Trumps første utenlandstur som president

Først ble han historisk. Nå får Trump tyn for holocaust-signering

USAs president Donald Trump holdt tale og la igjen en kort hilsen da han besøkte Israels nasjonale holocaustmuseum tirsdag.

ULIK LEDERSTIL: USAs president Donald Trump og hans forgjenger Barack Obama er kjent for å ha en meget ulik lederstil. Her er de sammen under Trumps innsettelse 20. januar i år. Foto:  REUTERS / Carlos Barria 
ULIK LEDERSTIL: USAs president Donald Trump og hans forgjenger Barack Obama er kjent for å ha en meget ulik lederstil. Her er de sammen under Trumps innsettelse 20. januar i år. Foto:  REUTERS / Carlos Barria  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trumps første utenlandstur som president har allerede klart å skape flere overskrifter verden rundt. Mandag besøkte han Israel, og ble blant annet historisk da han som første amerikanske president tok på Vestmuren. Den er bedre kjent som klagemuren, og både presidenten og hans kone Melania Trump rørte den hellige muren.

HISTORISK: President Trump avla et besøk til Vestmuren under hans besøk i Jerusalem. Dermed er presidenten historisk, da han er den først sittende presidenten som besøker det jødiske symbolet. Video: CNN Vis mer

Besøkte holocaust-museum

Tirsdag besøkte den amerikanske presidenten Israels nasjonale holocaustmuseum Yad Vashem i Jerusalem. Under besøket, som varte i knappe 30 minutter, la Trump igjen en hilsen i museets gjestebok:

- Det er en stor ære å være her med alle mine venner. Så fantastisk & vil aldri glemme det, skrev Trump med store bokstaver i boka.

Nå får presidenten tyn for sin korte hilsen, skriver blant annet The Washington Post, The Telegraph og The Independent.

Flere brukere på Twitter har lagt merke til å Trump brukte under 140 tegn, som er grensen for en Twitter-melding, og spekulerer i om Trumps flittige bruk av det sosiale mediet har smittet over på hans generelle skrivestil.

Stor kontrast til Obama

The Washington Post sammenligner også Trumps hilsen med Barack Obamas hilsen i den samme gjesteboka fra hans besøk i 2008, og mener signeringen nok en gang understreker hvor forskjellige de to er.

- Jeg er takknemlig for Yad Vashem og for alle dem som er ansvarlige for denne bemerkelsesverdige institusjonen. I en tid med krig og strid, er vi velsignet for å ha en så kraftig påminnelse om menneskets potensial for stor ondskap, men også vår evne til å reise oss etter tragedier og gjenopprette vår verden. La våre barn komme hit og lære denne historien, så de kan bruke sine stemmer til å forkynne «aldri igjen». Og vi må huske på dem som gikk bort, ikke bare som ofre, men også som individer som håpet, elsket og drømte som oss, og som har blitt symboler på den menneskelige ånd, skrev Obama i gjesteboken til museet i 2008.

Obama besøkte også museet som president i 2013, og ifølge The Washington Post brukte han dobbel så lang tid på besøket da, enn det Trump gjorde tirsdag.

Trumps hilsen er likevel ikke den korteste en amerikansk president har lagt igjen i museets gjestebok. Da president George W. Bush besøkte museet i 2008, skrev han tre ord i boka: «Gud velsigne Israel».

Mintes ofrene i tale

I likhet med Obama, holdt Trump en tale for å minne holocaust-ofrene under besøket på museet. Begge brukte frasen «glem aldri» i talene sine.

- Millioner av fantastiske og vakre liv, menn, kvinner og barn, ble ødelagt som en del av det systematiske forsøket på å utrydde det jødiske folk. Det er vår høytidelige plikt å huske, sørge og ære hvert eneste liv som ble tatt på et så grusomt og ondskapsfullt vis, sa Trump i talen tirsdag, og kalte holocaust for «historiens mørkeste time».

MINNESERMONI: President Donald Trump og USAs førstedame, Melania Trump, mintes holocaust-ofrene under besøket på Israels nasjonale holocaustmuseum Yad Vashem tirsdag. Foto: AP / Evan Vucci
MINNESERMONI: President Donald Trump og USAs førstedame, Melania Trump, mintes holocaust-ofrene under besøket på Israels nasjonale holocaustmuseum Yad Vashem tirsdag. Foto: AP / Evan Vucci Vis mer

Takket Trump

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, takket Donald Trump for den rørende talen, og sa at den «med så få ord, sa så mye», ifølge The Washington Post.

Presidenten fikk også en gave fra Yad Vashem-museets formann, Avner Shalev, som var en nøyaktig kopi av et fotoalbum som tilhørte det 16 år gamle holocaust-offeret Ester Goldstein, skriver den amerikanske avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer