Krigen i Syria inne i sitt 6. år

Først kuttet opprørere i Wadi Barada vannet til Damaskus. Nå bombes innbyggerne i retur

Kraftige kamper mot strategiske landsbyer utenfor Damaskus. Tusener på flukt. 

VOLDSOMME KAMPER: Til tross for meldingene om våpenhvile i Syria: - I dag pågår det enorme kamper i Wadi Barada. Tusener har flyktet, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria. Bildet er fra kampene denne uka. Foto. Step News Agency / Ap / Scanpix 
VOLDSOMME KAMPER: Til tross for meldingene om våpenhvile i Syria: - I dag pågår det enorme kamper i Wadi Barada. Tusener har flyktet, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria. Bildet er fra kampene denne uka. Foto. Step News Agency / Ap / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Våpenhvilen som Russland og Tyrkia erklærte for en liten uke siden er allerede på bristepunktet. Nå pågår det voldsomme kamper i Wadi Barada og Ain-el-Fijeh, to strategisk viktige landsbyer utenfor Damaskus.

- Det pågår enorme kamper i Wadi Barada, og mange sivile syrere har flyktet og blitt evakuert. Fra Wadi Barada og Ain-el-Fijeh kommer 70 prosent av vann- og gassforsyningene til Damaskus, noe Assad vil ha kontroll over, forteller Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs rådgiver for humanitær hjelp og beskyttelse av sivile i Syria.

Kamp om vannet

Siden 22. desember har Damaskus vært uten sin hovedvannforsyningsåre inn til byen. Alt tyder på at opprørsstyrker som er imot Bashar al-Assad og hans regime kuttet vannforsyningen, som en hevn, uten at noe er endelig bekreftet. I den langvarige og blodige krigen i Syria skylder alle på alle - og det er vanskelig å få bekreftet opplysningene som kommer ut.

- Slik er det i Syria hele tida. En gruppe svarer på en provokasjon fra sin motstander, og nye overgrep gjennomføres. Vi opplever en reduksjon i kampene etter våpenhvilen, men vår bitre erfaring er at når det ikke avstedkommer politiske avtaler, så vil ikke denne typen våpenhviler overleve, forteller Egeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer