Først Berlin, så Brussel

BERLIN (Dagbladet): - Vi ønsker i hvert fall en sterkere fokusering og aktivitet i vårt forhold til den europeiske union. Om den politiske utviklingen i Norge og i EU gir grunnlag for en ny norsk søknad om medlemskap, får tida vise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg understreker i en samtale med Dagbladet under Berlin-besøket at det får være opp til andre å tolke om norsk utenrikspolitikk nå endres etter regjeringsskiftet.

- Det er selvfølgelig viktig å pleie kontaktene i EU-hovedkvarteret i Brussel. Men jeg ser det også som helt avgjørende å utvikle forbindelsene til EUs enkelte medlemsland. Det var naturlig for meg å velge Tyskland som mitt første reisemål etter at jeg overtok.

Tyskland er i dag Europas viktigste land, økonomisk og politisk. Det er det største mottakslandet av norsk gass. Innad i EU har Tyskland alltid vist stor forståelse for Norges situasjon, sier Stoltenberg.

Statsminister Stoltenberg avviser bestemt spekulasjoner om at det rår uenighet mellom ham og utenriksminister Thorbjørn Jagland om Europa-politikken. Jagland har omtalt det som en dramatisk situasjon dersom Norge blir stående utenfor den dag de nye demokratiene i Øst-Europa er innenfor og dersom svensker og dansker innfører euroen.

- Kanskje ordlegger vi oss forskjellig i intervjuer. Men vi er helt på linje. Både Jagland og jeg var og er tilhengere av norsk EU-medlemskap, sier statsminister Stoltenberg, som fortsetter:

- Men grunnlaget for vårt forhold til EU er folkeavstemningen. Det som nå gjelder, er å utvide handlefriheten innenfor den rammen som den siste folkeavstemningen gir.