Forsøkte å sprenge flyet

Flyet på vei til Miami med 197 mennesker om bord nødlandet i Boston etter at mannskapet overmannet en mann som forsøkte å antenne en improvisert bombe med C4-sprengstoff om bord. To av mannskapet ble skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flyet med 185 passasjerer om bord og et mannskapet på 12 ble omdirigert til Boston etter hendelsen om bord, melder CNN

Flyet av typen Boeing 767 tilhører det amerikanske selskapet American Airlines og var på vei fra Paris til Miami da mannskapet kjente lukta av svovel inne i kabinen. Passasjeren, som reiste alene under navnet Richard Reid og britisk pass, skal ha blitt voldsom da en av mannskapet om bord spurte hva han holdt på med. Mannen ble overmannet av mannskapet og passasjerer på flyet. To av mannskapet på flyet skal ha blitt skadd da de overmannet ham.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Reid er arabisk utseende.

Dette er C4

  • C-4 er et militært plastisk sprengstoff. Hovedingredisensen er RDX, som også finnes i nyttårsraketter.
  • Sprengstoffet kan enkelt formes for hånd, og kan detonere dersom det brenner.
  • Ble blant annet brukt av terrorister i oktober i fjor da marinefartøyet «USS Cole» ble utsatt for et terrorangrep i Yemen. 17 soldater ble drept og 39 skadet.

Lurte sikkerhetskontrollen

Over hele verden har sikkerheten ved flyplassene blitt skjerpet etter terrorangr epene i USA den 11. september i år. Men mannen gikk igjennom sikkerhetskontrollen i Paris uten å vekke mistanke.

- Jeg er blitt fortalt at mannskapet ble oppmerksom på mannen av svovellukt fra en tent fyrstikk, og at de da konfronterte ham med hva han holdt på med, sier direktør Tom Kinton ved Loganflyplassen i Boston til nyhetsbyrået AP.

To leger om bord i flyet skal ha bedøvet mannen, som ble bundet fast i et passasjersete.

Han sier at mannens sko inneholdt improviserte sprenglegemer som kunne ha gjort skade, og at mannskapets inngripen mot mannen ser ut til å ha forhindret noe svært alvorlig fra å hende.

President Bush varslet

President George W. Bush oppholdt seg på feriestedet Camp David da hendelsen ble kjent. Han ble umiddelbart varslet, melder CNN.

Passasjerer og mannskap på flyet er nå alle ute av flyet og i sikkerhet.

- Mannen sa at han var «wired», sier tom Kinton.

En av de to som ble skadd da de overmannet mannen ble bitt, og er nå sendt til sykehus.

FBI-agenter er nå på plass for å etterforske hendelsen.

Den mistenkte bombemannen oppgis å være rundt 28 år gammel, og at hans britisk pass med navnet Richard Reid ser ut til å ha vært utstedt i Belgia for tre uker siden.

- Vi har sjekket passet og det er flere problemer med det, sier Kinton.

Mannen reiste alene og hadde bare håndbagasje med seg.

FBIs talsmann, Kimberly McAllister bekrefter at de har anholdt en person for å ha forstyrret en flyvning.

- Plastisk sprengstoff av typen C4

Skoene ble gjennomlyst med røntgen om bord i flyet av bombeeksperter.

- Det ser ut som om det er ledninger og andre ting i den, sier Kinton, og mener det kan være en tennmekanisme og en eller annen form for sprengstoff.

Talsmann Laura White sier til nyhetsbyrået AP at det ser ut til å være det svært kraftige plastiske sprengs toffet C4 i skoene. Skoene skal nå være uskadeliggjort og FBI undersøker dem nå nærmere i et laboratorium.

Kinton roser mannskapet og passasjerer som klarte å overmanne mannen.

Flyet blir nå undersøkt for å sjekke om det er flere mistenkelige innretninger om bord.

<B>UNDERSØKES: Flyet står nå parkert på flyplassen i Boston, og blir undersøkt. Mannskap og passasjerer skal også avhøres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer