Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria inne i sitt 6. år

Først kuttet opprørere i Wadi Barada vannet til Damaskus. Nå bombes innbyggerne i retur

Kraftige kamper mot strategiske landsbyer utenfor Damaskus. Tusener på flukt. 

VOLDSOMME KAMPER: Til tross for meldingene om våpenhvile i Syria: - I dag pågår det enorme kamper i Wadi Barada. Tusener har flyktet, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria. Bildet er fra kampene denne uka. Foto. Step News Agency / Ap / Scanpix 
VOLDSOMME KAMPER: Til tross for meldingene om våpenhvile i Syria: - I dag pågår det enorme kamper i Wadi Barada. Tusener har flyktet, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria. Bildet er fra kampene denne uka. Foto. Step News Agency / Ap / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen som Russland og Tyrkia erklærte for en liten uke siden er allerede på bristepunktet. Nå pågår det voldsomme kamper i Wadi Barada og Ain-el-Fijeh, to strategisk viktige landsbyer utenfor Damaskus.

- Det pågår enorme kamper i Wadi Barada, og mange sivile syrere har flyktet og blitt evakuert. Fra Wadi Barada og Ain-el-Fijeh kommer 70 prosent av vann- og gassforsyningene til Damaskus, noe Assad vil ha kontroll over, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria.

Kamp om vannet

HENTER VANN: Syrere i hovedstaden Damaskus bærer på vannkanner for å hente vann. Før jul ble hoved-vannkilden inn til Damaskus stoppet. Foto: Youssef Badawi / Epa / Scanpix 
HENTER VANN: Syrere i hovedstaden Damaskus bærer på vannkanner for å hente vann. Før jul ble hoved-vannkilden inn til Damaskus stoppet. Foto: Youssef Badawi / Epa / Scanpix  Vis mer

Siden 22. desember har Damaskus vært uten sin hovedvannforsyningsåre inn til byen. Alt tyder på at opprørsstyrker som er imot Bashar al-Assad og hans regime kuttet vannforsyningen, som en hevn, uten at noe er endelig bekreftet. I den langvarige og blodige krigen i Syria skylder alle på alle - og det er vanskelig å få bekreftet opplysningene som kommer ut.

- Slik er det i Syria hele tida. En gruppe svarer på en provokasjon fra sin motstander, og nye overgrep gjennomføres. Vi opplever en reduksjon i kampene etter våpenhvilen, men vår bitre erfaring er at når det ikke avstedkommer politiske avtaler, så vil ikke denne typen våpenhviler overleve, forteller Egeland.

FN-alarm

VANNMANGEL: En syrisk mann fyller vannflasker med vann fra den langt fra rene Barada-elva, som går gjennom byen. Helt siden før jul har innbyggerne i Syrias hovedstad manglet vann etter at opprørere skal ha stoppet vannforsyningen fra Wadi Barada. Foto: Youssef Badawi / Epa / Scanpix 
VANNMANGEL: En syrisk mann fyller vannflasker med vann fra den langt fra rene Barada-elva, som går gjennom byen. Helt siden før jul har innbyggerne i Syrias hovedstad manglet vann etter at opprørere skal ha stoppet vannforsyningen fra Wadi Barada. Foto: Youssef Badawi / Epa / Scanpix  Vis mer

Fire millioner mennesker i Damaskus har siden før jul vært uten vann, og FN erklærer nå alarm i en uttalelse: «FN er bekymret over vannmangelen, som kan føre til vannbårne sykdommer, spesielt blant barn», skriver FN, og understreker at det å angripe livsnødvendig sivil infrastruktur er brudd på internasjonal humanitær rett.

- Igjen er det de sivile som lider. Før var det Øst-Aleppo som var beleiret. Nå er det Wadi Barada og andre fylker rundt Damaskus. De ulike gruppene ber nå om hjelp fra FN, og sier de ønsker våpenhvile, forteller Egeland videre.

Intenst diplomati

Det er nå stor diplomatisk aktivitet for å få slutt på kampene i Wadi Barada. Både FN, Røde Halvmåne, Flyktninghjelpen og rekke andre aktører er med. Aller viktigst er det nå å komme fram til en avtale som gjør at over fem voldsomme krigsår i Syria snart er ved sin ende.

- Kampene som pågår kan bidra til at våpenhvilen tar en slutt. Men vi er nødt til å få i stand en politisk prosess og inviterer nå partene til forhandlinger i Geneve den 8. februar. Det er nå mye hektisk aktivitet for å få til dette, sier Egeland.

Uten mat og medisiner

Russland og Tyrkia iverksatte altså ensidig våpenhvile, men den er skjør. Kampene i Øst-Aleppo og det nordlige Syria har nå ebbet ut, og Assad-styrkene konsentrerer seg nå om områdene rundt hovedstaden.

En innbygger The Washington Post har pratet med, sier nå at Wadi Barada er «på katastrofens rand»: «Vi har snart ikke vann igjen. Ei heller medisiner eller vann», forteller Ahmed Hassan.

The Syrian Observatory for Human Rights melder ifølge The Washington Post , at syriske myndigheter og deres russiske og iranske støttespillere slipper kontroversielle tønnebomber over Wadi Barada, som inntil videre er i opprørskontrollerte gruppers hender. Også i Øst-Ghouta pågår det kamper, meldes det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling