Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsonende toner mellom Vestbredden og Gaza

Etter flere års uforsonlig fiendskap ser det ut til at de palestinske lederne på Vestbredden og Gazastripen er villig til å diskutere samarbeid.

 Vil utsette regjeringsdannelse: Palestinernes president Mahmoud Abbas sier han vil utsette dannelsen av ny regjering for at Hamas skal ha mulighet til å delta. Hamas reagerer positivt på utspillet.
Foto: Scanpix
Vil utsette regjeringsdannelse: Palestinernes president Mahmoud Abbas sier han vil utsette dannelsen av ny regjering for at Hamas skal ha mulighet til å delta. Hamas reagerer positivt på utspillet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen er tydelig påvirket av opptøyene rundt om i den arabiske verden.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier nå at han er villig til å dra til Gazastripen for å få til en forsoningsprosess med Hamas.

Han sier han også vil utsette dannelsen av en ny regjering for å gi Hamas en mulighet til å delta.

- Jeg er rede til å utsette regjeringsdannelsen hvis vi oppnår enighet i morgen eller dagen etter det, sa Abbas i en tale på palestinsk TV onsdag.

Talen ble holdt under åpningen av et to dager langt møte i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Forbereder besøk Hamas, som tidligere i uken inviterte Abbas til nye forsoningssamtaler, reagerer positivt på presidentens utspill.

- Vi vil begynne å forberede Abbas? besøk, sier Hamas-tjenestemannen Abu Zuhri.

Mens Fatah-partiet dominerer de palestinske selvstyremyndighetene på den okkuperte Vestbredden, er det den islamistiske Hamas-bevegelsen som har makten på Gazastripen. Rivaliseringen mellom de to partene utløste de reneste krigshandlingene på Gazastripen i juni 2007. Striden endte med at Hamas tok full kontroll over Gazastripen, mens Fatah fortsatte å kontrollere Vestbredden.

Den interne splittelsen har vært svært problematisk for den palestinske befolkningen, som ellers lider sterkt under Israels okkupasjon og kontroll.

Krav om enhet Tirsdag gikk titusenvis av palestinere ut i gatene i Gaza med krav om palestinsk enhet. Som en kopi av opprøret i nabolandet Egypt tok også de palestinske arrangørene bruk av interntett og Facebook for å spre budskapet.

Øyenvitner opplyste at Hamas slo hardt ned på demonstrantene, noe gruppen selv har avvist. Hamas mener at bråket oppsto mellom ulike grupper blant demonstrantene.

Uansett ser det ut til at de arabiske opptøyene og beskjeden fra egen befolkning gjør inntrykk på de palestinske lederne, som nå virker å gjøre et seriøst forsøk på å nærme seg hverandre.

NTB

Forsoning: Abbas kom med uttalelsen i en tale på palestinsk tv onsdag, etter Hamas tidligere denne uken inviterte til forsoningssamtaler. Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
Forsoning: Abbas kom med uttalelsen i en tale på palestinsk tv onsdag, etter Hamas tidligere denne uken inviterte til forsoningssamtaler. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling