OVERLEVDE: Her ankommer flygeren som overlevde helikopterkrasjen Universitetssykehuset i Tromsø. Den andre personen i ulykkeshelikopteret omkom i ulykken. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/NORDLYS
OVERLEVDE: Her ankommer flygeren som overlevde helikopterkrasjen Universitetssykehuset i Tromsø. Den andre personen i ulykkeshelikopteret omkom i ulykken. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/NORDLYSVis mer

- Forsøkte å ringe nødtelefon, men det var ingen dekning

Havarikommisjonen håper å få snakke med den overlevende i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Inspektører fra Havarikommisjonen er nå på vei til Indre Troms for å bistå i etterforskningen etter at én person omkom etter at et helikopter ble savnet i Rostadalen i Målselv.

Nødsignalet ble mottatt klokka 10.50 i formiddag.

Les: Dette helikopteret styrtet i Troms

Dagbladet.no får opplyst at de tre inspektørene ikke kommer seg inn til det svært utilgjengelige ulykkesstedet nå i kveld.

Det er dårlig vær i området og arbeidet er avsluttet for i dag.

Prøvde å ringe med mobilen
Ulykken ble oppdaget som følge av et nødsignal som ble fanget opp av helikopterselskapet Heli-Team. Et britisk militærhelikopter landet først i området hvor nødsignalet ble plukket opp. Det savnede helikopteret ble så lokalisert seks-sju kilometer unna.

Havarikommisjonen tror den overlevende personen forsøkte å ringe etter hjelp via sin mobiltelefon, men at dette ikke har fungert siden det ikke er mobildekning ved ulykkesstedet.

- Vår konklusjon er at den overlevende mest sannsynlig har forsøkt å ringe med sin mobiltelefon, men ikke kommet i gjennom på grunn av den dårlige dekningen. Det er veldig rart hvis noen ikke har forsøkt å ringe, sier direktør Grete Myhre ved Statens Havarikommisjon for Transport til Dagbladet.no.

Det er foreløpig ikke på det rene om den overlevende eller den omkomne har forsøkt å tilkalle hjelp via mobiltelefon eller annet mobilt utstyr. Verken politiet, redningssentralen eller helikopterselskapet har mottatt noen nødtelefoner om ulykka, opplyser Myhre.

Daglig leder i Heli-Team, Bente Slåtto Steien, tror også de to erfarne flygerne forsøkte å ringe etter hjelp da ulykken var ute.

- Av erfaring med vårt arbeid i området vet vi at det er lite eller ingen dekning der. Men vi tror de har forsøkt alle muligheter for å få hjelp. Vi forsøkte også å ringe dem da vi mottok nødsignalet, men det var ikke noe svar å få, sier Steien til Dagbladet.no.

• Se dekningskart hos Telenor her.

• Se oversikt over dekning i Troms hos NetCom her.

Håper på prat i kveld
- Det er vanlig prosedyre å benytte seg av de kommunikasjonsmidlene som er tilgjengelige i en slik situasjon. Man prøver å melde i fra med det man har, sier Myhre.

Nå håper hun at kommisjonen kan få en prat med den overlevende flygeren allerede i kveld, dersom tilstanden hans tillater det.

- Han vil gi oss masse verdifull informasjon som vil være til hjelp i etterforskningen vår, sier Myhre.

Steien i Heli-Team sier at deres kollega har det bra fysisk.

- Han er selvsagt i sjokk og ønsker å gi ham den roen han trenger nå. Han vil være nøkkelen til å finne ut hva som gikk galt her, sier Steien til Dagbladet.no.

- Vår mest erfarne flyger
Hun opplyser til NRK at den omkomne var den mest erfarne flygeren de hadde.

- Det var han som trente opp de andre pilotene, sier daglig leder Bente Slåtto Steien i helikopterselskapet til kanalen.

Mannen var sjefsflyger i selskapet.

- Han satte alltid sikkerheten først, så dette er helt uforstårlig for oss, sier Steien til Dagbladet.no.

I kveld prioriterer de å ta vare på de etterlatte etter mannen.

ULYKKESHELIKOPTERET: Det var dette helikopteret som styrtet i Troms i formiddag. Foto: Markus Herzig
ULYKKESHELIKOPTERET: Det var dette helikopteret som styrtet i Troms i formiddag. Foto: Markus Herzig Vis mer