Forsøkte å senke hvalfangstskute

Bunnventilene fjernet fra skuta Sofie ved kai i Svolvær i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ukjente personer har i natt forsøkt å senke hvalfangstskuta Sofie ved kai i Svolvær.

- Noen hadde fjernet bunnventilene på båten, men eieren oppdaget det og båten ble berget, forteller operasjonsleder Grete Birkeland i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om sabotasjen klokka 01.50 natt til lørdag, og mannskaper fra brannvesenet og en redningsskøyte ble straks tilkalt.

Eieren kom også rast til stedet, og sammen greide de å hindre skuta fra å synke. Skadeomfanget er ikke kjent, men båten ble lenset i løpet av natten.

- Ingen er pågrepet etter hendelsen, men politiet har innledet etterforskning, opplyser Birkeland. 

Ett år siden sist

Det er ett år siden forrige gang noen forsøkte å senke en hvalskute i Norge. Den gang var det hvalskuta Skarbakk som ble forsøkt senket ved kai i Henningsvær.

I 2007 ble hvalskuta Willassen Senior senket ved kai i Svolvær. Den amerikanske aksjonsgruppa Agenda 21 hevdet å stå bak sabotasjeaksjonen.

Den la ut beskrivelse på et nettsted som tydet på at de hadde vært om bord i båten.


90-tallet: Sea Shepherd


I 1992 forsøkte den kanadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen Sea Shepherd å senke hvalskuta Nybræna i Steine i Lofoten, og to år senere ble hvalskuta Senet forsøkt senket utenfor Fredrikstad.

I 1996 ble hvalskuta Elin Torill forsøkt senket ved Mortsund i Lofoten, og året etter sank Steinar Bastesens hvalskute Morlid i Brønnøysund. Politiet utelukket da sabotasje, men Sea Shepherd hevdet å ha stått bak.

(NTB).