Først fire måneder etter loven mot sexkjøp kommer hjelpen til jentene

- Absolutt i seineste laget.

PÅ GATA:
Prostituerte og kunder i Kvadraturen i Oslo. 
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
PÅ GATA: Prostituerte og kunder i Kvadraturen i Oslo. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Dette er i absolutt seineste laget, sier Liv Jessen, leder for Pro Sentret.

Hun mener det er på sin plass å kritisere regjeringen for å være alt for treige med å legge til rette med hjelpetiltak for de prostituerte i Norge, etter at det ble forbudt for nordmenn å kjøpe seksuelle tjenester fra 1. januar 2009. Og får støtte av assisterende generalsekretær i Venstre, Rita Sletner.

— Disse jentene har fått det enda vanskeligere, og ingen hjelp eller rehabilitering. Politikerne har gjort lite etter at loven kom på plass. Nå er det viktig å komme med hjelpetiltakene man lovet disse jentene. Det er usolidarisk å deportere jentene over til prostitusjon i et annet land, sier hun til Dagbladet.

—Datakurs hjelper ikke
I går gikk fristen ut for å søke om pengestøtte for organisasjoner og myndigheter som skal hjelpe personer som vil ut av prostitusjon.

Regjeringen skal dele ut 10 millioner kroner, forteller Jan Austad, seniorrådgiver i Justisdepartementet. Nå er fristen likevel utsatt noe fordi departementet fortsatt venter inn flere søknader.

— Er det ikke litt seint å komme med hjelpetiltak nesten fire måneder etter at forbudet mot sexkjøp kom?

— Det kom da det kom. Det er ikke så mye mer å si om det. Men det er ikke sånn at det er grunn til å slappe av nå som man ser en nedgang i prostitusjonen. Det er grunn til sterkere innsats, sier Austad til Dagbladet.

Vanskelig
Han regner med at pengene vil være fordelt i løpet av mai, altså nærmere fem måneder etter at sexkjøpforbudet kom til Norge.

Jessen er på sin side skeptisk til om de 10 millionene vil være til stor hjelp for jentene i det hele tatt.

— Man må ikke tro at disse millionene vil gjøre at kvinnene får mer penger mellom hendene. Det har spredd seg en idé at man kan bevilge og behandle seg ut av prostitusjon. Disse pengene vil være en drahjelp for noen få, men ikke for det store flertallet.

Overgangen fra gateprostitusjon til det norske arbeidslivet er nemlig ikke gjort på en dag.

— Man kan ikke tro at de prostituerte jentene begynner rett i arbeidslivet etter et datakurs. Da har man glemt hvorfor de er på gata. 10 millioner kroner endrer ikke den globale fattigdommen som er årsaken til at prostitusjonen eksisterer. De aller fleste fortsetter å prostituere seg enten i Norge eller i utlandet, påpeker hun.

Må motiveres
Austad innrømmer også at tilbudet til de prostituerte for øyeblikket er langt fra de beste.

— Det finnes kompetanse og dyktige folk ikke minst på Grünerløkka Sosialsenter som skal bygges om til kompetansesenter for prostitusjon og menneskehandel. Der vil det bli tilbudt blant annet arbeidsmarkedsprogrammer. Problemet er å få folk motivert og skaffe fagfolk som skjønner problemstillingen. Her bygger vi opp ting, men det er lenge til vi kan si at ting er bra nok, sier han.

Utenlandske prostituerte vil for eksempel få begrensede tilbud innenfor NAV-systemet, da mange oppholder seg ulovlig i landet, forklarer han.