Forsonende Bush

George W. Bush jr. ba om større forsoning mellom amerikanerne da han holdt sin første tale som USAs 43. president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enkelte ganger er uenighetene så store at det ser ut til at vi deler et kontinent, men ikke et land, sa president Bush i den 15 minutter lange talen.

Bush hadde ingen direkte henvisninger til den dramatiske valgopptellingen i Florida som avgjorde hele presidentvalget i USA, men isteden la han vekt på at nasjonen USA må stå mer samlet.

- Jeg ber dere om å bli medborgere, ikke tilskuere, men ansvarlige medborgere som bygger samfunn, sa Bush.

Bush takket tidligere president Bill Clinton for hans åtte år i tjeneste, og tidligere visepresident Al Gore for valgkampen.

Flere tusen tilskuere

Tusenvis av tilskuere trosset kulda lørdag formiddag i USA for å få et glimt av USAs nye president. Men noen store nyheter om hva han skal foreta seg i presidentembetet kom ikke.

Han gjentok sine slagord fra valgkampen om at han skulle forbedre skolene, kutte skattene og styrke USAs forsvar.

- Amerika skaper en maktbalanse som favoriserer frihet. Vi vil forsvare våre allierte og våre interesser, sa George W. Bush jr.

Tilstede var også pappa George Bush. Han var svært rørt over å se sin egen sønn overtal som president i USA. Kun en gang tidligere har far og sønn vært tatt i ed som presidenter i USA.

Beveget Clinton tok avskjed

En beveget Bill Clinton tok avskjed med Det hvite hus i en tale til det amerikanske folket etter at George W. Bush jr. var tatt i ed som president.

Med sin kone Hillary og datter Chelsea ved sin side sa Bill Clinton at det nå var på tide å begynne på deres neste steg i livet.

- kanskje for første gang på åtte år kan jeg sitte i førersete på mange måter som jeg ikke har fått gjøre, sa Clinton med et smil. 54 år gamle Bill er den yngste eks-presidenten siden 1909. Men Bill har ikke tenkt å leve noe tilbaketrukket liv som eks-president. Han forventes å undertegne en lukrativ avtale om å skrive bok om sin tid i Det hvite hus og har allerede sagt ja til å starte en ny karriere som foredragsholder. Det forventes å gi ham 100.000 dollar per opptreden, over 875.000 kroner.

Men først skal Clinton ta seg et par måneders velfortjent ferie.

Før han forlater Det hvite hus for siste gang i dag og reiser til nye hjem i Chappaqua i New York, er det ventet at han vil følge tradisjonen og legge igjen en liten beskjed til den som tar over etter ham.

Clinton røpet aldri beskjeden pappa Bush la igjen til ham på kontorpulten i det ovale kontor.

Artikkelen er skrevet på bakgrunna av CNN og AP.

<B>TATT I ED: President Bush ble tatt i ed som USAs 43. president i USA klokken 18.00 norsk tid i kveld.
<B>PAPPA-KLEM: George W. Bush får en klem av datteren Jenna mens kona Laura og deres andre datter Barbara og visepresident Dick Cheney ser på.
VANDRET SAMMEN: President George W. Bush med sin kone Laura går ned trappene sammen med Bill og Hillary Clinton etter presidentinnsettelsen i kveld.
<B>GRATULERT AV PAPPA: George W. Bush fikk en varm omfavnelse av sin far, tidligere president George Bush.