Først dømt - så løslatt

RANGOON (NTB-Reuters): En domstol i Burma har dømt 18 utlendinger til fem års fengsel med straffarbeid for spredning av løpesedler. Men straks etterpå kunngjorde domstolen i Burma at ungdommene skulle løslates.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratiaktivistene ble arrestert 9. august for å ha delt ut løpesedler i Burmas hovedstad Rangoon. De fikk 90 dager til å anke dommen.

  De 18 - seks amerikanere, tre thailendere, tre malaysiere, tre indonesiere, to filippinere og en australier - erklærte seg skyldig etter tiltalen, opplyste kilden.

  Han presiserte ikke hva tiltalen nøyaktig gikk ut på. En talskvinne for den amerikanske ambassaden i Rangoon sa tidligere at de 18 var siktet etter landets unntakslover fra 1950.

Kampanje

Arrestasjonene førte til en internasjonal kampanje for å få løslatt ungdommene.

  1988

  Demokratiforkjemperne ble arrestert sist søndag etter å ha delt ut såkalte regimefientlige løpesedler. På disse løpesedlene, som var ildrøde og på størrelse med et palmeblad, minnet aktivistene om oppstanden som Burmas militære slo ned med hard hånd i 1988.

  Flere tusen mennesker skal ha blitt drept da de militære skjøt mot den demonstrerende menneskemengden 8. august 1988. Juntaen hevder at bare noen titalls personer omkom.

Suu Kyi i minibuss

Dommen mot menneskerettsaktivistene faller sammen med at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har innledet en ny protestaksjon mot myndighetene. Sammen med et fremtredende medlem av hennes parti NLD og to sjåfører har hun sittet i en minibuss utenfor Rangoon siden onsdag. Da ble de stanset på vei ut av byen.

  Hendelsen er en gjentakelse av det som skjedde for en måned siden og som førte til at hun med tvang ble kjørt tilbake til hovedstaden etter å ha stått parkert på en bro i seks døgn.

  Militærjuntaen sier den ikke kan tillate Suu Kyi og hennes kolleger å utsette seg for farene ved å reise til de vestlige deler av landet, der situasjonen beskrives som ustabil.

  I stedet kunngjorde juntaen i dag at den hadde sørget for en solparasoll, noen fluktstoler og litt lesestoff for å «hjelpe frøken Suu Kyi til å få tida til å gå.»