EKSOSPOTTA: Svinesundtollerne fant både amfetamin og ecstasy i eksospotta til en personbil. Foto: Tolletaten
EKSOSPOTTA: Svinesundtollerne fant både amfetamin og ecstasy i eksospotta til en personbil. Foto: TolletatenVis mer

Tatt på grensa:

Først fant tollerne «bare» ti kilo amfetamin. Så sjekket de drivstofftanken

Svinesundtollerne avdekket et større parti amfetamin og ecstasy i en polskregistrert personbil.

Tollerne på Svinesund fant først ti kilo amfetamin og 1,2 kilo ecstasytabletter i bakdørene på den polskregistrerte personbilen. Så kontrollere tollerne drivstofftanken.

Wenche Fredriksen i Tollvesnet på Svinesund.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Wenche Fredriksen i Tollvesnet på Svinesund. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

I drivstofftanken avdekket tollere og politi nær 16 kilo amfetamin og 1,4 kilo ecstasytabletter. Beslaget av totalt 25,7 kilo amfetamin og 2,6 kilo med ecstasy ble gjort 3. mars i år.

- De to polske statsborgerne i bilen sa de var malere på vei til Bergen da de ble stoppet på Svinesund i 15-tiden lørdag 3. mars. Narkotikahunden Mike søkte på bilen og markerte for funn av narkotika på hanskerommet og den ene bakdøra, sier seksjonssjef ved Svinesund tollstasjon, Wenche Fredriksen.

DRIVSTOFFTANK: Her fant tollerne 16 kilo amfetamin og 1,4 kilo ecstasytabletter. Foto: Tolletaten
DRIVSTOFFTANK: Her fant tollerne 16 kilo amfetamin og 1,4 kilo ecstasytabletter. Foto: Tolletaten Vis mer

Personbilen ble deretter skannet og skanneroperatøren så da at det lå flere pakker i bakdørene. Øst politidistrikt ble varslet om tollbeslaget.

- Er det noen spesielle tidspunkter beslag av amfetamin og ecstasy forekommer hyppigere?

- Nei. Det er alltid jevne beslag av denne typen narkotika. Alt handler om tilstedeværelse og kontroller, sier Fredriksen.

Polakkene sitter nå i varetekt før de skal i retten.

- Varene flyter i tanken

Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollstasjon, forteller at alle steder det er mulig å gjemme narkotika blir brukt av dem som smugler.

- Vi har flere ganger funnet narkotika gjemt i drivstofftanker og gasstanker. Noen ganger ligger varene og flyter i tanken, i flasker eller annen emballasje, sier han.

Andre ganger er tanken delt, slik at det finnes drivstoff i en liten del av tanken og narkotika preparert i resten, ifølge Grandahl.

- Med hjelp av hund og skanner har vi avdekket en del tilfeller av smugling i drivstofftanker, sier han.

Rekordantall beslag i fjor

I 2017 ble det gjort hele 37 500 beslag, hvorav nesten 4400 narkotikabeslag av variert størrelse.

- Vi har dessverre satt ny rekord i antall narkotikabeslag i 2017. Internett har gjort det lett å bestille narkotika, legemidler og dopingmidler. Vi gjør daglig flere beslag av narkotika og legemidler i postforsendelser. De siste åra har det også vært en kraftig økning i beslag av beroligende stoffer, sier tolldirektør Øystein Børmer.

«Jeg er bekymret over at folk leker med sin egen helse for å oppnå rus» Øystein Børmer, toilldirektør

De såkalte nye syntetiske narkotiske stoffene kan være 50 til 10 000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. De kan være umiddelbart dødelige, selv i små mengder.

- Jeg er bekymret over at folk leker med sin egen helse for å oppnå rus, sier Børmer, som også er bekymret for tollernes sikkerhet. Som følge av nye og farlige typer narkotika må vi nå ta helt andre forholdsregler enn tidligere for å ivareta sikkerheten til tollerne, sier Børmer.