ARRESTERT OG KROPPSVISITERT:  Indias visegeneralkonsul Devyani Khobragade ble tidligere denne måneden arrestert og kroppsvisitert. Det har ført til en tilspisset diplomatisk situasjon mellom India og USA. Foto: Reuters /NTB Scanpix
ARRESTERT OG KROPPSVISITERT: Indias visegeneralkonsul Devyani Khobragade ble tidligere denne måneden arrestert og kroppsvisitert. Det har ført til en tilspisset diplomatisk situasjon mellom India og USA. Foto: Reuters /NTB ScanpixVis mer

Først arresterte USA den indiske diplomaten. Nå tar India hevn

Går etter ambassadeansattes ektefeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En diplomatisk konflikt mellom India og USA tilspisser seg nå ytterligere, melder BBC News.

Konflikten startet da den indiske visegeneralkonsulen i USA,  Devyani Khobragade, ble arrestert, satt i håndjern og utsatt for full kroppsvisitering i New York den 12. desember i år.

Khobragade er siktet for visumsvindel og for underbetaling av hushjelpen sin.

Opprettholder siktelsen Diplomaten nekter for alle anklagene og beskylder på sin side hushjelpen for tyveri og for forsøk på utpressing. Hun ble sendere løslatt mot kausjon.

Indiske myndigheter krever at siktelsen droppes. De forlanger også en unnskyldning fra USA for den angivelige «ydmykelsen» av deres diplomat.

Men selv om USAs utenriksminister John Kerry har sagt at hendelsen er beklagelig, har det amerikanske utenriksdepartementet gjort det klart at siktelsen opprettholdes.

Dette vekker sterke reaksjoner i India. Nå svarer de med hevn.

Indiske myndigheter har startet undersøkelser av arbeidsforhold for ektefeller og slektninger av amerikanske ambassadeansatte. De sjekker nå om det kan være brudd på skattebestemmelser for ambassadeansattes ektefeller som har jobbet på amerikanske skoler i India.

Tidligere har denne typen regelbrudd blitt oversett, men det er det nå slutt på.

- India vil ikke lenger se mellom fingrene på  dette, sier en anonym kilde til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inndrar privilegier India har også inndratt privilegier som amerikanske ambassadeansatte og deres familier har nytt godt av. Diplomatene og familiene deres er bedt om å leverer inn ID-papirer har gitt dem en viss immunitet.

Fra nå av vil de ansatte ha færre privilegier, og familiene deres ingen.

- Ektefeller og barn har ikke lenger noen immunitet. Så bryter de en parkeringsbestemmelse i Bangalore eller noe slikt, så vil de bli holdt ansvarlig for dette, sier en anonym tjenestemann.

USAs India-ambassadør Nancy Powell har på sin side mistet privilegier hun har hatt på flyplassen i New Dehli.

- Hun kommer ikke til å få fordeler som den indiske ambassadøren i USA ikke får, sier en talsmann for myndighetene.

India har også fjernet en rekke sikkerhetsbarrikader rundt USAs ambassade, og amerikanske delegasjoner har blitt avvist av ledende indiske politikere og tjenestemenn.

Full imunitet for ambassadører Mens ambassadører har full immunitet i landet de er stasjonert i, har konsuler bare immunitet for eventuelle lovbrudd de begår i arbeidstiden. Dette er bakgrunnen for at amerikanske rettsmyndigheter mener de kan straffeforfølge Khobragade, ifølge BBC.

Ifølge rettspapirene mot Khobragade fra domstolen i New York, skrev Khobragade i visumsøknaden at hushjelpen ville bli betalt 4500 dollar i måneden. Ifølge politiet har hun derimot bare fått 573 dollar, under minstelønnen i USA.

Hvis hun blir funnet skyldig risikerer hun i verste fall 10 års fengsel for visumsvindel og fem år for falsk forklaring.