I TOTTENE PÅ SJEFEN: Partileder i Labour, Jeremy Corbyn, får så hatten passer av den ferske borgermesteren Sadiq Khan, som mener at partiet må nå ut til flest mulig velgere. Foto: Pa Photos
I TOTTENE PÅ SJEFEN: Partileder i Labour, Jeremy Corbyn, får så hatten passer av den ferske borgermesteren Sadiq Khan, som mener at partiet må nå ut til flest mulig velgere. Foto: Pa PhotosVis mer

Først ble han Londons første muslimske borgermester. Nå langer Sadiq Khan ut mot partileder Jeremy Corbyn

- Ønsker å posisjonere seg i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble 45 år gamle Sadiq Khan innsatt som borgermester i en flerreligiøs seremoni i en katedral i Europas største by London. Han er den første muslimen i jobben, som han overtar etter konservative Boris Johnson.

- Jeg er her i dag bare fordi denne byen ga meg og min familie mulighetene og en hjelpende hånd. Det er min glødende ambisjon at alle londonere skal få de samme mulighetene som byen vår ga meg, og det vil være min rettesnor som ordfører, sa Khan da seieren var et faktum.

Man skulle tro at seiersrusen skulle bli benyttet til å kose seg i Londons nydelige i solvær, men bare timer etter innsettelsen har den tidligere menneskerettighetsadvokaten bestemt seg for at han ikke akter å bli noen politisk lettvekter i borgermesterstolen.

- Må appellere til alle I en kronikk i dagens Observerer, benytter Khan anledningen til å takke velgerne for tilliten, men advarer samtidig om at Labour risikerer å forbli ute fra regjeringskontoret på Downing Street under partileder Corbyns ledelse, med mindre partiet begynner å fokusere på de sakene folk faktisk bryr seg om.

- Vi vil aldri få tillit til å styre landet med mindre vi når ut til alle velgere. Labour må være et stort telt som kan appellere til alle, ikke bare sine egne venstreorienterte aktivister, skriver han.

- Kampanjer som bevisst snur ryggen til bestemte grupper er dømt til å mislykkes. Det bør aldri handle om å velge side, en «dem eller oss»-holdning eller ha en politisk strategi for å peke ut en del av befolkningen for å komme seg over streken. Vårt mål bør være å forene folk med alle type bakgrunner som et bredt og åpent telt - ikke splitte, skriver Khan.

Mange tolker den ferske borgermesterens kommentarer som et direkte stikk mot partileder Corbyn som er en del av partiets ytre venstrefløy.

- Ønsker å posisjonere seg Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved universitet i Agder, sier til Dagbladet at Khan viser tegn på at han ønsker å posisjonere seg i partiet.

- Det var først og fremst under valgkampen at han begynte å distansere seg fra Corbyn. Grunnen til det er at hvis han skal ha støtte fra Labours parlamentsgruppe så er det viktig å være i opposisjon til Corbyn, sier Mustad.

Parlamentsgruppa til Labour i underhuset er en del av den sosialdemokratiske sentrumsfløyen og i flertall mot Corbyn, som hører til på venstresiden.

- Khan er en som ønsker at Labour skal være et stort parti. At han er opptatt av å være borgermester for alle i byen, mens Corbyn derimot er venstrevridd og veldig sosialistisk i tankegangen. Corbyn appellerer derfor ikke til alle, sier han.

- Mål å forene, ikke splitte Corbyn har holdt seg unna Khan og hans valgkamp, og var ikke engang til stede under innsettelsen.

Det spekuleres i hva grunnen til dette kan være, men det er kjent at Corbyn stemte på Andy Burnham som Labours kandidat i kampen om borgermestervervet. Khan har også tidligere kritisert Corbyn for ikke å ha slått ned på antisemittisme blant partifeller.

I dag deltok Sadiq Khan, kanskje nettopp for å imøtegå denne kritikken, på en minneseremoni for å hedre de jødiske ofrene for holocaust. Det var det første offisielle oppdraget etter at han ble valgt.

Khans kronikk i Observer blir av mange også tolket som tegn på at han akter å stille som Labours partikandidat i 2020, når hans verv som borgermster går ut. Men Mustad tror det er altfor tidlig å spekulere om Khan også blir Labours første muslimske partileder.

- Han vil få gode forutsetninger for det etter hvert, men han trenger litt mer kjøtt på beina politisk.

Vokste opp i en kommunal bolig Borgermesteren gjorde et brakvalgt og sikret seg 57 prosent av stemmene. Hans konservative rival i kampen om ordførerkjedet, Zac Goldsmith, prøvde å knytte Khan til ekstreme islamister, men måtte innse at hans forsøk var mislykket.

Khan er sønn av pakistanske innvandrere. Faren var sjåfør på Londons berømte, røde dobbeltdekkerbusser, moren sydde klær hjemme.

Sammen med sine seks søsken, vokste han opp i en kommunal bolig i bydelen Tooting. Han delte rom med brødrene og sov i køyeseng til han fylte 24.