- Forsøpler fasadene

- Forbudt reklame voldtar Oslo, hevder arkitekt Morten Kerr. Vi tok en runde i hovedstaden for å finne grelle eksempler - og vi trengte ikke lete lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Forretningene tror det gjelder å skrike høyest og bruke mest mulig grelle farger. Mellom 70 og 90 prosent av reklameskilt for forretningsvirksomhet og annet i Oslo og omegn er ulovlig oppsatt. Sivilarkitekt Morten Kerr mener det syndes hemningsløst. Bare ti prosent søker om tillatelse. Kerr var i tre år leder for «Reklameprosjektet» i Plan- og bygningsetaten.

Hensikten med prosjektet, finansiert av bystyret i Oslo, var å rydde opp i jungelen av fasadeforsøpling.

Det var Ap og SV, etter en befaring i Oslo, som foreslo prosjektet, som ble en forlengelse av Åse Klevelands kulturmelding om arkitektur og omgivelser.

- I løpet av de tre åra utarbeidet vi forslag om klarere og strengere vedtekter. De ligger i dag i en skuff i Rådhuset i Oslo, sier Morten Kerr, som nå driver eget firma som rådgiver i visuell kommunikasjon og bedriftsprofilering.

- Men eksisterende plan- og bygningslov er mer enn tydelig i hva som er lov eller ikke.

- Loven gir påbud om at det skal søkes før man setter opp skilt. Før godkjenning, blir det tatt hensyn til om blant annet skilt og reklameinnretning virker skjemmende eller sjenerende i omgivelsene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer