-  Forsømt av legene

Statsminister Ariel Sharon skulle aldri ha fått dra på landet uten legetilsyn etter det forrige hjerneslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og de blodfortynnende medisinene han fikk, kan ha forårsaket det alvorlige hjerneslaget som nå gjør at han svever mellom liv og død.

Flere uavhengige leger i Israel stiller nå alvorlige spørsmål ved den legebehandling Sharon har fått de drøyt to siste ukene, fra han fikk sitt første slag og til han fikk det siste og ble innlagt på sjukehuset Hadassah utenfor Jerusalem onsdag.

Noen leger mener han er offer for et politisk spill: Man ville vise fram en statsminister som var på arbeid som vanlig, framholder en ikke navngitt, erfaren lege overfor avisa Ha\'aretz.

-  Han betalte en høy pris for dette spillet, sier legen.

Blodfortynnende

En ikke navngitt direktør ved et sjukehus frykter at Sharon ble utsatt for «ubeskrivelige medisinske forsømmelser».

Sharon skulle torsdag opereres for en hjertefeil, fordi han har et lite hull mellom hjertekamrene.

Legene mener denne feilen bidro til det første slaget.

-  Natta før denne kateteroperasjonen skulle han ha vært innlagt ved Hadassah eller i det minste ha vært holdt i Jerusalem. Jeg stiller også spørsmål ved de blodfortynnende medisinene han fikk. Min følelse er at han ikke fikk den medisinske behandling som han fortjente, sier sjukehusdirektøren.

Hvile

To ikke navngitte leger er begge enige om at Sharon skulle ha hvilt ut fullstendig, og slett ikke fått opptre som om han var på jobben som vanlig. Han trengte full ro foran hjerteoperasjonen han grudde seg til.

Han skulle ikke fått blodfortynnende medisiner hjemme, men på sjukehuset under fullt legetilsyn.

Hjertekirurgen ved Hadassah som skulle ha operert Sharon torsdag, professor Haim Lotan, besøkte Sharon på kontoret tirsdag, og ga ham der blodfortynnende medisin for å forhindre dannelse av blodklumper og et nytt slag. Virkningen av medisinen skulle da være over før operasjonen.

Onsdag ettermiddag forlot Sharon kontoret i Jerusalem og dro til gårdsbruket sitt i Negev-ørkenen sør i landet. Han ble fulgt av en sjukepleier fra sikkerhetstjenesten Shin Bet, som alltid var ved statsministerens side.

«Ikke lært»

Den kvelden fortalte Sharon til sin sønn Gilad at han følte seg uvel. Sharons faste lege ble tilkalt, men han befant seg midt i landet. Ifølge én versjon kom han fram da Sharon ble båret inn i en sjukebil. Ifølge en annen versjon møtte legen sjukebilen i et veikryss på vei til Jerusalem.

De kritiske spørsmålene som nå stilles av uavhengige leger er mange: Hvorfor hadde ikke statsministeren en lege med seg hele tida etter det første slaget, særlig på kvelden før en hjerteoperasjon? Hvorfor ble han ikke Sharon hentet med helikopter?

Hvorfor ble han brakt til Jerusalem i stedet for til sjukehuset i Beersheba i Negev, som er mye nærmere?

-  Yitzhak Rabin bar ikke en skuddsikker vest som kunne ha reddet ham fra morderens kuler, og nå, ti år etterpå, fikk ikke Sharon den medisinske behandlingen som kunne ha reddet ham, sier sjukehusdirektøren.

KOMA: Ariel Sharon.
RAPPORTERER OM SHARON: Israelsk og utenlandsk press utenfor Hadassah sykehuset i Jerusalem, der Sharon ble operert.