og dermed ble de beslaglagt og overlevert til Mattilsynet. Smaalenenes Avis skriver at mannen forklarte at han hadde kjøpt valpene i Litauen for 200 euro stykket, og at han skulle ha dem i privat eie og eventuelt avl. Ifølge Norsk Yorkshire Terrier Klubb er en vanlig pris på slike valper 12-16 000 kr.

- Det er sjelden vi beslaglegger så mange som fem dyr på en gang. Vi anser dette som et rent forsøk på smugling, sier toll-overinspektør Nils Henrik Olsson til Dagbladet.

Dårlig behandlet

Han sier hundene var klemt inn i et lite bur, som var plassert i en bag som sto på gulvet på passasjersida i bilen, og at det i seg selv er en dårlig måte å behandle hunder på.

I KARANTENE: De fem valpene risikerer nå avliving. Foto: Tollvesenet
I KARANTENE: De fem valpene risikerer nå avliving. Foto: Tollvesenet Vis mer

- De var ikke ID-merket, og det var ingen dokumentasjon på hvor de var fra eller om de er vaksinert. De er antakelig ti uker gamle, og trolig er det ikke blitt utført noe som helst på dem, sier Olsson.

Siden norske myndigheter nå ikke vet hvor hundene faktisk kommer fra eller om de er vaksinert, vil de trolig måtte avlives, ifølge Olsson. Hundene er nå i karantene på Gardermoen, og eieren er blitt bedt om å skaffe informasjon om hundenes opphav og helsetilstand.

- Nå kommer mye an på eieren: Hva han er villig til å gjøre og betale for. Men vi håper selvsagt alltid - på et generelt grunnlag - å unngå å avlive dyr, sier Jarle Bergsjø, fungerende leder for Seksjon Dyr i Mattilsynet i Østfold og Follo, til NRK.

Hundene var for øvrig ikke de eneste dyrene som ble stoppet på grensa til Norge i går. På Svinesund ble en mann stoppet med levende kyllinger, høner og haner, samt 10 420 sigaretter, i lasten, melder Fredrikstad Blad og Moss Avis.

Skulle betalt avgift

Norge har alltid vært restriktive når det gjelder import av dyr, for å unngå spredning av ulike sykdommer. Mattilsynet sa i fjor ifølge NRK at de var bekymret over det de mener er et økende problem med dyresmugling.

Litaueren som ble stoppet ved Ørje skulle også ha betalt merverdiavgift for hundene. En slik unndragelse kan i seg selv være straffbar. Tidligere i år ble et samboerpar dømt fordi de forsøkt å betale for lite da de tok med seg to hunder av rasen Pomeranian fra Norge til Danmark, skriver Aftenposten.

De gikk i rød sone i tollen på Gardermoen, men oppga at de hadde betalt 16 000 kr per stykk for hundene som vanligvis går for ca 25 000 kr. Etter hvert kom det fram at de hadde falske kvitteringer for kjøpet, og de måtte begge betale 15 000 kroner i bot.

Advarer

Dyrevernalliansen gikk for øvrig i dag ut med en pressemelding hvor de advarer folk om å ta med dyr på ferie, og mot falle for fristelsen å kjøpe billig valp eller kattunge i utlandet.

- I tillegg til risiko for smittsomme sykdommer og forfalskede dokumenter, kan dyrene komme fra kyniske og useriøse oppdrettere. Alvorlige arvelige lidelser og psykiske traumer er noe av det man kan få med på kjøpet, sier Julie Grell, veterinær i Dyrevernalliansen, i pressemeldingen.