- Først hatet jeg dem. Men jeg har tilgitt dem og føler bare sorg

Bibiche Olendjeke føler med Tjostolv Molands pårørende som mistet sin sønn i går.

FÅR INGENTING: Bibiche Olendjeke og datteren Ruth fotografert i 2011, poserende foran huset som skulle være en del av erstatningen deres. Men de har ikke sett noe til verken det eller pengene de er lovet - etter endeløse advokatkrangler i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
FÅR INGENTING: Bibiche Olendjeke og datteren Ruth fotografert i 2011, poserende foran huset som skulle være en del av erstatningen deres. Men de har ikke sett noe til verken det eller pengene de er lovet - etter endeløse advokatkrangler i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): - Først hatet jeg dem, sier Bibiche Olendjeke til Dagbladet.

- Men jeg har tilgitt dem - og nå føler jeg bare sorg.

Enka etter sjåfør Abedi Kasongo brøt ut i gråt da Dagbladet i går kveld bragte henne nyheten om at Tjostolv Moland samme morgen var blitt funnet død på cella i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa.

- Jeg vil bringe mine dypeste kondolanser til familien Moland, de må ha det helt forferdelig, sier Bibiche.

Da Moland ble lagt inn på sykehus i Kisangani under ankesaken hadde han en samtale med Bibiche fra sykesenga.

- Han ønsket å be om forlatelse for alt jeg hadde gjennomgått, og jeg tilga ham. Jeg skrev også til lederen for militærtribunalet og ba om at de to måtte bli tilgitt. Jeg følte meg imidlertid aldri glad, dette er bare trist, hele saken, sier Bibiche Olendjeke.

Maktesløs Enka satt på alle måter igjen med svarteper etter rettsfarsen der Joshua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden for drap, spionasje for Norge og flere andre påståtte forhold. Hun mistet ektemannen sin, og har aldri sett noe til erstatningen hun ble lovet etter byråkrati, brutte løfter og endeløse advokatkrangler om hvem som skulle ha hvilke penger.

En rekke summer har vært luftet - i retten ble de etterlatte tilkjent flere millioner dollar, hvorpå predikant Rune Edvardsen seinere forhandlet fram en avtale som skulle sikre de etterlatte rundt 800 000,- i erstatning.

Pengene skulle brukes til å kjøpe to hus til enka, men husene har hun foreløpig ikke sett noe til. Mens hun venter har hun mottatt 200 dollar i måneden, men også disse pengene har uteblitt de siste to månedene.

- Jeg frykter at jeg aldri vil se noe til erstatningen, sier Bibiche Olendjeke.

Åpen for overføring Advokat Hans Marius Graasvold, som har representert Kongo-fangene de siste månedene, ba i går om at norsk UD intensiverte jobbingen for å få Joshua French hjem til Norge.

Både benådning og soningsoverføring har vært tema i samtaler mellom Norge og Kongo, men både de pårørende i Norge og andre har vært svært kritiske og mente at Norge ikke på langt nær har gjort nok for å løse Kongo-saken.

- Jeg har ingen vonde følelser overfor Joshua French, og jeg har ingenting imot det hvis han blir overført til sitt eget hjemland, sier Bibiche Olendjeke.

Håper på erstatning - Det eneste jeg håper er at jeg kan få erstatningen jeg ble lovet i retten - jeg trenger det rett og slett for at jeg og barna mine kan leve et skikkelig liv.

Hun har på egen hånd oppdratt datteren Ruth, som mistet faren sin da Abedi Kasongo ble skutt 5. mai 2009. Kasongo etterlot seg totalt seks barn.

- Nå er det krevende både å få råd til mat og til å finansiere skolegang for datteren min, forteller en gråtkvalt Bibiche Olendjeke.

I SORG: Bibiche Olendjeke reagerte med stor sorg da hun fikk vite at Tjostolv Moland var død. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
I SORG: Bibiche Olendjeke reagerte med stor sorg da hun fikk vite at Tjostolv Moland var død. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer