Presidentvalget i Frankrike 2017:

Først i dag er Macron ute hos folket for å sanke stemmer

Tok Emmanuel Macron president-seieren på forskudd? - Marine Le Pen har i hvert fall startet best, og synes suveren på sosiale medier.

PÅ VELGERJAKT: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (midten) fikk kritikk for å ha tatt president-seieren på forskudd, da han feiret på en restaurant etter første valgomgang. Først i dag har han kommet seg ordentlig ut til folket, for å sanke inn stemmer til den andre og viktige valgomgangen. Han startet i egen hjemby, Amiens. Her møter han streikende og sinna arbeidere ved bedriften Whirlpool. Foto: Eric Feferberg / Afp / Scanpix 
PÅ VELGERJAKT: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (midten) fikk kritikk for å ha tatt president-seieren på forskudd, da han feiret på en restaurant etter første valgomgang. Først i dag har han kommet seg ordentlig ut til folket, for å sanke inn stemmer til den andre og viktige valgomgangen. Han startet i egen hjemby, Amiens. Her møter han streikende og sinna arbeidere ved bedriften Whirlpool. Foto: Eric Feferberg / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Meningsmålingene synes klare: Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) ligger langt foran ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen (48).

Men - er det helt utelukket at også franske velgere kan overraske både kommentatorer, eksperter og meningsmålere - slik de gjorde med Brexit i Storbritannia og Donald Trump i USA?

Aktive på nett

Ikke hvis du tar deg en tur på Twitter. Der dominerer sympatisørene til Marine Le Pen. Også hvis du søker på nøytrale ord som Frankrike - eller om du søker på Macron.

- Nasjonal Front er kjent for sitt nettmiljø for høyreradikale, som kalles fachosphere, et begrep som ofte brukes for å beskrive aktiviteten for høyreradikale og høyreekstreme grupper. De har ikke kommet til i større medier, og har i stedet blitt veldig flinke til å bruke nettet og sosiale medier, forteller Franck Orban, ved Høgskolen i Østfold.

For bare ett år siden var Macron uten bevegelsen En Marche! i ryggen. Nå er det en gjeng med amatører og entusiaster som skal få Macron til å bli Frankrikes yngste president.

Virituell krig

- Macron sin Twitterkonto er langt mindre profesjonell. I den virituelle krigen er det fachosfæren som nå mobiliserer voldsomt. De formidler positive budskap om Le Pen og negative om Macron, sier Orban.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer