Varhaug-drapet

- Forsøkte å tenne på liket

18-åringen, som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13), forsøkte å tenne på liket. I avhør har han anklaget en annen for å ha medvirket til likskjending.

TILTALT: En 18-åring er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk etter at Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug på kvelden 29. juli i fjor. Foto: Privat
TILTALT: En 18-åring er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk etter at Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug på kvelden 29. juli i fjor. Foto: PrivatVis mer

En 18-åring fra Varhaug er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) i juli i fjor.

Drapet i den lille bygda på Jæren sjokkerte hele Norge i fjor, og i den nå ferdigstilte tiltalen kommer det fram rystende detaljer om hva som skal ha skjedd på kvelden 29. juli i fjor.

18-åringen er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk. Ifølge tiltalen skal han drept jenta med hammer, voldtatt henne og mishandlet liket.

- Forsøkte å tenne på

Årsaken til tiltalen om likskjending og falsk anklage kommer som følge av at han skal ha forsøkt å tenne på liket.

- Han har anklaget en annen navngitt person for å skulle være den som angivelig har deltatt i deler av likskjendingen. Liket er forsøkt påtent og han har en forklaring om at en annen person skal ha gjort det, sier statsadvokat Nina Grande til Dagbladet.

Hun sier at mannen har forklart seg om alle postene i tiltalen i avhør med politiet.

- Det er bare selve drapet han erkjenner fullt ut, sier Grande.

- Han nekter straffskyld for likskjending og falsk anklage, og har gitt en forklaring på det. Jeg ønsker ikke å gå i detalj på det. Det får han forklare seg om i retten, sier hans forsvarer Tor Inge Borgersen.

- Slått i hjel med hammer

Tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, og rettssaken er berammet i Jæren tingrett over vel fire uker fra 15. mai i år.

Den 13 år gamle jenta ble drept på Varhaug klokka 22.45 den 29. juli 2018. Ifølge tiltalen ble 13-åringen slått i hjel med en hammer og døde av hjerneblødninger.

ROGALAND: Natt til 30. juli i fjor ble Sunniva (13) funnet drept rett ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Dette er saken. Video: Frank Karlsen / Lars Eivind Bones / Nicolai Delebekk / Nicolai Eriksen. Klipp/redigering: Emilie Rydning Vis mer... Vis mer

Sunniva Ødegård ble funnet drept på en sti ved jernbanelinjen på Varhaug i Hå kommune på Jæren natt til mandag 30. juli i fjor. Hun ble funnet drept omkring 150 meter fra sitt eget hjem 03.09 denne natta. 22.15 kvelden før skal hun ha forlatt huset til en venn.

18-åringen som er siktet nektet i flere omganger å forklare seg for politiet, og nektet for å ha drept henne. Ei drøy uke etter pågripelsen, erkjente han å ha tatt livet av 13-åringen.

- En vond og vanskelig tid

Familiens bistandsadvokat Harald Øglænd sier at de pårørende er kjent med opplysningene i tiltalen.

- Foreldrene er kjent med tiltalen og ble informert fra politiets side om de forhold som der er omtalt tidlig i høst. Det har vært en vond og vanskelig tid for hele familien. Begge foreldre har vært sykmeldt i perioder, sier Øglænd i en pressemelding.

Han sier at samarbeidet med politiet har vært tilfredsstillende og at de er glade for at kommunen har stilt opp.

- De ser nå fram til at saken skal komme til behandling, samtidig som de ser for seg at det blir en stor belastning å få presentert saken med alle detaljer, sier han.

Mannen har også forklart at Sunniva var et tilfeldig offer.

GRAFIKK: Marius Grøndahl / Dagbladet
GRAFIKK: Marius Grøndahl / Dagbladet Vis mer

Kan bli forvaring

Sakkyndige har vurdert den siktede 18-åringen og har konkludert med at han verken var psykotisk eller hadde sterkt nedsatt bevissthet da drapet skjedde.

I tiltalen tas det forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om forvaring for den tiltalte mannen.

Statsadvokat Grande sier at det vil bli ført en rekke vitner i rettssaken.

- Det er relativt omfattende. Det er mange vitner og relativt stor bevisførsel.

Mannens forsvarer Tor Inge Borgersen mener det ikke er grunnlag for forvaring.

- Når det er snakk om barn under 18 år, er det helt ekstraordinære forhold som gjør at man kan bli idømt forvaring. Min oppfatning er at det ikke er grunnlag for det, sier Borgersen.

Pågrepet dagen etter

Tiltalte ble pågrepet av politiet allerede dagen etter at Sunniva ble funnet drept. Gutten, som den gang var 17 år gammel, meldte seg selv for politiet.

I tidlige avhør forklarte han at han kom tilfeldig over avdøde, men at han ellers ikke hadde noe med saken å gjøre.

I påfølgende avhør endret tenåringen sin forklaring, og 9. august kunne politiet bekrefte at han hadde tilstått å ha utført drapet.