PÅ VELGERJAKT: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (midten) fikk kritikk for å ha tatt president-seieren på forskudd, da han feiret på en restaurant etter første valgomgang. Først i dag har han kommet seg ordentlig ut til folket, for å sanke inn stemmer til den andre og viktige valgomgangen. Han startet i egen hjemby, Amiens. Her møter han streikende og sinna arbeidere ved bedriften Whirlpool. Foto: Eric Feferberg / Afp / Scanpix 
PÅ VELGERJAKT: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (midten) fikk kritikk for å ha tatt president-seieren på forskudd, da han feiret på en restaurant etter første valgomgang. Først i dag har han kommet seg ordentlig ut til folket, for å sanke inn stemmer til den andre og viktige valgomgangen. Han startet i egen hjemby, Amiens. Her møter han streikende og sinna arbeidere ved bedriften Whirlpool. Foto: Eric Feferberg / Afp / Scanpix Vis mer

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Først i dag er Macron ute hos folket for å sanke stemmer

Tok Emmanuel Macron president-seieren på forskudd? - Marine Le Pen har i hvert fall startet best, og synes suveren på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene synes klare: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) ligger langt foran ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen (48).

Men - er det helt utelukket at også franske velgere kan overraske både kommentatorer, eksperter og meningsmålere - slik de gjorde med Brexit i Storbritannia og Donald Trump i USA?

Aktive på nett

Ikke hvis du tar deg en tur på Twitter. Der dominerer sympatisørene til Marine Le Pen. Også hvis du søker på nøytrale ord som Frankrike - eller om du søker på Macron.

- Nasjonal Front er kjent for sitt nettmiljø for høyreradikale, som kalles fachosphere, et begrep som ofte brukes for å beskrive aktiviteten for høyreradikale og høyreekstreme grupper. De har ikke kommet til i større medier, og har i stedet blitt veldig flinke til å bruke nettet og sosiale medier, forteller Franck Orban, ved Høgskolen i Østfold.

For bare ett år siden var Macron uten bevegelsen En Marche! i ryggen. Nå er det en gjeng med amatører og entusiaster som skal få Macron til å bli Frankrikes yngste president.

Virituell krig

- Macron sin Twitterkonto er langt mindre profesjonell. I den virituelle krigen er det fachosfæren som nå mobiliserer voldsomt. De formidler positive budskap om Le Pen og negative om Macron, sier Orban.

Han viser til den ultrakatolske, høyrekonservative bevegelsen La Manif Pour Tous, som stemte på republikanerkandidaten Francois Fillon i første valgomgang, og som nå ber velgerne om ikke stemme på Macron, for å verne om konservative verdier som kjernefamilien, mot homofile ekteskap og lignende.

- Når stadig flere velgere overser tradisjonelle medier, og bruker sosiale medier som Twitter og Facebook, er grad av profesjonalitet veldig viktig. Her er Le Pen suveren. Hun har full kontroll over kommunikasjonen og har polert bildet av seg selv, sier Orban.

- Le Pen = europeeren

Le Pen og hennes profesjonelle og store valgkamporganisasjon har som mål å få kvinnen til å være den trygge. Hun skal symbolisere stabiliteten og det robuste - mens Macron presenteres som den uerfarne, ultraliberale og truende kandidaten.

- I går sa hun på et tv-program at det er hun som er europeeren, mens Macron er den som slåss for innvandrere og kapitalismen, sier Orban.

- Ikke overbevist

Mens Macron gikk på restaurant og feiret første valgomgang som om han allerede var president - og fikk kjeft for akkurat det - dro Le Pen rett ut i gatene for å møte velgere.

- Hun har kommet tidligere i gang, og gjør det adskilig bedre og på en målrettet måte enn Macron gjør. Han har ikke overbevist så langt, og det virker ikke som han har noen klar strategi for andre omgang. Men det er kort tid til valget. Du kan ikke somle, sier Orban.

Uenige om det meste

Le Pen og Macron er uenige om det meste når det gjelder hvor Frankrike skal gå. Han mener valget er en kamp om demokrati - eller ikke, mens Le Pen vil beskytte Frankrike mot EUs ultraliberalisme og innvandring.

PÅ SAMME STED: Også Marine Le Pen troppet opp i Macrons hjemby, Amiens, for å møte streikende og misfornøyde Whirlpool-arbeidere. Foto: Ap / Scanpix
PÅ SAMME STED: Også Marine Le Pen troppet opp i Macrons hjemby, Amiens, for å møte streikende og misfornøyde Whirlpool-arbeidere. Foto: Ap / Scanpix Vis mer

- Nå må Macron argumentere og være i stand til å bevise hvorfor Le Pen og Nasjonal Front er en trussel mot demokratiet. Han må også nå Frankrikes arbeidere og lavtlønnede. Her sliter han med å få gjennom sitt budskap, sier Orban.

Og fortsetter:

- Når Marine Le Pen sier at hun representerer folket, så har hun til en viss grad rett. Macron må komme med et budskap og strategi som inkluderer disse samfunnslagene. Ellers blir det akkurat som Le Pen ønsker: En kamp mellom eliten og folket, og vi vet hvordan det gikk i USA.

NEI, NEI: Et brudefølge blir avbildet foran Eiffeltårnet. De synes å gå intetanende forbi grafittien på bakken, der det står «Ikke Le Pen, Ikke Macron». Svært mange franskmenn har ikke lyst til å stemme på noen av de to aktuelle kandidatene i årets presidentduell. Foto: Olivier Morin / Afp / Scanpix 
NEI, NEI: Et brudefølge blir avbildet foran Eiffeltårnet. De synes å gå intetanende forbi grafittien på bakken, der det står «Ikke Le Pen, Ikke Macron». Svært mange franskmenn har ikke lyst til å stemme på noen av de to aktuelle kandidatene i årets presidentduell. Foto: Olivier Morin / Afp / Scanpix  Vis mer