VOLDTATT VED AKERSELVA: Kvinnen ble voldtatt av to menn ved Ankerbrua (øverst). 
Foto: Lasse Tur / Scanpix
VOLDTATT VED AKERSELVA: Kvinnen ble voldtatt av to menn ved Ankerbrua (øverst). Foto: Lasse Tur / ScanpixVis mer

Først ble kvinnen voldtatt av to menn. Så ble hun lagt i jern og avvist av politiet

- Det er helt sjokkerende. Jeg blir satt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 26. juni i fjor ble den da 33 år gamle kvinnen overfalt og voldtatt av to afrikanske menn ved Ankerbrua i Oslo sentrum, skriver Aftenposten.

Mennene presset henne ned, rev av henne klærne og voldtok henne mens de holdt henne i kvelertak. Så lot de henne ligge igjen. Den ene sa «unnskyld» før de forlot stedet.

Lagt i jern Kvinnen oppsøkte legevakten like i nærheten.

I dommen framkommer det at vekterne ble tilkalt og at kvinnen ble lagt i håndjern, fordi en almennlege beskrev henne som oppskaket og utagerende.

Hun fortalte legen at hun hade blitt voldtatt og det ble sikret spor på overgrepsmottaket.

Kvinnen ga en detaljert forklaring til politiet - men saken ble droppet fordi en tjenestemann ikke fant henne troverdig.

Tingrettsdommer Espen Bjerkvoll gir politiet skarp kritikk for dette, og mener politiet umiddelbart burde ha opprettet voldtektssak og startet etterforskning.

«Selv om omstendighetene knyttet til hendelsene på legevakten ikke er av direkte betydning for rettens vurdering av straffesaken, finner retten likevel grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved politiets håndtering av denne situasjonen», står det i dommen.

I forkant av voldtekten hadde kvinnen vært på psykiatrisk akuttavdeling etter at hun skal ha vært utagerende og bitt en politimann. I etterkant av voldtekten ble hun igjen innlagt på psykiatrisk avdeling.

Sju dager etter voldtekten, 3. juli, ble hun fulgt til politiet for å anmelde voldtekten.

- Blir helt satt ut - Det er helt sjokkerende. Jeg har akkurat lest dommen, og jeg blir helt satt ut, sier Lisa Arntzen i Dixi ressurssenter for voldtatte til Dagbladet.

Arntzen leder aksjonen Stopp voldtekt, og mener det må ha sviktet i flere ledd i denne saken.

- Dette er så typisk når offeret har «bagasje». Man blir nærmest et uverdig offer og blir ikke tatt på alvor. Noen av dem som blir voldtatt i voksen alder har med seg en spesiell sårbarhet, som bare blir forsterket av en slik hendelse, sier hun.

Arntzen reagerer sterkt på at kvinnen ble lagt i jern på legevakten.

- Det er ikke forsvarlig å legge et menneske i sjokk i jern. Jeg forstår at de for sin egen sikkerhet kan tilkalle vektere, men dommen slår fast at denne håndteringen kan ha gjort det hele verre for henne.

Tok sitt eget liv Politiet skal ha droppet saken fordi en tjenestemann ikke fant henne troverdig. Lisa Arntzen mener det er kvinnen som sørget for at voldtektsmennene ikke gikk fri.

- Konsekvensen kunne vært at man mister bevis. Her har politiet hatt flaks siden kvinnen selv har gjort alt riktig.

Et halvt år etter voldtekten tok kvinnen sitt eget liv. Oslo tingrett skriver i dommen at det er naturlig å sette voldtekten i sammenheng med dette.

Lisa Arntzen i Dixi stiller spørsmålstegn ved hvilken oppfølging kvinnen fikk i akuttfasen siden hun endte med å ta sitt eget liv.

- Det er viktig med oppfølging i akuttfasen, og jeg er nysgjerrig på hva som skjedde i dette tilfellet.
- Tar kritikken på alvor Visepolitimester Gro Smogeli ved Oslo politidistrikt sier til Aftenposten at de tar kritikken fra Oslo tingrett på største alvor.

- Vi vil nå gå inn i vår organisasjon for å få alle fakta på bordet. Spesielt i voldtektssaker er det viktig med straksetterforskning. Dette skal vi være gode på. Og det skal ikke skje at sårbare fornærmede opplever at de ikke blir tatt på alvor, sier hun til avisa.

De to mennene, begge tobarnsfedre fra Nigeria, ble tirsdag i forrige uke dømt til fengsel i fire år og tre måneder i Oslo tingrett.

Mennene har flere ganger endret sin forklaring. I det første avhøret nektet de for å ha vært i fysisk kontakt med kvinnen, men da de ble konfrontert med DNA-funn endret de forklaring, og hevdet samleiet hadde skjedd frivillig.

Da saken kom opp i Oslo tingrett erkjente de voldtekt, noe som gjorde at de fikk strafferabatt på ni måneder hver.