Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM ALEPPO:

Først bomber russerne syrerne. Så gir de flyktningene nødhjelpsbager med «Russland er med dere»

Krigsforbrytelser begått i Øst-Aleppo, ifølge ny rapport.

RUSSLAND ER MED DERE: Står det på matbager som disse syrerne får utlevert etter å ha blitt evakuert fra den østlige delen av Aleppo. Samtidig kommer HRW ut med en rapport som viser at nettopp Russland etter alle solemerker har begått krigsforbrytelser mot medborgerne til syrerne på bildet: Den syrisk-russiske bombingen av det opposisjonskontrollerte Aleppo de siste ukene har drept minst 446 sivile, ifølge HRW. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix
RUSSLAND ER MED DERE: Står det på matbager som disse syrerne får utlevert etter å ha blitt evakuert fra den østlige delen av Aleppo. Samtidig kommer HRW ut med en rapport som viser at nettopp Russland etter alle solemerker har begått krigsforbrytelser mot medborgerne til syrerne på bildet: Den syrisk-russiske bombingen av det opposisjonskontrollerte Aleppo de siste ukene har drept minst 446 sivile, ifølge HRW. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden oktober har Bashar al-Assad og hans regjeringshær gjennomført en voldsom offensiv for å ta tilbake kontrollen av Øst-Aleppo. Opposisjonsgrupper og rundt 200 000 sivile har hatt kontrollen på den østlige bydelen siden 2012. Nå ville Assad ha tilbake bydelen, og syriske og russiske fly har bombet den østlige bydelen seint og tidlig.

Nå har Human Rights Watch (HRW) samlet inn informasjon om bombingen: Krigsforbrytelser er begått, skriver HRW i ny rapport.

- Å bruke en så voldsom ildkraft i et urbant område med titusenvis, om ikke hundretusener med sivile drepte forutsigbart nok hundrevis av sivile. De som bestilte og gjennomførte de ulovlige angrepene burde bli stilt for retten for å ha begått krigsforbrytelser, sier Ole Solvang, vise-nødhjelpsdirektør i HRW.

PÅ FLUKT: Rundt 30 000 mennesker, inkludert denne syriske jenta, har nå flyktet fra Øst-Aleppo, som nå angripes voldsomt av syriske og russiske fly, samt Bashar al-Assads regjeringshær. Foto: Youssef Karwashan / Afp / Scanpix
PÅ FLUKT: Rundt 30 000 mennesker, inkludert denne syriske jenta, har nå flyktet fra Øst-Aleppo, som nå angripes voldsomt av syriske og russiske fly, samt Bashar al-Assads regjeringshær. Foto: Youssef Karwashan / Afp / Scanpix Vis mer

Minst 90 barn drept

Den siste måneden har den syriske og russiske bombekampanjen drept minst 446 sivile personer, inkludert mer enn 90 barn. Flyangrepene skilte ikke mellom sivile og militære mål, og bombet minst et medisinsk senter. I tillegg er det brukt klasevåpen (som er forbudt internasjonalt, journ.anm.) og andre ulovlige våpen, ifølge rapporten.

223 organisasjoner ber nå FNs medlemsstater om å samles for å kreve en slutt på de mange ulovlige angrepene på sivile i Aleppo og andre steder i Syria. I tillegg må de syriske regjeringsstyrkene og deres russiske, iranske og libanesiske samarbeidspartnere legge til rette for at nødhjelp, mat og medisiner får komme inn til Øst-Aleppo, som har vært beleiret helt siden juli.

Klare til å evakuere

I helga trappet syrerne og russerne opp kampanjen mot Øst-Aleppo, som medførte enda mer bombing og beskytning. Siden da har rundt 30 000 mennesker flyktet fra Øst-Aleppo til den vestlige delen, som kontrolleres av Bashar al-Assad og hans regime.

- Vi har sendt et stort team av internasjonale nødhjelpseksperter til Vest-Aleppo. Vi har nye møter med russiske militære og diplomater både i Vest-Aleppo og i Geneve i dag. Konkret forhandler vi om å bruke fire humanitære korridorer inn i det beleirede Øst-Aleppo til å sende inn medisinsk hjelp og mat og til å evakuere rundt 400 alvorlig sårede, deres familier og andre sårbare sivile grupper, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Han fortsetter:

- Vi har klart å levere nødhjelp til og registrere nesten alle de rundt 30 000 som har kommet over fra den beleirede delen til regjeringskontrollerte områder.

Russerne provoserer

Vel framme i Vest-Aleppo får flyktningene utdelt poser med hjelp. Her står det «Russland er med dere», på arabisk og russisk.

«Syrere har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine av russiske bomber, og er så tvunget til å ta imot hjelp med slagordet «Russland er med dere»», skriver en på Twitter, men er langt fra alene om å la seg opprøre.

«Russland bomber syrere til døde, tvinger dem til å forlate sine hjem, ydmyker dem og gir dem smålig hjelp hvor det står «Russland er med dere»», skriver en annen.

Øst-Aleppo og Manhattan

Øst-Aleppo er ifølge HRW på størrelse med Manhattan, og har vært beleiret siden juli måned, med daglige angrep. I begynnelsen av september erklærte syriske myndigheter og russerne en ensidig våpenhvile etter voldsomt press fra det internasjonale samfunnet. Den 18. oktober startet de bombingen og angrepene igjen, fordi de mente opposisjonsgrupper angrep den vestlige delen av Aleppo.

Lokale innbyggere, medieaktivister og medisinsk personale forteller HRW at bombingen fra 18. oktober var ekstrem, og mye voldsommere enn noe annet i løpet av den fem år lange og blodige krigen i Syria.

- Dette var blodige dager. Det var en blodig måned. Russiske og syriske flyangrep drepte titalls mennesker hver eneste dag. Det var den verste måneden siden starten av krigen, sier en lokal journalist ifølge HRW.

Ny type bomber

Innbyggerne forteller også om det de ser på en ny type bomber, som var så kraftige at de ødela hele hus på en annen og voldsommere måte enn tidligere. Disse bombene gjorde at det ikke lenger var mulig å gjemme seg i kjellere lenger, da alt ble ødelagt.

Bombing mot sykehus har også økt i omfang, i tillegg til at angrepene var målrettet, ifølge rapporten.

FN har antatt at det var rundt 200 000 sivile innbyggere i Øst-Aleppo, i tillegg til rundt 8000 soldater.

Krigsforbrytelser overalt

Men det er ikke bare den syriske regjeringshæren og russerne som antas å stå bak krigsforbrytelser i den syriske borgerkrigen: Også opposisjonsgrupper bryter krigens regler, ifølge rapporten.

Målrettede angrep på sivile, infrastruktur og sykehus er krigsforbrytelser.

ORKER IKKE MER: 30 000 mennesker har flyktet fra Øst-Aleppo den siste uka. Her er folk på vei fra det opprørskontrollerte Øst-Aleppo og til det Assad-kontrollerte Vest-Aleppo. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency / Scanpix
ORKER IKKE MER: 30 000 mennesker har flyktet fra Øst-Aleppo den siste uka. Her er folk på vei fra det opprørskontrollerte Øst-Aleppo og til det Assad-kontrollerte Vest-Aleppo. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling