UBEKREFTET: I slutten av november i fjor dukket det opp video og bilder av det som skulle være bryllupet til den tidligere russiske missekandidaten Oksana Voevodina (25) og Malaysias konge Sultan Muhammad V (49). Ryktene har aldri blitt bekreftet. Under to måneder seinere har kongen abdisert. Foto: Reuters / AFP
UBEKREFTET: I slutten av november i fjor dukket det opp video og bilder av det som skulle være bryllupet til den tidligere russiske missekandidaten Oksana Voevodina (25) og Malaysias konge Sultan Muhammad V (49). Ryktene har aldri blitt bekreftet. Under to måneder seinere har kongen abdisert. Foto: Reuters / AFPVis mer

Først «forsvant» kongen. Så kom misse-ryktene. Nå abdiserer han

Den malaysiske kong Sultan Muhammad V (49) har abdisert. Det opplyser kongehuset.

For første gang siden Malaysia ble uavhengig fra Storbritannia i 1957, har en konge abdisert i landet. Søndag kom nemlig bekreftelsen på at den malaysiske kong Sultan Muhammad V (49) har abdisert, etter bare to år på tronen.

Det skjer etter en rykteflom, som har brakt med seg stor internasjonal oppmerksomhet.

I november i fjor tok kongen en to måneder lang permisjon av medisinske årsaker, og «forsvant» fra offentligheten.

Overraskelsen var derfor stor da ryktene kort tid seinere begynte å svirre rundt kong Sultan Muhammad V, som overtok tronen i 2016, og en ung russisk kvinne.

Missekandidat

Både russiske og britiske medier meldte i slutten av november at kongen hadde giftet seg med en tidligere missekandidat fra Russland. Bilder i britiske tabloidaviser viser kongen sammen med tidligere Frøken Moskva, Oksana Voevodina (25), under det som skal være et bryllup i den russiske hovedstaden.

Rykteflommen rundt kongens framtid ble ikke mindre etter at permisjonen gikk ut i slutten av november, og etter meldinger om at regenter fra landets delstater holdt et hastemøte forrige uke, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kongehuset har hele veien nektet å kommentere ryktene, og oppgir heller ingen grunn til abdiseringen.

- Kongehuset meddeler at Hans Majestet 6. januar har abdisert som den 15. kongen av Malaysia, heter det i en uttalelse, gjengitt av AFP.

Sultan Muhammad var den første ugifte kongen i landets historie. Det er heller ikke ulovlig for en malaysisk konge å gifte seg med en utenlandsk statsborger, men den singaporske avisa Straits Times hevder at andre monarker i landet ikke likte tanken på at Voevodina skulle bli dronning.

Unikt

Kongehuset i Malaysia er unikt i verdenssammenheng. En ny konge tiltrer hvert femte år, og regenter fra ni av de elleve delstatene i Malaysia veksler på å ha tittelen, skriver NTB. De ni nevnte delstatene har egne monarker, og landets kongehus melder at Muhammad V er klar for å returnere som sultan av delstaten Kelantan.

- Han er klar for å returnere hjem til Kelantan for å være med delstatsmyndighetene og folket i Keantan, heter det i uttalelsen fra kongehuset.

Selv om Malaysias konge er landets statsoverhode, er rollen høyst seremoniell etter en grunnlovsendring i 1994. Men han utpeker ministere og senatorer.

Bare én gang i historien har en tidligere konge returnert til tronen i Malaysia. Det skjedde med Muhammads forgjenger, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, som også var konge på 1970-tallet, ifølge BBC.

Da han overtok tronen i 2016 meldte landets offisielle nyhetsbyrå Bernama at kongen «benytter sin fritid til å lese. Han er også interessert i ekstremsport, som å dra på ekspedisjoner med ATV, utholdenhetsprøvelser og skyting.»

Det norske kronprinsparet var i 2010 på statsbesøk i Malaysia.