SKULLE IKKE UT: Mannen ble plassert her, på Trandum utlendingsinternat. På tross av at advokaten hevder han advarte mange ganger om at den 30 år gamle nigerianeren ikke kunne sendes ut, skjedde altså det. Nå prøver norsk politi å finne ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKULLE IKKE UT: Mannen ble plassert her, på Trandum utlendingsinternat. På tross av at advokaten hevder han advarte mange ganger om at den 30 år gamle nigerianeren ikke kunne sendes ut, skjedde altså det. Nå prøver norsk politi å finne ham. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Først da mannen ble sendt ut av Norge, innså politiet feilen. Nå må de jakte ham i Nigeria

Nigerianeren (30) satt i månedsvis på Trandum og ble uttransportert. Blir han funnet, må han flys til Norge på statens regning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni ble en nigeriansk mann (30) sendt ut av Norge etter et asylvedtak av Politiets utlendingsenhet.

I november i fjor ble han dømt for oppbevaring av narkotika, dokumentforfalskning og mindre heleri i Oslo tingrett.

Han ble dømt til seks måneders fengsel, og ble overført til Trandum utlendingsinternat etter utlendsingsloven for forberedelser til uttransport.

Fikk overraskelse

30-åringen satt der i over seks måneder mens Politiets utlendingsenhet (PU) la ned forsøkte å avklare mannens identitet og jobbet med å få hjemlandet til å ta imot ham.

Mannen kom til Norge og søkte asyl i 2010. Han hadde fått endelig avslag på sin asylsak og vedtatt utvist fra riket. Men det var bare ett problem.

ADVOKAT: Preben Kløvfjell.
ADVOKAT: Preben Kløvfjell. Vis mer

Mannen og hans forsvarer Preben Kløvfjell hadde anket deler av dommen fra Oslo tingrett. Anken ble tatt til følge og er berammet i Borgarting lagmannsrett i oktober i år. Dermed mener advokaten mannen har rett til midlertidig opphold i Norge, mens ankesaken hans ennå behandles.

Men for halvannen uke siden fikk advokat Kløvfjell en overraskende beskjed.

Allerede utsendt

Den 30 år gamle nigerianeren var allerede utsendt av Norge av Politiets utlendingsenhet. Advokat Kløvfjell ble først kjent med det etter han var ute av landet.

- Politiet innrømmer at de har gjort en blemme, sier han.

Ifølge Kløvfjell har det blitt brukt store ressurser på blant annet transport av mannen, framstillinger for ambassader og identitetsforskning.

Han sier også både han og hans klient gjentatte ganger gjennom perioden 30-åringen var på Trandum, har understreket at han ikke skal sendes ut på grunn av behandlingen i retten. Likevel har det skjedd.

- Det framstår som en gåte hvordan dette kan ha skjedd og det gir et inntrykk av at de ulike delene av politiet ikke snakker sammen, sier advokaten.

- Vi ba gjentatt ganger om at han måtte få oppholde seg i riket til ankesaken var over, vi foreslo at han kunne være på asylmottak - han aksepterte sågar varetekt - bare han ikke ble sendt ut før ankesaken var over.

- Ikke nok til opphold

Han mener han og klienten serverte alle praktiske og rettslige løsninger for politietaten for at han skulle få gjennomført ankeforhandlingen.

Politiets Utlendingsenhet sier på generelt grunnlag at en pågående sak ikke er nok til midlertidig opphold.

- Hvis en person har en pågående sak i rettssystemet, er han eller hun selv ansvarlig for å eventuelt søke om et lovlig oppholdsgrunnlag i forbindelse med rettssaken. Hvis en person ikke har gjort det, eller fått avslag og fortsatt oppholder seg ulovlig i Norge, kan politiet gjennomføre retur. PU kan ikke uttale seg om hvilke konsekvenser en retur får for en eventuell straffesak, skriver politiadvokat i Politiets utlendingsenhet (PU), Jan-Fredrik Senum, i en e-post til Dagbladet.

Prøver å finne mannen

Politiadvokat Marthe Kvalsvik Rørstad var aktor i straffesaken mot den 30 år gamle nigerianeren og fikk selv beskjeden om at han var utsendt av landet av Politiets utlendingsenhet i sommer.

Nå må de imidlertid jakte ham.

- Vi er nødt til å prøve å opprette kontakt med ham der han er og gi ham informasjon om at han har anledning til midlertidig opphold for å delta i ankesaken, sier hun til Dagbladet.

Politiet må i så fall dekke reisekostnadene for at 30-åringen skal komme seg til Norge for ankesaken.

Ikke fornøyd

- Det er nok ikke noen som er fornøyd med denne situasjonen, sier hun, men påpeker at mannen har rettigheter politiet må følge opp.

Nå har politiet satt i gang et apparat for å få tak i mannen. Det er ikke nødvendigvis lett i et land med 186 millioner innbyggere.

- Her får vi koble på alle som har en potensielle oppgave. Det kan være ambassade. Det er også en mulighet hvis vi klarer å få kontakt med ham direkte, sier hun.

- Meningsløst

Kløvfjell er overrasket over at at mannen er blitt sendt ut på det han mener er feil grunnlag. Samtidig sier han følgende:

- Å bruke omfattende ressurser på å sende en mann ut for så å bruke ressurser på å forsøke å få han tilbake er ikke annet enn meningsløst, sier han.

Advokaten mener det er viktig å finne mannen og at han blir kompensert for uretten som er begått.

- Det kan synes som om iveren etter å oppnå gode statistikker for uttransportering har ført til unødig ressursbruk og unødvendig belastning for vår klient.

Uttaler seg ikke om enkeltsaker

- Vi kan ikke uttale oss om enkeltsaker uten en opphevelse av taushetsplikt og svarer på generelt grunnlag. PU har ansvar for å uttransportere personer uten lovlig opphold, og vi forholder oss til de til enhver tid gjeldende vedtak fra UDI og UNE, skriver politiadvokat Senum i PU.