Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Først ble «Cynthia» (11) voldtatt. Så ble hun solgt for 90 kroner

39 000 barn blir giftet bort hver dag.

SØNDERKNUST: 13-årige «Cynthia» sitter ukomfortabelt i den spartanske stua si i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam. For ett år siden ble hun tvangsgiftet med en 16 år eldre mann. Nå er foreldrene hennes døde og den eneste hun har kontakt med fra hjemstedet er hennes aldrende bestemor. Bare på telefon. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SØNDERKNUST: 13-årige «Cynthia» sitter ukomfortabelt i den spartanske stua si i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam. For ett år siden ble hun tvangsgiftet med en 16 år eldre mann. Nå er foreldrene hennes døde og den eneste hun har kontakt med fra hjemstedet er hennes aldrende bestemor. Bare på telefon. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAR ES SALAAM (Dagbladet): Den spede jenta (i dag 13 år) sitter ukomfortabelt på armlenet til den enorme lenestolen i stua til «Cynthia» (navnet er endret av Dagbladet) og hennes 29-årige mann.

En stor tåre triller sakte nedover høyre kinn. Jenta er tydelig hjelpeløs og tung til sinns.

I vinduet ved siden av henne henger to kosebamser. På de ubehandlede murveggene henger fire bilder med hjerter og barn som ber. 

- Jeg ble med hjem til en kamerat, slik vi hadde gjort flere ganger før. Vi var venner og lekte sammen. Men så tok han meg, sier hun. 

Én av tre jenter voldtas Voldtekten forandret 11-åringens liv. Som den gjør for mange jenter i Tanzania. Her blir over én av tre jenter voldtatt før de er 18 år, ifølge tall fra Plan Tanzania.

DRØMMER KNUST: 13-årige «Jane» var flink på skolen og drømte om å bli lege. Men da hun ble gravid, flyttet hun inn med sin 19 år gamle mann «Choka». - Livet er tøft, men vi håper å klare å tjene nok til å flytte til et bedre sted, sier «Choka», som passer kjærlig på parets to måneder gamle datter. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DRØMMER KNUST: 13-årige «Jane» var flink på skolen og drømte om å bli lege. Men da hun ble gravid, flyttet hun inn med sin 19 år gamle mann «Choka». - Livet er tøft, men vi håper å klare å tjene nok til å flytte til et bedre sted, sier «Choka», som passer kjærlig på parets to måneder gamle datter. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

49 prosent av voldtektene skjer i jentenes hjem eller nabolag, av slektninger eller naboer. 23 prosent av jentene voldtas på skoleveien, mens 15 prosent voldtas på skolen. Lærere eller medelever er overgriperne. 

- Jenter og kvinner i Tanzania er mindre verdt. Alt for ofte ender det i seksuell vold, tidlige graviditeter og tidlige og tvungne ekteskap, sier Jane Mrema, som jobber med kjønnsrelaterte spørsmål i Plan Tanzania.   

«Cynthia» vokser opp en kystby. Hun går på skolen og drømmer om å bli lege. Men voldtekten gjør henne gravid. Foreldrene gir henne en abortpille, som er ulovlig i Tanzania.

«Cynthia» er heldig som overlever aborten. Hun vet om tre andre venninner som ikke gjorde det. 

«Cynthia» fortsetter å gå på skolen, men så kommer faren og forteller at 12-åringen skal til Dar es Salaam for å gifte seg med en 16 år eldre mann. Faren får rundt 90 kroner i medgift. 

- BURDE IKKE VÆRT SAMMEN: «Amina» (16) og «Emanuel» (18) flyttet sammen da de fikk en gutt for nesten to år siden. De ville egentlig ikke være sammen, men siden det er ulovlig med abort i Tanzania, stiftet de familie. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
- BURDE IKKE VÆRT SAMMEN: «Amina» (16) og «Emanuel» (18) flyttet sammen da de fikk en gutt for nesten to år siden. De ville egentlig ikke være sammen, men siden det er ulovlig med abort i Tanzania, stiftet de familie. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Pappa sa jeg skulle gifte meg. Min far er streng og jeg kunne ikke nekte. Jeg var livredd, men naboene sa jeg ville få det bra i hovedstaden, sier «Cynthia». 

Foreldrene er døde I dag er 13-åringen forlovet med sin 29-årige mann. De leier to rom i en fattig bydel. 

- Jeg er fremdeles et barn og er verken glad eller trist. Men livet er vanskelig, sier hun kort. Kroppsholdningen og ansiktet er tynget. Det er nesten ikke mulig å høre hva hun sier.

Jenta kan ikke gjøre annet enn å fortsette livet faren valgte for henne. Foreldrene er nå døde. Den eneste hun har kontakt med i hjembyen er bestemora. 

- Hun sier at det er flere av mine venninner som er giftet bort og bor i Dar es Salaam. Men jeg vet ikke hvor de er, sier hun. 

- Skulle aldri vært gift «Cynthia» er ennå ikke blitt gravid med sin 29-årige ektemann, i motsetning til veldig mange andre tenåringer i Tanzania.

Rundt 10.000 jenter blir årlig tatt ut av skolen på grunn av tenåringsgraviditeter. Fattigdom, tidlig seksualdebut, lite bruk av prevensjon og det faktum at det er ulovlig å ta abort er hovedårsakene.

OPTIMISTER: Aziza (39) fletter håret til venninna utenfor huset deres i en av bydelene i hovedstaden Dar es Salaam, mens barn og venninner spiller kort. - De siste åra har situasjonen for oss kvinner blitt bedre. Stadig flere er enige om at barn ikke bør giftes bort før de er 18, så jeg håper og tror at våre barn og barnebarn får en lysere framtid, sier hun. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
OPTIMISTER: Aziza (39) fletter håret til venninna utenfor huset deres i en av bydelene i hovedstaden Dar es Salaam, mens barn og venninner spiller kort. - De siste åra har situasjonen for oss kvinner blitt bedre. Stadig flere er enige om at barn ikke bør giftes bort før de er 18, så jeg håper og tror at våre barn og barnebarn får en lysere framtid, sier hun. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

På et seks kvadratmeter lite rom uten vinduer og med hullete blikktak sitter «Amina» (16) og «Emanuel» (18). Deres nesten to år gamle sønn leker på det skjeve sementgulvet foran dem.

De ble et par da «Amina» ble gravid. Begge sluttet på skolen for å ta seg av babyen. 

- Vi klarer oss. Livet er ok, sier «Amina». 

- Jeg håper å tjene nok penger sånn at jeg kan studere til å bli ingeniør. Da skal jeg bygge oss et ordentlig hus, sier «Emanuel», før han fortsetter: 

- Vi er fremdeles barn og det var alt for tidlig å bli foreldre. Nå er vi bare sammen på grunn av barnet, og livet er veldig vanskelig. Så tøft at vi ikke skal ha flere barn. 

- Livet er over Noen kilometer lenger unna, i samme bydel, sitter 13-årige «Jane». Hun vokste opp sammen med mora. Men mammaen døde da «Jane» var åtte år, og jenta måtte flytte inn sammen med faren og hans nye kone. 

- Livet mitt sluttet da. Jeg savnet mamma så mye og pappas nye kone var ikke snill med meg, sier «Jane» til Dagbladet. 

I fjor ble hun ferdig med barneskolen. Foreldrene hadde ikke penger, og giftet henne bort til en bekjent. 

- Jeg flyttet inn her i juni, da jeg var gravid i niende måned. Livet mitt er bedre her enn hos pappaen min. Her kan jeg bestemme litt sjøl, sier hun. 

«Jane» forteller at hun egentlig drømte om å bli lege. Nå er hennes høyeste mål å få en eller annen jobb, i håp om at hennes to måneder gamle datter skal få ordentlig utdannelse og et bedre liv. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media