Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Først forsvant 81 millioner dollar. Så ble dataeksperten som kjente til hackerne kidnappet

Skandalen rammet sentralbanken i Bangladesh.

MYSTERIE: Maia Santos Deguito, filialsjef ved Rizal Commercial Banking Corp, er en av hovedpersonene i saken om datainnbruddet, som gjorde at 81 millioner dollar ble stjålet fra sentralbanken i Bangladesh sin konto i New York. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix
MYSTERIE: Maia Santos Deguito, filialsjef ved Rizal Commercial Banking Corp, er en av hovedpersonene i saken om datainnbruddet, som gjorde at 81 millioner dollar ble stjålet fra sentralbanken i Bangladesh sin konto i New York. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 4.februar i år forsvant over 100 millioner dollar fra Bangladesh' sentralbanks konto hos Federal Reserve Bank i New York. Og det er bare starten på en svimlende historie som involverer hackere, dødstrusler, politiske kriser og en kidnappet dataekspert.

Skrivefeil 4.februar lyktes hackere i å bryte seg inn i datasystemene til Bangladesh' sentralbank, slik at de kunne legitimere seg som banken og sende dusinvis av forespørsler om å flytte penger fra Federal Reserve Bank i New York, til kontoer på Sri Lanka og Fillipinene.

Forsøket var delvis vellykket. Fire pengeoverføring ble gjennomført, og totalt 81 millioner dollar ble overført til kontoer på Fillipinene. Totalsummen kunne fort vært over 100 millioner dollar, men en femte pengeoverføring ble stoppet på grunn av noe så banalt som en skrivefeil, skriver Reuters.

Hackerne forsøkte å overføre 20 millioner dollar til Shalika Foundation, en non-profit organisasjon på Sri Lanka. Hackernes eneste feil var at de skrev «fandation» i stedet for «foundation». Det fikk alarmbjellene til å kime, og overføringen ble stoppet.

Men fremdeles er det 81 millioner dollar, 685 millioner kroner, som er sporløst borte.

Åpnet bankkontoer Datainnbruddet har uansett fått kraftige etterspill og myndighetene i Bangladesh sier de ikke har store forhåpninger når det gjelder å få tatt dem som gjennomførte svindelen, og at det kan ta månedsvis før de får tak i pengene. Om de noen gang gjør det.

Sentralt i saken står Maia Santos-Deguito, som jobber i Rizal Commercial Banking Corporation. Hun skal ha latt fire personer åpne bankkontoer med falske papirer. Kontoene står sentralt i det alvorlige pengetyveriet.

«Deguito mislyktes ikke bare i å verifisere identiteten til personene i de ni månedene fra kontoene ble åpnet, hun tillot dem også å ta ut stjålne penger», sier anti-pengevaskingskomiteén på Fillipinene.

Det påstås også at Deguito skal ha ignorert ordre om å fryse pengene på bankkontoene i kjølvannet av datainnbruddet, skriver CNN Philippines. Hun skal ha overført 44 millioner dollar til en påstått businessmann ved navn William So Go. En av kollegene til Deguito forteller at han konfronterte henne med saken, men at hun bare skal ha stirret tomt på ham.

- Jeg vil ikke bli drept Senere skal hun ha kalt ham inn på kontoret sitt, der hun blant annet skal ha sagt:

«Jeg vil heller gjøre dette, enn at jeg eller familien min blir drept».

Deguito har benektet at hun skal ha sagt dette, og hevder hun ikke har gjort noe galt. Hun har forklart seg for lukkede dører i det fillipinske sentatet.

- Forretningsmann er mesterhjernen Men mannen myndighetens øyne nå rettes mot er den fillipinske forretningsmannen Kam Sin Wong, alias Kim Wong. Han mistenkes å være mesterhjernen bak tyveriet.

- Det var Wong som ba Deguito om å åpne bankkontoene som de 81 millionene ble overført til, sier den fillipinske senatoren Serge Osmeña, ifølge Phillipines Daily Inquirer.

Han er en del av komiteen i sentatet, som kikker på saken med de forsvunnede millionene. Grunnen til at Wong skal  ha tatt kontakt med Deguito er at de to kjente hverandre fra tidligere. Osmeña legger til at Wong vil bli gitt sjansen til å forklare seg for sentatet.

- Det er en organisator her, en mesterhjerne, og akkurat nå ser det ut som det er Kim Wong. Men vi må gi ham en sjanse til å forklare seg for senatet når han kommer hjem fra sin utenlandsreise, sier Osmeña.

Ifølge Wongs advokat får han for tiden medisinsk behandling utenfor Fillipinene.

Dataekspert kidnappet Som om ikke saken er mystisk nok, tok den en ny vending torsdag i forrige uke. Da ble Tanveer Hassan Zoha, ekspert på datakriminalitet, kidnappet, ifølge hans kone. Han skal ha fått bind foran øynene før han ble kjørt vekk i en bil.

Kun to dager i forveien hadde han tilbrakt mange timer sammen med politiet i sentralbanken i Bangladesh. I etterkant uttalte Zoha at han kjente bruker-IDen til tre av de som var involvert i tyveriet.

- Vi vet ikke hvorfor han ble tatt, fortalte Kamrun Nahar Chowdhury, Zohas kone, til Reuters.

Ingen klarte å få tak i Zoha. Mobiltelefonen hans var avslått og Facebook-kontoen hans deaktivert.

Men onsdag morgen denne uken dukket imidlertid Zoha opp igjen, skriver First Post. Da fant politiet ham i nærheten av en togstasjon nord for Dhaka. Ifølge politiet var Zoha desorientert, og på grunn av hans mentale tilstand vil de vente med å avhøre ham.

Zohas onkel, Mahbubul Alam, sier at det er Zohas helse som har førsteprioritet i øyeblikket.

- Når han føler seg bedre vil vi spørre ham om forsvinningen, sier han.

Sentralbanksjefen sa opp Saken har også fått politiske konsekvenser. Sentralbanksjef Atiur Rahman sa opp jobben sin for en drøy uke siden, etter at han hadde fått kraftig kritikk fra finansminister Abul Maal Abdul Muhtuh for sin håndtering av datainnbruddet.

Bakgrunnen skal være at banken holdt tilbake informasjon om datainnbruddet.

- Hvis min oppsigelse er til det beste for banken, så nøler jeg ikke, sa Rahman, ifølge AP.

Hele Norges coronakart