Først etter seks timer fikk Thomas Christian (2) legebehandling

Verken legevakt, sykehus eller tannlegeklinikker kunne hjelpe gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er skremmende at det skal være sånn, sier Therese Risemyhr Granås (29).

Fredag ettermiddag måtte hun og mannen i løpet av noen hektiske ettermiddagstimer reise fra legevakta i Drøbak til Oslo på jakt etter legehjelp til to år og et halvt år gamle Thomas Christian. 

Han hadde i et ubevoktet øyeblikk hatt et ublidt møte med Leca-stein hjemme på gårdsplassen i Knardal.

- Det var ikke sånn at det rant blod fra munnen hans. Han virkelig fossblødde, og den venstre fortanna stod på tvers i munnen, forteller Therese til Dagbladet.no.

Men selv i hovedstaden skulle jakten bli et mareritt. Sted etter sted ble gutten avvist fordi ingen kunne behandle barn.


Det tok nesten seks timer før de med litt flaks fikk den nødvendige legehjelpen.

Legevakta ringte i en time
Legevakta på Heer ble den første nedturen for de bekymrede småbarnsforeldrene. Selv om de kom raskt inn til legen, fikk de til svar at det ikke var noe de kunne gjøre.

- Legen sa at vi måtte til tannlege eller kjevekirurg. Dermed tok legen fatt på en nesten time lang ringerunde, som inkluderte både Ullevål, Ahus og tannlegeklinikker. Ingen kunne ta imot gutten vår. Enten kunne de ikke behandle barn, eller så var kjevekirurgene eller tannlegene gått hjem for dagen, sier Therese.

VANSKELIG Å FÅ HJELP: Først seks timer etter at Thomas Christian (2) falt av leketraktoren og slo munnen mot en Leca-blokk fikk han hjelp. Foto: Andreas Egeberg
VANSKELIG Å FÅ HJELP: Først seks timer etter at Thomas Christian (2) falt av leketraktoren og slo munnen mot en Leca-blokk fikk han hjelp. Foto: Andreas Egeberg Vis mer

Klokka var ikke blitt fire på ettermiddagen og det var ennå tre timer til den kommunale tannlegevakta i Oslo åpnet. Så lenge kunne de ikke vente.

I mangel på offentlig tilbud, ble løsningen en privat tannlegevakt i Oslo.

- Etter å ha fylt noen skjemaer og ventet litt, gikk jeg bort til resepsjonen for å spørre om det ville ta lang tid. Da sa de at de ikke behandlet barn.

- Helse-Norge på sitt beste 

Fortvilet over svaret, og rådvill i forhold til hva de skulle gjøre, satte de seg i bilen og kjørte til Aker sykehus, sykehuset Therese selv benytter.

På akutten der fikk de en ny, nedslående beskjed. Heller ikke der kunne de behandle barn.

- Vær så god, dette er Helse-Norge på sitt beste, sa en like oppgitt sykepleier, som gjorde det hun kunne for å hjelpe Thomas Christian.

Hun fikk tak i en lege, som via personlig bekjentskap og på privaten fikk tak i kjevekirurg ved Ullevål universitetssykehus.

Først etter seks timer fikk Thomas Christian (2) legebehandling

- Mange timer med smerte

Halv ni fredag kveld, det vil si fem og en halv time etter at gutten ble skadet, ble han lagt i narkose.

Fortanna som stod på tvers måtte trekkes og det ble sydd sju sting i det V-formede, åpne såret i underleppa.

- Det var mange timer med mye smerte for en liten gutt. Det kan ikke være meningen at det skal være sånn, sier en oppgitt Therese.

Hun har på eget initiativ kontaktet fylkeslegekontoret i Akershus for å få svar på hvorfor det skulle gå så mange timer og kreve så mye innsats fra foreldrene for at Thomas Christian skulle få den nødvendige hjelpen.

- Fylkeslegekontoret mente at legevakta burde fått tak i en lege. Men de gjorde det de kunne. Det blir feil å legge ansvaret over på legen på legevakta. Hva skulle hun gjøre? Sende oss til noen som ikke ville ta imot oss? spør Therese.

Fungerende fylkeslege i Akershus, Sølvi Taraldsen, sier til Dagbladet.no at de ikke vil kommentere saken før det foreligger en formell klage. De mener ansvaret ligger hos Frogn kommune som har ansvar for legevakttjenesten i Drøbak.

- Frustrerende for oss også

Kommunelege i Frogn, Gunnar Bjerknes-Haugen sier det som skjedde på fredag er beklagelig.

Han var selv på vakt på da, og forteller at legen som tok seg av Therese og sønnen gjorde en «formidabel innsats» for å skaffe hjelp.

Problemet er rett og slett at det er et hull i beredskapen. Og akkurat som for pasientene, er helsevesenet en runddans for dem som selv er en del av systemet.

- Vi kunne ikke sende ham til Aker sykehus. Der tar de ikke imot barn. Derfor skulle han egentlig til Ahus, hvor de har kjevekirurgi. Men der har de bare dagservice, og på Ullevål vil de helst ikke ta imot pasienter direkte. Tannlegevakta åpner ikke før sju om kvelden, mens tannlegekontorene stenger tidlig om ettermiddagen, sier kommunelege Bjerknes-Haugen til Dagbladet.no. 

Han beklager at situasjonen til slutt altså løste seg på grunn av en sykepleiers bekjentskaper. Slik skal det ikke være, mener han. Men dessverre er ikke historien om Thomas Christian unik. Uklar rolle- og ansvarsfordeling gjør at helsevesenet oppleves som frustrerende også innad.

- Det verste er at dette ikke er et feriefenomen. På grunn av ressurser og andre årsaker har vi ikke 24 timers beredskap, sier kommunelegen.

OPPHOVNET: Thomas Christian dagen etter operasjonen. Han fikk til sammen sju sting i leppa og måtte trekke en tann.