Først fikk vi rentekutt

- nå får vi billigere varer De siste dagers rentekutt har sendt rentenivået i Norge ned til det laveste siden 1960-åra. Når regjeringen nå gir opp å holde kronekursen fast, får vi i tillegg billigere importerte varer. Men baksiden av medaljen er at du nå taper penger ved å ha kronene på en lønns- eller brukskonto, og det samme kan skje med penger på høyrentekonto. Analytikere spår også at boligprisene vil fortsette å stige - i hvert fall i de nærmeste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For personer som har pengene sine på lønnskonto betyr rentenedgangen et skikkelig tap, ettersom bruken innebærer mange gebyrer, samt at vi må ta hensyn til prisstigningen og skatt. Nå må det norske folk skjønne at penger ikke skal stå på lønnskonto. Pengene som står igjen når alle regningene betalt, må overføres til aksjefond, pengesparefond eller kontoer med høyere rente, sier redaktør i Dine Penger, Carsten O. Five.

Stryker renta

De som taper på de siste dagers hendelser på rentemarkedet er altså de som setter penger inn i banken. Renta på lønns- eller brukskonto til forbrukerne faller parallelt med utlånsrenta.

Den norske Bank og Kreditkassen vil fra 10. februar få en innskuddsrente på beskjedne 0,5 prosent. Og det ventes at de andre bankene vil følge etter. Dersom renta faller ytterligere, vurderer flere banker helt seriøst å kutte ut renta på brukskontoer fullstendig.

- Som følge av det som har skjedd de siste dagene må vi tenke grundig på hvilke renteendringer vi skal gjøre. Vi vurderer flere alternativer, blant annet om vi skal stryke hele renta på brukskontoer, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i Den Norske Bank.

Sparebanken NOR vurderer å gjøre det samme.

I madrassen?

Det er altså billigere å ha pengene i madrassen - om du velger å se bort i fra de praktiske fordelene med å bruke kort, brevgiro og andre tjenester.

- Du betaler for den servicen du får. Likevel er det viktig at du unngår gebyrene; betal kontant der du kan det. Det nordmenn vanligvis forbinder med banken, en plass hvor du skal sette inn alle pengene dine og ta opp lån, kan vi bare glemme, mener Five, som håper det norske folk begynner å tenke seg nøye om hvor de plasserer pengene sine.

Informasjonsdirektør Veggan er uenig i at du taper penger ved å bruke lønnskonto.

- Det er et definisjonsspørsmål. Du betaler for tjenestene vi tilbyr, ikke for å ha penger i banken. Kundene setter pris på tjenestene vi tilbyr, og det er naturlig at de må betale for dem, mener Veggan.

Også rentene på høyrentekonto ventes å synke - kanskje opptil 0,75 prosent i enkelte banker.

- Det betyr at avkastningen også her blir lik null, når vi tar med forventet prisstigning og det du betaler i skatt, sier Five.

Høye boligpriser

Makroanalytikere Dagbladet snakket med i går spår også at boligprisene vil stige i tida som kommer.

- Boligprisene er først og fremst rentedrevet. Når renta nå er lav, tar folk opp lån for å kjøpe seg bolig, sier sosialøkonom Marius Lømo i Kreditkassen.

De færreste tror at frisleppet av kronekursen vil gi noen renteoppgang av betydning på kort sikt, men en økning på et par prosent i løpet av en fire-fem år, antydes som en mulig utvikling.

Marius Lømo påpeker likevel at Ola og Kari har lært av jappetida.

- Folk er blitt flinkere til å vurdere forbruket i forhold til hva de tjener, mener han.

En sterkere krone betyr også at importerte varer blir billigere. Men resultatet er samtidig at norske varer blir dyrere, og dermed vanskeligere å selge til utlandet.