Forsøkte han å verve Viksveen?

BERLIN (Dagbladet): På bildet til høyre ser du Willy Brandt under en av de mange selskapelige sammenkomstene i Bonn i 1960- og 70-årene. På den andre siden av bordet sitter den danske journalisten Flemming Sørensen (70). Han var Stasi-spion, satt til å verve kolleger. Forsøkte han seg også på Stein Viksveen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flemming Sørensen var et midtpunkt blant journalistkolleger i sine 18 år som Jyllands-Postens korrespondent i Tyskland. Han ble formann i korrespondentklubben i Bonn og inviterte til ball med kolleger og politikere. Han hadde sjarm og var «riktig en skuespillertype,» sier en Stasi-kilde.

Han kan sitte med svaret på om Stein Viksveen er skyldig eller ikke i spionsiktelsen.

Viksveen bekrefter overfor Dagbladet at han på begynnelsen av 60-tallet både arbeidet sammen med og hadde sosial omgang med Sørensen etter at han kom til Bonn som frilanskorrespondent for Arbeiderbladet.

- Vi jobbet sammen, blant annet i nazi-arkivene i Nürnberg og overfor tyske politikere. Vi kom sammen over en øl. Seinere medlem av EU-parlamentet Frode Kristoffersen var et annet medlem av gruppa.

Viksveen sier at kontakten med Sørensen endte etter få år. Han tror det skjedde i 1964.

Husker ikke

Hittil har Sørensen nektet for at han i det hele tatt kjente Viksveen. Hvorfor han gjør det, kan bare han selv svare på. Mot dansken truer en ny spionprosess, nå i Danmark, etter at han i 1983 ble frikjent ved en vesttysk domstol på grunn av bevisets stilling.

Mens Sørensens benekter kjennskap til Viksveen, har hans ekskone Helga Korb Sørensen bedre hukommelse.

- Jo, jeg husker Viksveen, sa hun til Dagbladet i går kveld.

Hvor nært forholdet var mellomSørensen og Viksveen, tør hun ikke uttale seg sikkert om.

- Hadde det vært veldig nært, tror jeg at jeg ville visst det. Helga var selv Stasi-spion, som plantet DDR-borger i Vest-Tyskland.

Vervet av Stasi

Flemming Sørensen var opprinnelig kommunist, men gikk med i det nystiftede Sosialistisk Folkeparti i 1958. Året etter ble han vervet av Stasi, skriver den danske journalisten Per Michaelsen i boka «Ugræs», som er den andre om Stasis omfattende virksomhet i Danmark.

Han forteller i boka at Sørensen leverte hemmeligheter om danske og vesttyske militære til Stasi. Han infiltrerte den danske ambassaden i Bonn og den vesttyske i København, han utspionerte sitt eget parti SF, han anga opposisjonelle han var i kontakt med i Øst-Berlin. Han rapporterte til Stasi om journalistkolleger og forsøkte å verve flere av dem som agenter. En av dem var hans egen utenriksredaktør i Jyllands-Posten, Ole Bernt Henriksen.

Sørensens kanskje største kupp var at han greide å bli agent også for den danske militære etterretningstjenesten FE.

- En fantast, en storforbruker av både kvinner og alkohol, sier hans ekskone i dag.

- Han var en såkalt «tipper», som tipset Stasi om mulige spiontalenter, og fikk sin påskjønning for det, sier en tidligere Stasi-offiser om Sørensen, som også mottok medalje fra Stasi.

Slike tippere hadde som regel ikke noe ansvar etter en vellykket verving. Da overtok Stasis regulære offiserer.

Mislyktes

Sørensens mislyktes i sitt forsøk på å verve sin gode venn og kollega Frode Kristoffersen, seinere konservativ politiker og medlem av EU-parlamentet inntil i fjor.

- Agenten vil forsøke å trekke Kristoffersen inn i etterretningsarbeidet uten at denne oppdager det, skrev Sørensens føringsoffiser Hans-Dieter Lindig i et notat.

Hadde dansken sett seg ut Stein Viksveen på samme måte? Ligger opplysninger om det bak overvåkingstjenestens interesse på Viksveen?

- Det var mistenkelig nok å bli sett sammen med Sørensen, sier en tidligere Stasi-offiser.

HYGGELIG LAG: Willy Brandt (t.v.) og Flemming Sørensen (t.h.). Bildet er tatt for om lag 30 år siden.
STORSJARMØR: Flemming Sørensen var en ypperlig mann for Stasi. Han kan sitte med viktige opplysninger om Stein Viksveen.