Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Davos:

Først fikk hun nei, men nå vil Trump likevel møte May i Davos

Theresa May får likevel møtt Donald Trump under World Economic Forum i Davos.

DÅRLIG STEMNING: USAs president Donald Trump og britienes statsminister Theresa May har hatt flere offentlige konflikter siden Trump ble innsatt som president for et år siden. Først virket det som at Trump ikke ville ha et møte med May under World Economic Forum, men skal nå ha endret mening. Her er de to under Nato-toppmøtet i Brussel i Mars. Foto: PA Photos / Dan Kitwood / NTB Scanpix
DÅRLIG STEMNING: USAs president Donald Trump og britienes statsminister Theresa May har hatt flere offentlige konflikter siden Trump ble innsatt som president for et år siden. Først virket det som at Trump ikke ville ha et møte med May under World Economic Forum, men skal nå ha endret mening. Her er de to under Nato-toppmøtet i Brussel i Mars. Foto: PA Photos / Dan Kitwood / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag samles verdens maktelite seg i Davos for World Economic Forums årlige samling i Sveits.

Det største navnet i Davos i år, er USAs president Donald Trump.

Britiske Theresa May vil gjerne møte Trump, men fikk først nei. Men i kveld melder Det hvite hus at det blir et møte mellom den britiske og den amerikanske lederen neste uke.

Uvanlig presidentbesøk

Davos-møtet er kjent for å bringe toppolitikere, næringslivsledere og de fremste akademikerne sammen. Toppdiplomati springer ofte ut fra møtet som nå blir holdt for 48. gang.

I 2018 er heller ikke det hvem som helst i Donald Trump. Under valgkampen hans ble det årlige elitemøte angrepet flere ganger, og Trump-kampanjen mente møtet illustrerte alt som var galt med det demokratiske partiet og motkandidaten Hillary Clinton.

Nå blir imidlertid Trump den første sittende presidenten siden Bill Clinton i 2000 som dukker opp i Davos, og statsledere generelt har ofte unngått møtene.

Det er ukjent hvilken av dagene Trump dukker opp i den sveitsiske alpebyen, men The Telegraph skriver i dag at britenes statsminister Theresa May ikke kan vente seg et møtet med presidenten, på tross av et uttalt ønske om nettopp det.

- Avvist

Ifølge avisa ønsket May seg et møte for å klare opp og begrave stridsøksa mellom de to allierte. Det skjer etter at Trump for en uke siden uventet avlyste et planlagt London-besøk i forrige uke.

Ifølge avisas kilder i den britiske regjeringen, ønsket Mays apparat å få til et møte mellom Trump og May, men Det hvite hus er skeptiske til ideen.

Ifølge de amerikanske kildene har Trump rett og slett ikke tid til et møte, det på tross av at han skal møte Frankrikes president Emmanuel Macron. Men i kveld har altså Det hvite hus og Donald Trump endret mening: Trump og May møtes likevel.

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Avlyste London-besøk

Den siste kjeklingen mellom Trump og Storbritannia ble tilspisset forrige uke, da det ble kjent at presidenten avlyste et besøk neste måned for å åpne USAs nye ambassade i London.

- Grunnen til at jeg avlyser turen min til London er at jeg ikke er en stor fan av at Obama-administrasjonen har solgt kanskje den best plasserte og fineste ambassaden i London for småpenger bare for å bygge en ny en på et sted langt unna for 1,2 milliarder dollar. Dårlig avtale. Ønsket at jeg skulle klippe snor-Nei!, skrev Trump på Twitter.

Det var statsminister Theresa May som i fjor inviterte Trump til statsbesøk til Storbritannia. Men mange aktivister har varslet at de vil demonstrere mot besøket, mens flere folkevalgte politikere ville gjøre det de kunne for å nekte presidenten å tale i Parlamentet.

Kranglet om tvitring

Mange briter har også sagt at det vile være pinlig for dronning Elizabeth å måtte ta imot Trump til audiens på Buckingham Palace.

En talsperson for Theresa May sa imidlertid forrige uke klart ifra at Trump er hjertelig velkommen i London, og at Trump har akseptert invitasjonen om å komme på statsbesøk til Storbritannia, selv om endelig dato ennå ikke er fastsatt.

Trump og May hadde også sine uenigheter da britenes statsminister sa det var «feil» av Trump å retvitre ytre høyre-gruppa Britain First. Trump svarte sint med at May heller burde fokusere på terror i Storbritannia enn hans oppførsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!