Forsøkte å kjøpe «Skrik» og «Madonna»

Flere har forsøkt å kjøpe Munch-maleriene tilbake fra kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både politiet i Oslo og det politiske miljøet i hovedstaden skal ha blitt orientert om planer for å kjøpe tilbake Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» som ble ranet fra museet 22. august i fjor. Det bekrefter kilder til Dagbladet.

Det skal ha forkommet flere direkte forsøk på kjøpe bildene tilbake fra kriminelle. Et av disse var så konkret at vedkommende som ønsket å gjøre det gikk til advokat for å få vurdert de juridiske aspektene ved å forhandle med kriminelle.

Vil redde kunstskattene

Intensjonen ved gjenkjøpet skal utelukkende ha vært å bringe bildene tilbake til Oslo kommune uskadd.

- Dette har jeg ingen kommentar til, sier ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen. Heller ikke etterforskningslederen i politiet vil uttale seg om dette.

Vil stå fritt

En av personene som ønsket å kjøpe bildene tilbake til Oslo kommune, forteller at kontaktpersonen hans ga uttrykk for å ha mulighet til å skaffe de stjålne bildene.

Oppkjøpsforsøket ble stanset i desember i fjor etter at det ble kjent at politiet hadde en mistenkt i saken. Kontakten ble forsøkt gjenopptatt i mars i år - uten resultat.

- Mitt bestemte inntrykk er at min kontaktperson kan formidle bildene tilbake, sier personen til Dagbladet.

- Hvorfor går du ikke til politiet?

- Som privatperson har jeg større handlefrihet innenfor lovens rammer enn det politiet har i en slik situasjon, sier personen til Dagbladet.

Spørsmål om dusør

En debatt om mer utradisjonelle etterforskningsmetoder har pågått også på politihuset i hovedstaden. Flere skal ha henvendt seg til politiet med spørsmål om dusør. Dette blir sett på som en dårlig løsning, spesielt fordi dette vil bringe politiet i en uheldig forhandlingssituasjon.

Likevel har ledelsen ved Munch-museet utredet hvordan de skal forholde seg om det kommer et krav om løsepenger.

- Vi har tenkt nøye gjennom dette, og vi har et svar vi vil gi ranerne dersom de tar kontakt, men hva det er, kan jeg av forståelige grunner ikke si gjennom media, sier museumsdirektør Gunnar Sørensen til Dagbladet.

- Er dere prinsipielt åpne for å betale penger for å sikre dere bildene tilbake?

- Som sagt, jeg har ingen kommentar til det. Om den tid kommer, skal vi gi vårt svar, sa direktøren til Dagbladet.no etter ranet i fjor høst.

STJÅLET:</B> Skrik av Edvard Munch.
STJÅLET:</B> Madonna av Edvard Munch.