«Først kom sjokket, så kom sorgen»

HOLMLIA (Dagbladet): I dag står Holmlia stille. Benjamin Hermansen følges til sitt siste hvilested.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i går var Holmlia i Oslo sterkt preget. Kulda er nådeløs streng. Men på stedet der Benjamin nådeløst ble drept for vel ti dager siden stanser folk opp.

Rimfrosten hviler på ferske blomsterblader. Lys brenner stille.

Viktor (11) er blant dem som i går tok seg tid ved drapsstedet.

- Jeg har vært her mange ganger. I dag tente jeg lys. På skolen pratet vi om begravelsen, jeg vil dit, sier 11-åringen.

Jan Ringquist og datteren Victoria (5) stanser opp på vei hjem. Det har de gjort hver gang de har passert drapsstedet.

Slik er det med de fleste på Holmlia.

Stålsett taler

I dag danner flere minneord og musikkinnslag en vakker ramme rundt det siste farvel til unggutten som brutalt ble drept.

Biskop Gunnar Stålsett er blant dem som taler ved båren. Og toner fra Mikael Vies «Fågel Fenix» vil blant annet fylle kirkerommet, får Dagbladet opplyst

- Familien har spesielt spurt om jeg vil holde en tale, sier Stålsett.

Etter minnestunden kjøres Benjamins kiste til graven. Der står biskop Stålsett for jordpåkastelsen.

Det blir trolig fullt til siste ståplass under seremonien i kirka. Holmlia kirke har stilt kirkebygget til disposisjon for familien under den ikke kirkelige begravelsessermonien i formiddag, og har fått tillatelse til å slippe inn 750 mennesker.

Trolig blir mange også stående igjen utenfor.

«R.I.P Benny». Ordene er malt ved inngangen til Holmliahallen der venner skal minnes Benjamin i dag omtrent samtidig med begravelsen.

- En sorgopplevelse

- Først kom sjokket, så kom sorgen. Det har vært en stor sorgopplevelse for hele Holmlia, dette. Også i dag er hele lokalsamfunnet er preget. Inntil 1979 var det bare skog, myr og vann her - vi er alle innvandrere. Vi er et FN i miniatyr, sier kappelan hans Jacob Finstad som idag introduserer alle som skal si minneord om Benjamin.

«Til Benjamin» står det på et kort blant blomstene til blomsterhandler Berit Nesse på Holmlia senter. Hun gjør klar en av kransene til båren.

- Dagen etter drapet samlet ungdommer seg her inne. De sto og gråt. De kjøpte hvite og røde roser til drapsstedet. Den deltagelsen gjorde stort inntrykk, sier Nesse.

På Holmlia skole skriver rektor Ole Jakob Aas sine minneord til Benjamin. Etter morens ønske framfører rektor dem på vegne av elever og lærere ved skolen.

I dag stenger skolen stenger en time før begravelsen, og holder stengt resten av dagen.

- Mange skal til begravelsen, både lærere og elever. Den siste uka har vært svært tung for hele skolen. Men spesielt for 10. klassen der Benjamin gikk og for lærerne hans, sier rektor.

Ungdom mot Vold er blant organisasjonene som i dag minnes Benjamin i Holmlia kirke.

- For moren er det viktigste i tiden som kommer at noen er tilstede også når det har gått noen uker, sier Farid Bouras i Ungdom mot Vold.

Ingen fra regjeringen kommer til Holmlia i dag: Familien har ønsket at politikk ikke skal knyttes til begravelsen. Men en krans fra statsministeren på vegne av regjeringen er sendt til båren.

<B>LYS I VINTERFROSTEN: Viktor (11), Jan Ringquist og datteren Victoria (5) stanset også i går for å tenne lys.
SISTE HVILE:</B> Fra Holmlia kirke begraves Benjamin i dag. Kapellan Hans Jacob Finstad skal introdusere alle som skal si noe.
HVIL I FRED:</B> «R.I.P. Benny» er påmalt inngangspartiet til Holmliahallen.
BENJAMIN:</B> Holmlia glemmer aldri Benjamin. Han har fått portrettet sitt mellom det norske og afrikanske flagget.