Forsøkte å slå av autopiloten

Signalene fra de siste to sekundene om bord indikerer at de visste hva som var i ferd med å skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalene ble sendt til bakken 32 sekunder etter at all radiokommunikasjon med romferga ble brutt. På dette tidspunktet hadde romferga begynt å vri seg raskere og raskere, og beveget seg rundt 20 grader i sekundet, melder CNN.

Ingeniørene i NASA mener at signalene klart indikerer at noen forsøkte å slå av autopiloten. Dette gjøres ved at en av pilotene tar i styrespaken. Autopiloten slår seg da automatisk av.

Men NASA utelukker ikke at signalene fra autopiloten kan være feildata produsert mens romferga gikk i oppløsning.

Det er ikke fanget opp noen signaler om at romferga faktisk ble manuelt styrt.

Dataene ble sendt til bakken fra en lang rekke sensorer på Columbia, og NASA jobber nå med å tolke det aller siste de fikk inn.

Først forvant radiokommunikasjonen. Så fortsatte det å komme data i ytterligere fem sekunder. Så var det helt dødt i 25 sekunder.

Til slutt kom det to sekunder til med dataoverføring fra romferga. Det er dataene fra disse to sekundene som indikerer at de forsøkte å slå av autopiloten for å rette opp romferga.

NASA skal seinere i dag holde en pressekonferanse hvor de skal gå igjennom hva som skjedde om bord i romferga. Dataene fra Columbia og data fra undersøkelsene av delene på bakken blir da gjennomgått.

<B>DE SISTE SEKUNDENE: Astronaut Kalpana Chawla vinker til kamera, mens Rick Husband sikker foran i romferga. Bildet er fra en video som mannskapet selv tok opp rett før ulykken.