FORDØMTE ANGREPET: USAs president Donald Trump fordømte torsdag kveld terrorangrepet i Barcelona. Deretter trakk han fram myten om den amerikanske generalen John Joseph Pershing. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque  / NTB Scanpix
FORDØMTE ANGREPET: USAs president Donald Trump fordømte torsdag kveld terrorangrepet i Barcelona. Deretter trakk han fram myten om den amerikanske generalen John Joseph Pershing. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB ScanpixVis mer

Terrorangrepet i Barcelona:

Først fordømte Trump terror­angrepet i Barcelona. Så hintet han til hva som bør gjøres med muslimske terrorister

- Se på hva General Pershing fra USA gjorde med terrorister etter at de ble tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste meldingene fra Barcelona forteller at 14 personer mistet livet i terrorangrepet som skjedde sent torsdag ettermiddag.

Minst 100 personer skal være skadd etter at en varebil meide ned personer i byens hovedgate La Rambla, og mannen som kjørte skal fremdeles være på frifot.

Verdensledere har nærmest stått i kø for å fordømme angrepet, deriblant USAs president Donald Trump.

- USA fordømmer terrorangrepet i Barcelona i Spania, og vil gjøre alt vi kan for å hjelpe. Vær tøffe og sterke, vi elsker dere, skrev han på Twitter.

Siktet til «Black Jack»

Men han stoppet ikke der. I en påfølgende tweet 45 minutter senere legger han til:

- Se på hva General Pershing fra USA gjorde med terrorister etter at de ble tatt. Det var slutten på radikal islamistisk terror de neste 35 årene.

General John Joseph «Black Jack» Pershing var en del av de amerikanske styrkene som i 1909 til 1913 kjempet mot muslimske opprørere i Mindanao-regionen på Filippinene.

Med sin tweet sikter Trump til en myte om at Pershing skal ha henrettet muslimske terrorister med kuler dekket i griseblod.

Tidligere referanse

Dette er heller ikke første gang Trump har henvist til generalen. Under et valgkamparrangement i South Carolina i februar i fjor, refererte Trump den samme historien ifølge The Guardian.

- De hadde problemer med terrorister akkurat som vi har. Han fanget 50 terrorister som hadde gjort stor skade og drept mange mennesker. Han tok 50 terrorister, 50 menn, og han dyppet 50 kuler i griseblod.

Han fortsatte:

- Han ba mennene sine lade riflene sine og han plasserte de 50 mennene på rekke. De skjøt 49 av terroristene. Til den 50. personen sa han: 'Du skal løpe tilbake til folket ditt, og fortelle dem hva som har skjedd her'.

Tanken var at avstraffelsen med kuler dekket i griseblod skulle avskrekke de muslimske terroristene, men myten har tidligere blitt avkreftet av faktasjekk-nettstedet Snopes.

De skriver at det ikke er noe som tyder på at denne henrettelsen fant sted, og at Pershing var kjent for å legge seg på en tolerant linje overfor de han kjempet mot og den muslimske delen av lokalbefolkningen.

VITNE: Et vitne filmet kaoset på La Rambla etter at en bil kjørte inn i folkemengden. - Barn og mødre er drept, sier han til kameraet. Video via CNN Vis mer

- Uhyrlig trist

Flere andre statsledere har kommet med sin støtte til det spanske folk, og fordømt angrepet i Barcelona torsdag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg sa torsdag kveld til TV 2 at tankene går til dem som er rammet etter angrepet.

- Det er uhyrlig trist og vondt at vi nok en gang ser en terroraksjon i en storby i Europa, men mål om drepe og skremme folk, sier hun.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier ifølge Sydsvenskan at han «forferdes av enda et angrep i en storby i Europa», og Frankrikes president Emmanuel Macron maner til fellesskap og samhold.

- Alle mine tanker og Frankrikes solidaritet er med ofrene for det tragiske angrepet i Barcelona. Vi er fortsatt forent og bestemt, skriver han på Twitter.