Mannskapet på KNM Helge Instad snakker ut:

- Først hørte vi ett smell. Så et til. Da forsto vi alvoret

Kontreadmiral: - Glad vi ikke mistet noen.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 04.03 torsdag morgen kolliderte den norske fregatten KNM Helge Ingstad med oljetankskipet TS Sola i Øygarden i Hordaland.

Fregatten ligger på grunn og det utføres nå en bergingsoperasjon. Samtlige 137 personer som var om bord i fartøyet ble evakuert. Forsvaret leder bergingsoperasjonen i tett samarbeid med Kystverket.

KRAFTIG SAMMENSTØT: KNM Helge Instad fikk store skader etter kollisjonen med tankskipet. Foto: NTB scanpix
KRAFTIG SAMMENSTØT: KNM Helge Instad fikk store skader etter kollisjonen med tankskipet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hørte kjempesmell

Marius Villanger, som var om bord på KNM Helge Ingstad, sier han hørte et ekstremt høyt smell da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS.

- Først hørte jeg et enorm smell. Jeg befant meg et sted i skipet der det ikke var vindu, så jeg trodde det var et grunnstøt. Så hørte jeg enda et høyt smell. På høytallerken fikk jeg vite hva som var skjedd, sier han til TV 2 fredag kveld.

Ifølge Villanger, var førsteprioritert å sikre at mannskapet om bord var uskadd og i god behold.

- Da personellkontrollen var ferdig og at alle var i sikkerhet fikk vi en ny god beskjed: Vi fikk forlate fartøyet. Følelsen av å gå over i en slepebåt var ubeskrivelig, sier han.

LUGAR: I mange av disse lugarene i fregatten silte vannet inn. Foto: NTB scanpix
LUGAR: I mange av disse lugarene i fregatten silte vannet inn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tora Seth Reinertsen (22) forteller til Bergens Tidene at hun akkurat hadde gått av vakt og satt i messen like før kollisjonen.

- Vi var fire-fem stykker som hadde gått av vakt. Vi satt og spiste og ante fred og ingen fare da det smalt. Eller det var mer som et brak. Vi grep om bordet og prøvde å holde oss fast. Det fløy fat, kniver og gafler. Det var en brå bevegelse og det lagde en del lyd. For oss som var våkne, var det tydelig at vi hadde truffet noe, sier hun til avisa i kveld.

- Glad vi ikke mistet noen

Å ta vare på besetningen og sikre skipet slik at det kan berges, er hovedprioritetene til Sjøforsvaret etter sammenstøtet KNM Helge Ingstad var involvert i torsdag 8. november.

Åtte personer fikk lettere skader og er ivaretatt. To måtte på sykehus, to på legevakt og resten ivaretas nå av Forsvaret.

- Jeg er svært glad for at vi ikke mistet noen i dette sammenstøtet, og for at ingen er alvorlig skadet, sa sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils-Andreas Stensønes, under en pressekonferanse torsdag.

Her ligger fregatt KNM Helge Ingstad med slagside etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten ble evakuert.
Foto: Kystverket / NTB scanpix
Her ligger fregatt KNM Helge Ingstad med slagside etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten ble evakuert. Foto: Kystverket / NTB scanpix Vis mer

Under pressekonferansen benyttet Stensønes også anledningen til å rose mannskapet for at evakueringen gikk raskt og at situasjonen ble håndtert svært godt om bord. Det er opprettet et mottakssenter på Haakonsvern for personellet med et støttelag bestående av blant annet leger og psykologer. Det er også opprettet en pårørendetelefon og et pårørendesenter.

Ble nesten revet i stykker

I et åpent Facebook-innlegg gjengir Trond Strand, selv tidligere orlogskaptein, en facebookmelding, som trolig hans kones grandnevø skal ha sendt henne, skriver Bergens Tidende.

«Jeg var knappe 10 cm unna å bli revet i stykker. Halve lugaren er revet bort og knust. Dekket rett over oss er bare borte og det er fuel i vannet og over hele meg. Måtte kjempe mot klokka for å ikke bli elektrosjokket av høyspentkabler som lå i vannet rundt meg.»

KNS Helge Ingstad seilte som en del av NATOs stående marinestyrke (SNMG1) da hendelsen inntraff. Det er Forsvaret som leder bergingsoperasjonen i tett samarbeid med Kystverket. Statens havarikommisjon og Politiet etterforsker hendelsen.

KOLLISJON: Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS har kollidert i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Fra Kystverkets overvåkningsfly. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer